Vilnius, sausio 27 d. (ELTA).
Birštono savivaldybė rengiasi įgyvendinti ambicingą ir analogų Lietuvoje neturintį projektą "ECO-Life", kurio esmė - ne pavienė, o kvartalinė daugiabučių, taip pat ir visuomeninių pastatų renovacija. Aplinkos ministerija žada prisidėti prie šio unikalaus projekto, tapti jo globėja.

Renovacijos planus aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas aptarė su Birštono mere Nijole Dirginčiene. 

Projektas iš dalies būtų finansuojamas ES lėšomis, prisidėti žada ir Birštono savivaldybė. Tačiau, pasak N. Dirginčienės, išsiversti be valstybės paramos vargu ar pavyks, todėl Aplinkos ministerijos prašoma rasti papildomų lėšų.

Pagal projektą Birštone planuojama atnaujinti 13 daugiabučių gyvenamųjų namų, taip pat kelis visuomeninės paskirties pastatus: meno mokyklą, sporto centrą, ambulatoriją ir kitus. Be to, renovacijos metu ketinama siekti didesnio nei įprasta energetinio pastatų efektyvumo.

Aplinkos ministras atkreipė dėmesį, jog vykdant kvartalinę renovaciją būtina nepamiršti ne tik pastatų atnaujinimo, tačiau ir visos teritorijos šalia jų: kiemų, aikštelių, apšvietimo ir pan. "Norėtųsi, kad visas kvartalas būtų visiškai modernizuotas", - sakė G. Kazlauskas.

Birštono merė patikino, jog Savivaldybė galėtų tuo pasirūpinti savo turimomis lėšomis.

"Projekto idėja gera ir sveikintina, nes iš tiesų turime galvoti ne apie pavienę, tačiau apie kvartalinę renovaciją. Esame pasirengę tapti projekto globėjais. Mėginsime rasti galimybių iš dalies jį finansuoti: galbūt galėtų padėti Vyriausybė ar kitos ministerijos, taip pat reikėtų peržvelgti kitus galimus finansavimo šaltinius", - teigė ministras G. Kazlauskas.

Tačiau tam, pasak jo, reikia žinoti detalią projekto sąmatą bei konkrečią, specialistų paskaičiavimais pagrįstą sumą, kurios prašoma iš Aplinkos ministerijos. 

Susitikime dalyvavo Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Adakras Šeštakauskas, asociacijos vykdomasis direktorius Vaidotas Šarka, aplinkos viceministras Ramūnas Kalvaitis, kiti ministerijos specialistai, Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros prie Aplinkos ministerijos vadovas Valius Serbenta bei jo pavaduotojas Arūnas Zabulėnas. 
Į viršų