„Pinigų  medis pinigų per septynerius metus nepridėjo, bet kiek suteikė džiaugsmo”, - sako Regina Barkienė.
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
 
 
Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Marytė  Barkienė, buvusi medicinos darbuotoja, paskambino į redakciją  pranešti visiems gėlininkams malonios žinios - vėl pražydo jos pinigų medis. Nustebome: negi tas visžalis augalas iš tikrųjų žydi? Tad nuvykome pasižiūrėti.

Ponia Regina pirmiausia aprodė savo gėles - o jų visur pilna: ir balkone žydi, ir kambariuose. Pasirodo, Regina Barkienė jau daug metų  augina įvairiausias gėles ir nors kartkartėmis nusprendžia jų skaičių sumažinti ir sumažina - kai kurias atiduoda dukrai ir marčiai arba draugėms, gėlių vis tiek daug.

„Kas man dabar belieka, - sako ilgus metus medike dirbusi moteris, - tik anūkai ir gėlės. Anūkų turiu keturis, o gėlių ir nebesuskaičiuoju”. Nors pati gėlių ponia Regina neperkanti, o gaunanti dovanų ar pas draugus besisvečiuodama kokia žydinčia gėle susižavinti ir pati nepajuntanti, kaip su „plenciuku” iš ten išeinanti.

Nors ir labai mėgsta Regina Barkienė žydinčias gėles, bet ir nežydinčių  nevengianti, o tos, kurį laiką pas ją paaugusios, imančios ir pražįstančios. Net iš pusseserės dovanų gauta kalankė vienais metais sužydo, o paskui kasmet po žiedyną leidžianti.

Kaip jai tas pavyksta? Ponia Regina sako: „Gėles reikia mylėti ir prižiūrėti - aš rytą atsikėlusi pirmiausia jas apeinu”.

Tačiau mūsų  vizito tikslas buvo išsiaiškinti, kaip šiai gėlininkei pavyko būtent pinigų medį pražydinti. Ir dar kokį medį: tarp metrinių  lapų slėpėsi žalsvas savo forma panašus į kaliją  žiedas.

Pasirodo, poniai Reginai šią gėlę laikinai prižiūrėti davė marti, kai gimus dukrelei neliko laiko, tačiau pamačiusi, kaip puikiai ji auga pas anytą, ir neatsiėmė.

Taigi augo pas ponią Reginą pinigų medis šešerius metus mylimas ir prižiūrimas - kartą per savaitę nusistovėjusiu vandeniu iš čiaupo laistomas, kartą per du mėnesius žydinčių gėlių trąšomis tręšiamas, nuolat šluoste nuo dulkių valomas (purkšti nepatariama - ant lapų dėmelės atsiranda).

Ir šeštais metais, tai yra - pernai, ėmė ir pražydo. Iš pradžių  išleido lapą kaip lapą - metrinį, o paskui šeimininkės nuostabai lapo kotas ėmė plyšti ir išlindo žiedas.

Ponia Regina tokio dalyko nesitikėjo, tad žiedą mobiliuoju telefonu nufotografavo ir nuėjo į specializuotą gėlių parduotuvę  išsiaiškinti. Pardavėjos pirmiausia paklausė, ar pinigų medžiai žydi, bet toji buvo įsitikinusi, kad ne. O kai ponia Regina parodė savo darytą nuotrauką, pardavėja apstulbo...

Nustebo ne vienas, išgirdęs apie pražydusį pinigų medį - ypač  ponios Reginos draugės, pačios tokias gėles auginančios, bet nė  karto jų žiedų nesulaukusios.

Šiemet pavasariop ponia Regina pinigų medį persodino į didesnį vazoną ir net keletą jo gumbų išdalijo, ir gėlė vėl pražydo.

Tad stovi, kaip ir stovėjęs, pinigų medis saulėtame kambaryje - didelis, puošnus ir žydintis. 
 



Tęsiasi konkursas „Mano gražiausias augalas”  visiems augalų augintojams: gėlininkams, daržininkams, sodininkams. Skambinkite telefonu 52 38 40, rašykite , siųskite nuotraukas el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., jei pražydo jūsų gėlė, jei išauginote gražų kopūstą, jei jūsų senelio sodintas kaštonas vis dar brandina vaisius. Papasakokite jūsų gražiausiojo augalo istoriją, mes ją išspausdinsime antradieniais ir kartą per mėnesį apdovanosime konkurso laimėtoją. Birželio mėnesio prizas - Juozo Vasiliausko knyga „Gamtos vaistinė”. 
 
Konkurso „Mano gražiausias augalas” gegužės mėnesio nugalėtoja tapo orchidėjas auginanti Virginija Remeikienė. Sveikiname nugalėtoją ir kviečiame į „Šiaulių naujienų” redakciją atsiimti prizo -  Juozo Vasiliausko knygos „Gamtos vaistinė”. 
Į viršų