Kanų (pipyčių) yra devyniolikos rūšių, tačiau kokiai iš jų priklauso lopšelyje-darželyje „Gluosnis” auginamos - sunku pasakyti. Akivaizdu tik tiek, kad labai gražių ir ištvermingų. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Įspūdingo dydžio lapais ir sodrių spalvų žiedais ne tik šią šiltą ir kartu drėgną vasarą stebina praeivius kanos (pipytės), augančios lopšelio-darželio „Gluosnis” gėlyne.

„Gluosnio” direktorė Liuda Šėgždienė pasakoja, kad lopšelio-darželio darbuotoja Aušra prieš kelerius metus kanų sodinukų padovanojusi ir nuo tol kas vasarą jos džiuginančios visų akis. Nors šios gėlės gana įnoringos - joms lietuviška vasara ir per vėsi, ir per trumpa, tačiau „Gluosnio” lopšelio-darželio visos darbuotojos labai gėles mėgstančios, tad rudenį, kai kanos nužydi, jas iškasančios ir parsinešančios į namus žiemoti.

Taip kanas (pipytes) apibūdina ir specialistai: šios ilgos vegetacijos augalai geriausiai jaučiasi kambaryje, šiltnamyje - kur šilta ir šviesu. Tačiau ir lauke - vazonuose, gėlynuose kartu su kitomis gėlėmis - kanos puikiai auga. Be to, kanos visai nebijo vėjo: aukšti stiebai pakankamai tvirti, net prie kuolelių jų rišti nereikia.

Lauko vazonuose ir konteineriuose auginamos aukštaūges ir žemaūges kanas patariama periodiškai tręšti ir beveik kasdien laistyti. Tačiau šis šis rūpestis atsiperka su kaupu: prieš šalnas į namus įneštos tokios kanos dar bent pusantro mėnesio žydi.

Jei šalnos kanas užklumpa lauke, stiebus reikia nukirpti, o vazoną su šakniastiebiais parsinešti į patalpas. Tada nebereikia daugiau jų laistyti, nes vazone neišrautos kanos labai gerai baigia subręsti ir sėkmingai peržiemoja.

Dar vienas geras kanų  ypatumas - jos atsparios ligoms ir kenkėjams, todėl pesticidų beveik neprireiks, ypač jei vasarą šios gražios gėlės praleidžia lauke. Tik kambariuose ir šiltnamiuose vasarą laikomas gali pulti voratinklinė erkutė. 
 


 

Tęsiasi konkursas „Mano gražiausias augalas”  visiems augalų augintojams: gėlininkams, daržininkams, sodininkams. Skambinkite telefonu 52 38 40, rašykite, siųskite nuotraukas el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., jei pražydo jūsų gėlė, jei išauginote gražų kopūstą, jei jūsų senelio sodintas kaštonas vis dar brandina vaisius. Papasakokite jūsų gražiausiojo augalo istoriją, mes ją išspausdinsime antradieniais ir kartą per mėnesį apdovanosime konkurso laimėtoją. Rugpjūčio mėnesio konkurso nugalėtojui - Aušros Žvirblienės sudaryta knyga „Liaudies medicinos patirtis”.
Į viršų