Romualdas BALIUTAVIČIUS
Tęsiame praeitame „Šiaulių naujienų” priede „Tavo erdvė” pradėtą pokalbį su Dainiumi Agintu, vienos valymu užsiimančios firmos specialiųjų valymų darbų vadovu, apie tai, kaip paprastomis, kiekvienuose namuose esančiomis priemonėmis valyti dėmes, užterštus paviršius bei audinius.
 
Kraujas, kalkės, klaviatūra ir... židinys
 
„Kaip jau minėjau, labai sunkiau išvalyti kraujo dėmes iš audinio. Galima pabandyti plauti šaltu, o po to - šiltu muiluoti vandeniu. Jeigu kraujo dėmė sena, skalaujame amoniako skiediniu (1 šaukštelis 1 stiklinei vandens), o iškart po to - tokios pat koncentracijos borakso tirpalu.
 
Kitas būdas - krauju suteptą vietą iš abiejų audinio pusių padengti šalto vandens ir bulvių krakmolo tyre bei leisti išdžiūti. Tada belieka krakmolo plutelę nutrinti ir, esant reikalui, vietą paskalauti vandeniu.
 
Gali būti, kad paprastos priemonės ir nepadės. Tada geriausia naudotis sintetiniais valikliais, kurie kraują suskaido į sudėtines dalis. Parą pamirkome arba uždedame valikliu sudrėkintą skudurėlį, po to dėmė lengvai išvaloma. Esant reikalui procesas kartojamas”, - pasakoja D. Agintas.
 
Jo praktikoje dažnai tenka švarinti aprūkusius židinius, kur matyti nuo malkų nubėgę sakai... Tokiu atveju pašnekovas siūlo naudoti terpentiną, kuris tirpina sakus. O aprūkusias dureles ir pakuras geriausia valyti specialiomis priemonėmis, tačiau jeigu jų neturite arba negalite naudoti, užterštas vietas pirmiausia reikia gerai net kelis kartus „išmirkyti” vandeniu. Po to bandyti nuplauti su muilu, skalbimo milteliais ar pan.
 
„Dažnai po remonto bute ar name ant grindų lieka balti kalkių ar cemento dulkių pėdsakai, kuriuos išplauti irgi nėra taip lengva, ypač, jeigu užterštas plotas yra didelis. Būna, grindys išplaunamos, išdžiūsta, tačiau balti pėdsakai palieka... Ką daryti? Į plovimui skirtą vandenį reikia įpilti rūgštelės. Tik nedera persistengti. Tinka citrinos rūgštis, actas... Ir dažniau keiskite patį vandenį. Taip postatybinį baltumą panaikinti bus žymiai lengviau”, - pataria D. Agintas.
 
Anot jo, tas pats būdas tinka ir ant palangių, po vazonais, bei ant kitų paviršių likusioms kieto vandens dėmėms šalinti.
 
Ilgainiui ant kompiuterio klaviatūros susikaupia apnašos. „Ką čia galėtumėte patarti?”
 
D. Agintas: „Tinka tos pačios priemonės: tuputis acto, truputis indų ploviklio, kempinėlė ir sausas skudurėlis (dar geriau - odelė). Klavišų tarpus geriausia valyti teptuku”, - tęsia pašnekovas.
 
Dulkinus arba musių ekskrementais nuterštus šviestuvo stiklus geriausia nuimti ir tada su kempine nuplauti drungnu vandeniu su muilu. O kad nudžiuvus neliktų kalkių pėdsakų, praskalauti vandeniu, į kurį įpilta šiek tiek acto“.
 
Rūdys, tepalai, žolė...
 
„Teko girdėti, kad oksidacines apnašas nuo moteriškos bižuterijos ir smulkių daiktų puikiai valo koka kola. Tereikia užpilti ir palikti per naktį?..”
 
„Na, taip, esu ir aš girdėjęs, nors išbandyti neteko... Chemijos koka koloje išties nemažai, tad nieko keisto, kad gėrimas turi ir valomąjį poveikį. Koka kola, kaip ir tepalas, turi savybę įsigerti. Jeigu užpiltumei ant neimpregnuotų plytelių ir paliktumei 2-3 dienas, tiek įsigertų, kad išvalyti vėliau taptų labai sunku. Šis gėrimas turi cheminių priedų, dažiklių, kuriuos, įsigėrusius į plyteles, betoną ar medieną išvalyti tampa be galo sudėtinga”, - teigia D. Agintas.
 
„Dažnai vasarą iškylaujant gamtoje ant drabužių palieka žalsvos augalų dėmės. Taip pat įdomu būtų sužinoti, kaip pašalinti ant drabužių likusius rūdžių pėdsakus.”
D. Agintas: „Nedideles rūdžių dėmes galima pašalinti citrinos sultimis. Vieta kelis kartus sudrėkinama, po to išdžiovinama lygintuvu ir išplaunama vandeniu. Didesnės ir senesnės metalo rūdžių dėmės šalinamos acto rūgšties tirpalu: stiklinei vandens imama 2 šaukšteliai acto rūgšties. Tirpalas pakaitinamas beveik iki virimo ir į jį kelioms minutėms pamerkiamas audinys. Po to praskalaujama vandeniu, kur įdėta truputis geriamosios sodos. Jeigu dėmė lieka, procesas kartojamas. Beje, ar žinote, jog rūdys nuo rankų lengvai nusivalo šviežiomis prinokintų pomidorų sultimis?
 
Žolės paliktas dėmes nesunku išvalyti degtine, spiritu arba druskos tirpalu (2 šaukšteliai druskos 1 stiklinė vandens). Po to drabužis išskalaujamas šiltame vandenyje”.
 
„Būna, kad garaže arba kieme ant betono plytelių prilaša automobilinės alyvos...”
 
D. Agintas: „Esu ir pats su tuo susidūręs. Svarbu nedelsti. Todėl bėgu į kambarį, čiumpu virdulį su verdančiu vandeniu ir atgal į lauką. Skuduru surenku alyvos perteklių, tada užpilu karšto vandens ir toliau valau kitu švariu skuduru. Vėl užpilu karšto vandens... Valymą paspartintų šarmas, t. y. be  kuris šarmo turįs valiklis. Arba indų ploviklis. Tik ir šiuo, ir bet kuriuo kitu atveju svarbu teršalų nepaskleisti, bet surinkti, valyti sukamais judesiais iš kraštų į vidurį”.
 
„Tačiau gali būti ir taip, kad ant drabužių arba audinio esančios dėmės kilmė nežinoma. Ką daryti tada?” - smalsaujame.
 
„Geriausia jas valyti kaip ir riebalines dėmes: degtine, spiritu, amoniako tirpalu. Sunkesniais atvejais gali padėti eteris, benzinas, terpentinas, acetonas arba kiti namuose esantys tirpikliai, o paprastesniais atvejais - šiltas vanduo ir ūkiškas muilas”, - siūlo D. Agintas.

Į viršų