Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Šiaulių pietiniame rajone daugiabutyje gyvenanti ponia Angelė labai labai mėgsta gėles. Ypač žydinčias. Nors visada gyveno daugiabučiuose ir toli gražu ne pirmajame aukšte, moteris visada gėlėmis puošė šių namų darželius. Ne visada kaimynai buvo patenkinti, kai ponia Angelė su vyru - dabar amžinatilsi - sukasdavo jiems po langais vejas, kad pasodintų įvairiausių gėlių. Ne visada aplinkiniai įvertindavo šių darželių grožį - dažnai skubėdavo nuskinti pražystančius augalus ar kitaip darželius suniokoti, bet gėlių mylėtoja niekada nenuleido rankų.

O juk ponia Angelė ne tik bendrą teritoriją gražino, bet ir savo namus: jos bute begalė įvairiausių rūšių - dažniausiai žydinčių - gėlių. Ir ne būtinai egzotiškų. Tiesiog puikiai prižiūrėtų, kvapių ir įvairiaspalvių.

Buvo laikas, kai ponia Angelė augino įvairiausias gėles ir savo šeimos kolektyviniame sode, kur dažnas tautietis retą lysvę skiria nevalgomiems augalams.

Dabar ponia Angelė turi tik darželį po daugiabučio langais, standartinį  butą ir standartinį balkoną, kuriuose tegali plėtoti savo pomėgį.

Perskaičiusi praėjusio antradienio dienraštyje „Šiaulių naujienos”, kaip ponia Jūratė siūlo pietinėje namo dalyje esančiame balkone auginti petunijas, ponia Angelė atskubėjo į redakciją pasidalyti savo pastebėjimais apie balkonines gėles.

Pasirodo, ir ji auginusi petunijas pietiniame namo balkone, bet vis dėlto nebuvusi jomis patenkinta: gražiąsias gėles nuolat apipuldavęs amaras ir jos gėlės nužydėdavusios iki rugpjūčio vidurio. Todėl kai persikėlė gyventi į kitą butą, kur įstiklintas balkonas jau buvo pietryčiuose, šiaulietė ilgai eksperimentavo, kol įstiklino, kad geriausia tokiame balkone auginti svyrančiąsias pelargonijas.

Viena, šios gėlės daugiametės, tereikia jas kasmet persodinti, jokiu būdu jų  šakelių negenėti, o geriau iš ūgliukų dauginti. Antra, jokios ligos, jokie parazitai pelargonijų nepuola, jos nelepios - net nelabai šaltą žiemą įstiklintame balkone puikiai išsilaiko, o vasarą kasryt tereikia jas gausiau palaistyti ir iki spalio nuostabūs rožiniai žiedynai džiugina akis.   

Augina ponia Angelė keturias svyrančiąsias rožines pelargonijas - po dvi pakabinusi abipus balkono lango, viduje. Ant stalelių ir lentynėlių sustatytos ir kitos įvairios gėlės, kurios šiaip labiau mėgsta augti lauke, o ne kambaryje: aitriai kvepiantys vadinamieji muškateliai, gerberos... 
 

Ponios Angelės  įstiklintame balkone, kur nuolat atviri visi langai, tarpsta svyrančiosios pelargonijos, prie jų veši raudonoji gerbera.
Asmeninio albumo nuotr.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skelbiame konkursą „Mano gražiausias augalas”  visiems augalų augintojams: gėlininkams, daržininkams, sodininkams. Skambinkite telefonu 52 38 40, rašykite , siųskite nuotraukas el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., jei pražydo jūsų gėlė, jei išauginote gražų kopūstą, jei jūsų senelio sodintas kaštonas vis dar brandina vaisius. Papasakokite jūsų gražiausiojo augalo istoriją, mes ją išspausdinsime antradieniais ir kartą per mėnesį apdovanosime konkurso laimėtoją.  
 
Šio mėnesio prizas – Juozo Vasiliausko „Gamtos vaistinė“.
Į viršų