Pavasaris yra tinkamiausias metas pasirūpinti savo augalais ir juos persodinti. Tačiau neskubėkite raitotis rankovių – augalų žinovai pataria gerai pasiruošti ir dalijasi keliomis gudrybėmis, kurios padės džiaugtis sveikomis ir gražiomis kambarinėmis gėlėmis. Beje,  pavasarinių augalų rasti jau galima ir parduotuvių lentynose. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jų  kainos prasideda vos nuo euro.

„Panašu, kad mūsų pirkėjai jau pasiilgo žalumos, į jų krepšelius šiuo metu vis dažniau keliauja  kambarinių gėlių vazonėliai. Tiesa, ir jų pasirinkimas mūsų parduotuvėse itin platus. Lentynos pilnos tiek pavasarį skelbiančių žydinčių gėlių, tokių kaip raktažolės, hiacintai, narcizai, tiek lapinių augalų ar sukulentų. Jiems dabar taikome ir ypatingus pasiūlymus“, – sako V. Budrienė.

Pagrindinės persodinimo taisyklės

Vesta Paukštelo, prekybos tinklo „Iki“ augalų skyriaus darbuotoja, sako, kad pavasaris – puikus laikas persodinti namuose turimus augalus. Tiesa, prieš pasiraitojant rankoves, svarbu tinkamai pasiruošti.

„Persodinant gėles, nepriklausomai nuo jų rūšies, galima taikyti kelias universalias taisykles. Dieną prieš persodinimą augalą reikėtų gausiai palaistyti, kad šaknys gautų pakankamai vandens. Tuomet pasirinkti tinkamą vazoną – reikėtų, kad jis būtų vienu ar dviem dydžiais didesnis nei dabartinis. Koks yra vazono dydis – pamatysite jį apvertę. Jeigu iki šiol jūsų augalas buvo pasodintas į 12 cm skersmens vazoną, jį persodinti reikėtų į 14–16 cm ir t. t. Tiesa, kai kurie augalai mėgsta, kai jų šaknys turi mažiau vietos. Tokiu atveju, didesnio vazono rinktis nereikėtų“, – pasakoja ji.

Dar vienas svarbus dalykas, pasak V. Paukštelo, pasirinkti žemę, kuri yra pritaikyta būtent tam augalui, kurį persodinate. Kambarinių augalų ir lauko augalų žemės skiriasi. Skiriasi žemių frakcijos, tipas, vandens laidumas ir pridėtinių trąšų kiekis.

„Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir į gylį, kuriame ketinate sodinti augalą. Jis neturėtų atsidurti per aukštai ar per arti vazono dugno. Žemės turėtų būtų iki ten, kur prasideda kamieno pagrindas. Galiausiai, persodinus gėles, jas rekomenduojama  gausiai palieti kambario temperatūros vandeniu, pastatyti į vietą ir stebėti: ar augalas jaučiasi gerai, ar jam reikia šiek tiek laiko aklimatizuotis“, – pasakoja „Iki“ atstovė.

Duokite laiko prisitaikyti

Jeigu po persodinimo augalas atrodo apvytęs – nenusivilkite, jį ir toliau prižiūrėkite įprasta tvarka. Anot V. Paukštelo, paprastai po persodinimo augalai gali aklimatizuotis ir keletą mėnesių.

„Augalų, nepriklausomai nuo to, ar jie buvo neseniai persodinti, ar ne, nereikėtų laikyti tiesioginėje saulės šviesoje. Taip pat įsitikinti, kad vietoje, kurioje stovi augalas, nėra skersvėjo. Vandens kiekį reikėtų tikrinti bent kartą per savaitę pakeliant vazoną. Jei vazonas jaučiasi lengvas, jį liejame vandeniu per apačią. Laistymas priklauso nuo turimo augalo ir vazono dydžio. Kuo mažesnis vazonas, tuo laistymas tankesnis“, – pataria V. Paukštelo.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB "Publicum"

Į viršų