Asta VOLKOVAITĖ
Daugelis vagysčių iš gyvenamųjų patalpų siejamos su prastomis spynomis ir menkomis durimis. Policijos pareigūnai pataria rinktis šarvuotas duris ir sudėtingesnių mechanizmų spynas – tai gali atbaidyti arba labai apsunkinti ilgapirščių darbą. 
 
Medinės durys – jaukas vagims
 
Pastebima tendencija, kad vagių taikinyje dažniausiai - durys, prie kurių nereikia ilgai plušti. „Vagys dažniausiai renkasi medines duris, pro kurias įeiti kur kas paprasčiau. Viskas daroma greitai”, - tvirtina Šiaulių miesto policijos komisariato viršininko pavaduotojas Ričardas Šiumberevičius. 
 
„Dar nesame girdėję, kad vagys eitų ten, kur yra šarvuotos durys. Kuo tvirtesnės durys, tuo tvirčiau saugo”, - pabrėžia pareigūnas. 
 
Atbaido ir įmantri spyna
 
Ar dvigubos durys labiau apsaugo  nuo vagystės? „Tai priklauso nuo to, kokios spynos sudėtos. Jei žmogus įrengia dvejas duris, bet spynas palieka elementarias, tai vagis kerta per vienos iš durų šerdelę. Jei ir kitose tokia pati, – tai jiems ne problema“, - apie gyvenamąsias patalpas kraustančių vagyšių darbo specifiką kalba R. Šiumberevičius. Su kioskuose vos už kelis litus pirktomis spynomis ilgapirščiams greičiausiai nebus ką veikti.
 
„Kuo spyna įmantresnė, tuo didesnė tikimybė, kad ją vagiui bus sunkiau įveikti“, - teigia R. Šiumberevičius. Pareigūno žodžiais, spyna su išsikišančiais vyriais labiau apsaugo. 
Būta atvejų, kai vagys pritaiko raktus. R. Šiumberevičiaus tvirtinimu, jau yra tokių spynų, kurioms sunkiai pritaikomi visrakčiai.
Ilgapirščių darbo specifika – tik vagystės?
 
Vagys eina ne tik pro duris ir langus, bet ir per balkonus. „Buvo atvejis, kai atstūmė balkono lango stiklą. „Grotos būtų patikimiausia, bet galbūt ne visiems tai priimtina“, - mano R. Šiumberevičius. Pareigūnas sako, jog pasitaikydavo atvejų, kai vagys įeidavo ir buto šeimininkams esant namuose. Pareigūno žodžiais, ilgapirščiai bute radę šeimininkus greičiausiai pasipusto padus. Ką daryti tokiais atvejais, kai į namus įslinko vagis?
 
„Naktį atsibudus ir išvydus namuose besisukiojančias nepažįstamas žmogystas – nederėtų gulėti. Būtina šauktis pagalbos. Paprastai žmonės šalia lovos laiko mobiliojo ryšio telefonus – derėtų iškart skambinti ir kviestis pagalbos“, - pataria pareigūnas. 
 
Saugo ir geri santykiai su kaimynais
 
Kad tvirtas spynas ir duris įsidėję gyventojai jaustųsi dar ramiau, R. Šiumberevičius patartų aktyviau bendrauti ir su kaimynais, kurie pastebėję šalia buto ar bute šmirinėjančius nepažįstamus žmones nebebūtų abejingi ir praneštų informaciją šeimininkams. Tokių atvejų mieste išties būta. Pietinėje miesto dalyje šviesiu paros metu vagys vieną po kito iš buto tempė buitinius prietaisus – kraustomo buto kaimynai nesureagavo deramai ir pareigūnams nepaskambino. Vagystę pastebėjo tik namo grįžę patys šeimininkai.
„Kaimynams turėtų sukelti įtarimą į paklodes suvynioti iš buto nešami televizoriai ir kiti daiktai“, - žmonių neabejingumu tiki R. Šiumberevičius.


Į viršų