2022-ieji NT rinkoje buvo intensyvūs ir naujakurius į kampą spaudžiantys metai. Dalis būsto pirkėjų vadovavosi nuostata „dabar arba niekada“, kiti situaciją vertino atsargiau ir dėmesį sutelkė į galimos finansų krizės prognozes, o treti tarsi taip ir liko iki galo neapsisprendę, ką toliau daryti – pirkti būstą ar visgi laukti ramesnių laikų ir galimo kainų kritimo. Stebėdami tokį žmonių pasimetimą, statybų ekspertė Katažyna Bylinska, teisininkas Artūras Vaišvila, nepriklausomas kreditų ekspertas Marius Jansonas ir namų apdailos centras „Unideco“ suvienijo jėgas ir kviečia į edukacinį renginį „Misija NAUJI NAMAI: kaip nepasiklysti NT rinkoje?“.

Nuomotis ar pirkti nuosavą būstą?

Specialistai teigia, kad šiemet NT kainos jau turėtų sustoti augti, bus baigtas ne vienas gyvenamojo NT projektas, tad tai bent šiek tiek padidins galimybę rinktis. Visgi rinkoje vyraujanti situacija būsto pirkėjams neleis per daug atsipalaiduoti – jie turės labai atidžiai vertinti savo finansines galimybes, kad priimtų tinkamiausius sprendimus.

„Kalbant apie kreditų rinkos tendencijas, galima išskirti, kad artimiausius 3–5 m. paskolų palūkanos bus aukštos – 4–6 proc., todėl didžiausiu galvos skausmu taps pasirinkimas – pirkti ar nuomotis būstą. Nuoma gali būti pigesnė už paskolos įmoką“, – sako kreditų ekspertas Marius Jansonas.

Būsto renovacija – patrauklus, bet ne visada naudingas sprendimas

Kalbant apie tendencijas privataus namo statybos sektoriuje, žmonės vis dažniau renkasi mažesnio ploto namus iki 100 m2. Tokio ploto name puikiai galima sutalpinti viską, ko reikia kadieniam gyvenimui: miegamąjį, vaikų kambarius, darbo kambariuką, virtuvę su svetaine, techninę patalpą.

„Žmonės vis dažniau svarsto renovuoti senus namus, sodybas, butus. Per šiuos metus užklausų vien dėl renovacijos gavome 50 % daugiau nei pernai. Renovacija skamba patraukliai, bet reikia gerai įsivertinti išlaidas, nes tai gali kainuoti brangiau, nei statyti naują namą ar remontuoti būstą.

Kapitalinio buto remonto kainos prasideda nuo 500 Eur už m2. Naujos statybos butą galima įrengti ir už 250 Eur už m2. Bet, kaip minėjau, šiuo metu butų kainos išaugusios, tad reikia vertinti kiekvieną atvejį individualiai“, – įžvalgomis dalijasi statybų ekspertė ir įmonės „Build Deal“ vadovė Katažyna Bylinska.

Būsto pirkėjai vadovaujasi asmenine nuomone ir mitais

„Kiekvieną dieną apdailos centre susiduriame su naujakurių klausimais ir pasimetimu renkantis remonto ar interjero sprendimus. Pastebime, kad viešojoje erdvėje trūksta informacijos tiek apie būsto įsigijimą, tiek apie tolesnius veiksmus jį jau turint. Būtent todėl kartu su profesionalais inicijavome edukacinių renginių ciklą – aptarsime visus naujakuriams kylančius klausimus ir padėsime pasiruošti skirtingiems svajonių būsto įsigijimo ir įsirengimo etapams“, – pasakoja „Unideco“ vykdomoji direktorė Ina Ivanova.

Nepriklausomas kreditų ekspertas Marius Jansonas pasakoja, kad žmonės pernelyg dažnai vadovaujasi mitais, o ne faktais, ypač kai kalba pasisuka apie būsto paskolas.

„Vis dar gyvas mitas, kad bankai suteikia geresnes paskolų sąlygas auksiniams banko klientams. Būsto pirkėjai vis dar stengiasi imti paskolą kuo mažesnei sumai, o jei jos pritrūksta baldams ar remontui, tada ieško, iš kur skolintis papildomai. Taip pat žmonės yra linkę imti paskolą iš bankų, kurių marža mažiausia. Bet visos šios nuostatos ne visada atveda prie geriausio pasirinkimo ir rezultato.“

Jansonas pastebi – didžiųjų miestų gyventojai yra labiau linkę pasitarti su nepriklausomais finansų ar kreditų konsultantais, kad šie padėtų išvengti tūstančius eurų kainuojančių klaidų. Mažesniuose miestuose situacija kitokia, žmonės labiau pasitiki asmeninėmis žiniomis ir prielaidomis.

Pagrindinė naujakurių klaida – noras viską daryti patiems

Statybų ekspertė Katažyna Bylinska išskiria tris pagrindines naujakurių daromas klaidas. Pirmoji – visus statybų ir remonto darbus nori daryti patys. Antroji – nesinaudoja interjero dizainerio paslaugomis. Trečioji – neįvertina lūkesčių ir galimybių.

„Dėl žinių stokos klientai stipriai nukenčia finansiškai. Kad statybos eitų sklandžiai, kiekvienas etapas turi būti labai gerai suplanuotas ir suorganizuotas. Praleisite nors vieną „smulkmeną“ – viskas, traukinys sustoja. O jei dar vėliau reikia ką nors perdaryti, tas stipriai pabrangsta. Dažnai klientai ateina prisigalvoję tiek visokių sprendimų, tačiau neįsivertina, kad tai ne pagal jų kišenę. Gavę sąmatą, žmonės nuliūsta, supyksta, kad visuma sudaro nemažą sumą, kurios jie neturi“, – sako ekspertė.

Svarbu tinkamai pasiruošti

Teisės, statybų ir kreditų ekspertai edukacinio renginio „Misija NAUJI NAMAI: kaip nepasiklysti NT rinkoje?“ metu pasidalys visais atsakymais, kurie padės tinkamai pasiruošti sklandžiam būsto įsigijimui, remontui ar statyboms. Renginys vyks kovo 18 d. namų apdailos centre „Unideco“. Daugiau informacijos – unideco.lt.

Namų projektai

Pranešimą paskelbė: Justė Gvazdaitytė, Justė Gvazdaitytė

Į viršų