Septynerių metų  nuolatinio darbo rezultatas - taisyklingų rutulių formų pušis.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Šiauliečiai Rima ir Mindaugas Bernotavičiai labai mėgsta spygliuočius - ir labai paprastus, ir egzotinius. Todėl apie jų namą Jono Šliūpo auga ne vienas, visus žavintis tiek visais įmanomais žalios spalvos atspalviais, spyglių, šakų ir formų įvairove.

Įdomiausia, kad net pati paprasčiausia pušis ponų Bernotavičių ilgo rūpesčio dėka daug kam tapo neatpažįstama. Septynerius metus formuota, karpyta dabar ji įgavo penkių taisyklingų rutulių formą.

O kaip to pasiekiama? Ponia Rima sako - kad žiniomis ir patirtimi.

Paprastoji pušis, vienintelė  pušų genties rūšis savaime auganti Lietuvoje, užauga iki 40 metrų  aukščio ir gyvena iki 400 metų. Nors dažniausiai kertamos sulaukusios 50-120 metų.

Ši pušis paplitusi beveik visoje Europoje, o Lietuvoje pušynai sudaro iki 40 procentų miškų. Prie namų, sodybose paprastoji pušis auginama ir kaip dekoratyvinis augalas, juolab kad sakų kvapas gerina kvėpavimą, kraujo apytaką, o melsvai žali spygliai yra labai išvaizdūs.

Tik, žinoma, prie namų  niekas nenori išauginti dangoraižio aukščio medžio, todėl pušis nuolat karpo, formuoja. O pušis puikiai prie to prisitaiko, net kai japonai nusprendžia iš jų išauginti sprindžio aukščio bonsus.

Jei nuspręsite auginti kieme ar sode pušį, parinkite jai tinkamą vietą, kad ji būtų  matoma iš visų pusių, o atėjus laikui apgenėti, kad būtų  patogu tai padaryti.

Jei norite, kad pušis būtų  japoniško stiliaus, tai iš karto galite nusipirkti nedidelį  keistos formos medelį arba tiesų pasodinti iki 30 laipsnių kampu, arba imti jį savitai formuoti.

1,5-2 metrų aukščio medelio kamieną, kol jis pakankamai elastingas, galite išlenkti net S raidės forma šalia įkasę tvirtą kuolą ir prie jo pririšę kamieną. Tik būtina, kol sutvirtės (ne mažiau kaip dvejus metus), taip ir laikyti kas kelis mėnesius raiščius truputį atpalaiduodami, kad jie neįsiveržtų į žievę.

Formuojant pušelę reikia negailestingai nugenėti: pašalinti visas silpnas, per tankias, susikryžiavusias ir lygiagrečiai augančias šakas, patrumpinti per ilgas, atsikišusias, iškarpyti smulkias šakeles prie pagrindinių šakų pagrindo ir būtinai galuose palikti ūglių, iš kurių formuosis laja.

Kad šakos augtų norima kryptimi, jas būtina atlenkti naudojant kuolelius, plačias minkštas virves ar medžiagines juostas.

Taigi, kokios formos - rutulio, piramidės ar dar kitokios, benuspręsite suformuoti pušelę, ją  būtina kasmet karpyti: sutankinti jaunus ūglius, kad šakų galuose susiformuotų tarsi žalios pagalvėlės - tankūs spyglių ir šakelių kuokštai, o paaugusius metūglius sutrumpinti iki pusės ar trečdalio ilgio. Taip formuojama paprastoji pušis per 3-5 metus įgauna taisyklingą geometrinę ar rytietišką formą.  
Tęsiasi konkursas „Mano gražiausias augalas”  visiems augalų augintojams: gėlininkams, daržininkams, sodininkams. Skambinkite telefonu 52 38 40, rašykite, siųskite nuotraukas el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., jei pražydo jūsų gėlė, jei išauginote gražų kopūstą, jei jūsų senelio sodintas kaštonas vis dar brandina vaisius. Papasakokite jūsų gražiausiojo augalo istoriją, mes ją išspausdinsime antradieniais ir kartą per mėnesį apdovanosime konkurso laimėtoją. Rugsėjo mėnesio konkurso nugalėtojui - Aušros Žvirblienės sudaryta knyga „Liaudies medicinos patirtis”.

Rugpjūčio mėnesio konkurso „Mano gražiausias augalas” nugalėtoja tapo šiaulietė Liongina, užauginusi nuostabųjį ricinmedį. Sveikiname nugalėtoją ir laukiame jos redakcijoje atsiimti prizo. 


Į viršų