Šiaulių universiteto Dizaino katedros lektorius D. Linkevičius įsitikinęs, jog visa, ko reikia įdomiam, savitam baldui sukurti, yra aplink mus.
 
 
Romualdas BALIUTAVIČIUS

Lentyną  dažnas suprantame kaip daiktą, kur galima susidėti knygas, kolekcionuojamas statulėles arba vazonus su gėlėmis. Tai visada plokščias arba stačiakampis daiktas, beje, ne visuomet puošiantis kambarį, kuriame yra pakabintas. Tuo tarpu mūsų pašnekovas, Šiaulių universiteto Dizaino katedros lektorius Darius Linkevičius teigia, jog be savo funkcinės paskirties, lentynos gali turėti ir kitą – dekoratyvinę, būti svarbiu interjero meniniu akcentu.

„Paprastai lentynų funkcija apsiriboja visokių daiktų susidėjimu, o apie meninę-estetinę reikalo pusę paprastai pamirštama ir, matyt, todėl, kad gamintojai neturi ko pasiūlyti – viskas susiveda į pinigus. Gamybos kaštai galėtų būti nedideli, tačiau pirkėjui svarbu turėti tai, ko pas kitą nėra. Tiražuojant gaminį jis greitai atsibostų, o gaminant tik vienetus, labai išauga savikaina. Be to, norint pagaminti kažką įdomaus, pirmiausia reikia tai sugalvoti. Reikalinga idėja. Tačiau gamintojai dėl mokesčių ir viso kito yra linkę daryti tik tai, ką patys sugalvoja, ir savo pačių jėgomis. Nukopijuoja, pritaiko masinei gamybai, o rezultatas? Kad ir tie patys lietuviški baldai – jų begalė, bet rinktis nėra iš ko“. Grįžtant prie lentynų, nieko naujo nesugalvojama ne todėl, kad tuo užsiėmęs yra kvailas, bet kad nežinoma, kuria linkme reikėtų eiti“, - sako pašnekovas.

Nuo dėžės iki seno kelio ženklo

Pasak D. Linkevičiaus, darant lentynas, pirmiausia ieškoma funkcionalumo, tačiau lentyna gali būti visiškai kitokia, nei įpratome matyti bei pastebimai keisti ir formuoti interjerą. T. y. skirta nebe vien sandėliavimui, bet ir papuošti gyvenamąją erdvę.

Taip pat nebūtinai ji turi būti stačiakampio formos – gali būti bangos formos, arba lentynų išsidėstymas gali eiti įvairiomis kryptimis bei kampais.

 „Lentyna gali būti, kas tik nori, - tęsia jis. – Sukabinti vazonai, kibirai, dėžės, su pritvirtintomis baldų kojomis... Juk lentyna skirta nebūtinai knygoms. Pagaliau konstrukcija gali būti ir standartinė, tačiau medžiaga – netikėta. Nenorėčiau akcentuoti brangių dalykų, nes tas, kuris turi daug pinigų, susiranda ir mandrių daiktų – stilių susikuria kitomis priemonėmis. Mūsų atveju populiarus žaliasis dizainas – dizainas iš atitarnavusių daiktų arba perdarytų medžiagų. Todėl lentynos gali būti sumeistrautos kad ir iš senų kelio ženklų, taros dėžių arba padėklų. Kodėl vietoje tradicinės drožlių plokštės negalėtų būti jau minėtas senas kelio ženklas? Karpoma, lankstoma, naudojama net su visa esančia grafika bei užrašais. Ir kuo jie įvairesni, tuo gražiau. Nuo to priklauso ir konstrukcija. Jei ženklus karpysi tiesmukai, kaip drožlių plokštę, nieko neišeis. Tam reikia arba išsilavinimo, arba kad Dievas būtų davęs formos, spalvų, proporcijų pojūtį. Paprastas pavyzdys: kiekvienas miške gali prisirinkti šakų, bet ne kiekvienas jose įžvelgs paukščio, žvėries arba kito gyvio formas. Taip ir čia“.

Įvairovė

„Turiu nuotrauką, kurioje sausos šakos tapo lentynomis, - tęsia D. Linkevičius. – Čia daug knygų nesusidėsi ir patogiai nesandėliuosi, tačiau nudažytos arba nulakuotos šakos – puikus dekoratyvinis sprendimas! Lentynos gali būti iš metalo strypų bei skardos atraižų. Arba, tarkime, gali susistumti „armonikos“ principu pagal jose laikomų knygų arba kitokių daiktų aukštį, arba, tiesiog galima sureguliuoti, kaip gražiau atrodytų“.

Anot pašnekovo, lentynų kūrime gali būti panaudota ir fanera, ją supjaustant bei atitinkamai sunarstant į vieną visumą. Tinka ir stiklas, skardos, plastmasinė tara, seno baldo gabalas – faktiškai viskas.

„Kaip šitokie novatoriški sprendimai dera prie klasikinių baldų?“- klausiame.

„Čia jau kaip, kada ir kur. Sakykime, esate naujakuriai. Susidėti daiktus reikia, o ne visada kažką brangaus įsigyti leidžia finansiniai ištekliai. Todėl konstrukcija iš senų dėžių arba senų baldų gali labai pagelbėti, žinoma, tai darant su išmone, skoniu ir apgalvotai“, - teigia D. Linkevičius.

Ne viskas, ką taip sukuriame yra prestižiška, tačiau daug kas –  originalu. Kartais pavyksta suderinti visas tas savybes arba tik kažką. Lentynų karkasui gali būti pritaikyti kiti interjero elementai, tokie kaip laiptai ar pan. Pavyzdžiui, „pakabinamos“ lentynos po laiptais.

O kažkas sukūrė  stilingą fotelį su ratu, nes visas baldas „prifarširuotas“  knygų - sunkus, netgi stalinė lempa čia numatyta. Anot pašnekovo, tai rodo namų savininko polinkį į sarkazmą, gerą humoro jausmą.

Lentynoms gali būti naudojamas audinys, kur, tarsi korio akelėse, sudedami daiktai, drabužiai. Tokios lentynos puikiai tiktų vaiko kambariui ir ne tik.

„Dažnas patalpos kampe kabina pusapvales arba trikampės formos lentynėles, tačiau tam galima surasti įdomesnių formų. Iš kur pasisemti idėjų? Pravartu pasižvalgyti internete, pavartyti žurnalus ir knygas. Nesiūlau aklai kopijuoti, bet tada bus aiškiau, kokios tendencijos vyrauja, ką galima patobulinus pritaikyti sau“, - teigia pašnekovas.

Lentynos be visa ko dar gali tarnauti kaip gyvenamosios erdvės atitvarai, pavyzdžiui, atskiriant tam tikras zonas ar pan. „Kuriant lentynas, svarbu visiems gerai žinomame daikte įžvelgti kažką netikėto, naujo, priimti nestandartinius sprendimus. Kad ir tą pačią dėžę... Galima pastatyti tiesiai, galima paversti, kad stovėtų kampu, kas yra daug įdomiau. Turime išsaugoti ir medžiagos, iš kurios darome, grožį, nesugadinti kambario interjero. O galbūt kažką reikėtų pabrėžti? Taigi daugumoje atvejų, reikia ir patirties, ir išsilavinimo. Idėjų apstu internete (lietuviškose svetainėse vargu ar daug ko rasite). O kartais užtenka vien gero labiau patyrusio žmogaus patarimo“, - teigia A. Linkevičius. 
 


Į viršų