Siekdama padėti šeimoms, susiduriančioms su laikinais finansiniais sunkumais, išsaugoti savo būstą, apdraustą UAB "Būsto paskolų draudimas", Vyriausybė trečiadienį planuoja priimti sprendimą, užtikrinantį šios bendrovės, kurios steigėja ir akcininkė yra valstybė, įsipareigojimų vykdymą. Vyriausybė siūlo padidinti įmonės įstatinį kapitalą 60 mln. litų.

Pasak Finansų ministerijos pranešimo, šiuo metu bendrovėje apdrausta 40 tūkst. šeimų būsto paskolų, tai yra apie 25 proc. būsto paskolų rinkos. Absoliučiai didžioji dalis bendrovėje apdraustų būstų yra vienintelis šeimos būstas.

Dėl pasaulio finansų krizės pablogėjusi namų ūkių finansinė padėtis, sumenkusi nekilnojamojo turto paklausa turėjo įtakos ir draudimo įmonei "Būsto paskolų draudimas". Tokių, kurie yra apdraudę paskolas bendrovėje ir už kuriuos bankams bendrovė laikinai mokėjo dalines kredito įmokas ir palūkanas, per visus 2009 metus buvo 1400, o nuo 2010 m. pradžios iki šios dienos - 300.

Bendrovė "Būsto paskolų draudimas" laikinai grąžintinai dengia būsto paskolų draudimu apsidraudusių gyventojų, turinčių laikinų finansinių sunkumų, kredito ir palūkanų periodines įmokas, o tai leidžia draudėjams išsaugoti savo būstą iki jie atstatys savo visišką mokumą. UAB "Būsto paskolų draudimas" teikiama draudimo apsauga padeda apsidraudusiems bendrovėje visą draudimo laikotarpį išlaikyti pirmines suteiktos paskolos sąlygas.

Bendrovės teikiamų paslaugų poreikis ir ateityje išliks aktualus asmenims, turintiems teisę į valstybės pagalbą, tarp jų jaunoms šeimoms, kurios neturi galimybės sukaupti bankų nustatyto būtino pradinio įnašo. Planuojama, kad ateityje bendrovė prisidės aktyvinant bankų vaidmenį daugiabučių renovacijos procese.

Bendrovėje bus įgyvendinamas ir produktų restruktūrizavimas: didinant būsto kreditų rizikos pasidalinimo laipsnį su bankais ir draudėjais, tobulinant kreditų daugiabučių namų renovacijai draudimą bei siūlant naujus draudimo produktus.

Finansų ministerija taip pat vykdo derybas su komerciniais bankais, kurie pareiškė valią pagerinti bendradarbiavimo sutartyje su UAB "Būsto paskolų draudimas" nustatytų modelių taikymo sąlygas. Toks komercinių bankų įsipareigojimas padės subalansuoti "Būsto paskolų draudimo" pinigų srautus, o tai lemia ženkliai mažesnį valstybės kapitalo įliejimo į bendrovę ir mažesnį jos apyvartinių lėšų poreikį.

UAB "Būsto paskolų draudimas", kurios steigėja ir vienintelė akcininkė yra valstybė, buvo įsteigta 1998 m. Bendrovė draudžia būsto kreditus piliečių, turinčių teisę į valstybės paramą pagal Lietuvos valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti bei daugiabučiams namams modernizuoti įstatymą, taip pat ir komercinius kreditus. Šiuo metu įmonės įstatinis kapitalas yra 27 mln. litų.

 

ELTA

Į viršų