Civiliniame kodekse siūloma numatyti galimybę kreditus gavusiems asmenims jų nemokumo atveju grąžinti tik dalį visų pasiskolintų piniginių lėšų. Ta dalis būtų padengiama iš varžytinių parduotu turtu, dėl kurio įsigijimo ir buvo sudaryta kreditavimo sutartis. 

Tokį Civilinio kodekso pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravęs Seimo narys Remigijus Žemaitaitis sako, kad likusios kredito ir su juo susijusių mokėjimų dalies, kurios nepadengs parduotas turtas, kredito gavėjas neturės grąžinti. Tačiau, atsižvelgiant į protingumo, teisingumo principą, tokia išskirtine galimybe jis siūlo leisti pasinaudoti tik fiziniams asmenims, kreditus gavusiems nekilnojamajam turtui įsigyti, ir tik vienintelį kartą.

Pasak Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas nario R. Žemaitaičio, kredito įstaigos, suteikdamos kreditą, visuomet atsižvelgia į hipoteką įkeičiamo turto, kuriuo užtikrinamas paskolos grąžinimas, vertę, įvertina besikreipiančio dėl kredito suteikimo asmens gaunamas pajamas, asmens galimybę grąžinti jam suteiktas pinigines lėšas ir pan. 

"Kitaip tariant, bankai turi visas galimybes tinkamai įvertinti kredito grąžinimo riziką. Atsižvelgiant į tai, jie ir privalo prisiimti visą riziką ir jos rezultatus, t. y. išieškoti suteiktas pinigų lėšas tik iš to turto, kurio įsigijimui ir buvo suteiktas kreditas. Kredito dalies ir su juo susijusių mokėjimų, kurių nepadengia iš varžytinių parduotas turtas, bankai neturi reikalauti iš kredito gavėjo. Tai - kredito įstaigų prisiimama rizika", - mano parlamentaras. 

Priėmus siūlomą pataisą, pasak R. Žemaitaičio, kredito įstaigos turėtų pradėti atsakingiau išdavinėti kreditus, atidžiau įvertinti kredito negrąžinimo riziką, nes iš varžytinių parduoto turto lėšomis nepadengtos negrąžinto kredito dalies, iš kredito gavėjų kredito įstaiga išieškoti neturės teisės.

Vadovaujantis šiuo metu galiojančiu Civiliniu kodeksu, fizinis asmuo, pagal kreditavimo sutartį gavęs kreditą nekilnojamajam turtui įsigyti ir nebeturėdamas finansinių galimybių laiku grąžinti kreditą ar jo dalį pagal kredito mokėjimo grafiką, pardavus kreditavimo sutartimi įkeistą turtą iš varžytinių ir toliau lieka skolingas kredito įstaigai, jeigu parduoto turto vertė nepadengia visų kreditavimo sutartimi prisiimtų finansinių įsipareigojimų.
ELTA 
Į viršų