Šiemet ponia Jūratė savo balkoną papuošė mėlynomis ir violetinėmis stačiosiomis petunijomis su nuostabaus dydžio žiedais.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Vieno Šiaulių daugiabučio penktajame aukšte gyvenanti ponia Jūratė ilgai eksperimentavo, kad pietinėje namo pusėje esančiame balkone nuolat vešėtų  ir žydėtų gėlės.

Eksperimentavo ilgai, kol prieš penkiolika metų atrado petunijas - ponios Jūratės nuomone, pačias saulei pakančiausias gėles. Ir dabar ji vasario pabaigoje pasėja į vazonėlį pirktų sėkliukių, o kai jos išdygsta ir išauga iki trijų centimetrų aukščio, augalėlius išpikiuoja - susodina rečiau.

Kai petunijos pasiekia penkiolikos centimetrų aukštį, susodina į lovelius ir išneša  į balkoną. Tiesa, kol naktys šaltos, gėles suneša į  kambarį, bet orams sušilus balkone petunijos pražysta, išsikeroja ir tokių jau saugoti nebereikia.

Tereikia tik, kol orai nevasariški, vakarais juos du kartus per savaitę palaistyti, o per vasaros karščius temstant - nupurkšti. Ir džiugina pačios išaugintos gėlės iki spalio ne tik ponios Jūratės, bet ir kaimynų akis.

Ponia Jūratė sako petunijų  jokiose mugėse neperka, nes kol parneši jas namo, jos ir apsilaužo, ir dar kas nors. Be to, pačiai pasėjus ir pigiau.

Nors reikia pripažinti, kad ne visada pirktos sėklos daigios, todėl ponia Jūratė jas ir sėjanti taip anksti, o ne balandžio pradžioje, kaip gėlininkai rekomenduoja, todėl visada galima iš naujo persėti.

Įvairiausių rūšių petunijų auginusi ponia Jūratė: ir kereliu augančių, ir svyrančiųjų, ir kvapiųjų, ir nekvepiančių. Ir visos petunijų rūšys patiko - visos su nuostabiais žiedais. Tad kasmet šiaulietė išbando vis naujas. 
 

Skelbiame konkursą  „Mano gražiausias augalas”  visiems augalų augintojams: gėlininkams, daržininkams, sodininkams. Skambinkite telefonu 52 38 40, rašykite , siųskite nuotraukas el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., jei pražydo jūsų gėlė, jei išauginote gražų kopūstą, jei jūsų senelio sodintas kaštonas vis dar brandina vaisius. Papasakokite jūsų gražiausiojo augalo istoriją, mes ją išspausdinsime antradieniais ir kartą per mėnesį apdovanosime konkurso laimėtoją.  
Į viršų