Vaikai jau parašė laiškus Kalėdų Seneliui, o jūs šiek tiek atidžiau klausėtės antrosios pusės, kad išgirstumėt, apie kokią dovanėlę svajoja šiemet. Vakar parduotuvėje užtikote kaip tik tai, ko reikia, tik iškilo bėda – kur paslėpti dovanas nuo smalsių akių, kad nesugriautumėt kalėdinės pasakos?

Kalėdų Senelis netikras?
Graudžiomis ašaromis pernai susitikimas su Kalėdų Seneliu baigėsi septynmečiams dvyniams Tomui ir Tadui. Kalėdų Senelis iš maišo ištraukė lego dėžes, kurias jie buvo radę tėvų spintos apačioje. Galvojo, kad tai dovana pusbrolių gimtadieniui ir džiaugėsi sušnipinėję tėvų paslaptį. Puolė tikrinti slėptuvės ir įvyko dar baisesnis dalykas – lentynoje atrado išdavikiškai išlindusį pažįstamo voko kampelį. Jų laiškas Kalėdų Seneliui net neatplėštas!

Kalėdų Senelis vos neišardė trisdešimtmečių Pauliaus ir Agnės santuokos. Pauliaus bičiulis paprašė pasaugoti savo mylimjai nupirktą sidabrinę apyrankę su išgraviruotu jos zodiako ženklu – Vandeniu. O Agnė – Vėžys. Ir atsitik taip, kad Agnė susiruošė prieš šventes pertvarkyti spintą, išvėdinti kostiumus. Švarko kišenėje randa dėžutę su kitai moteriai skirtu papuošalu. Įsivaizduojate emocijas?

Ar jūsų slėptuvė tinkama?
Ar vaikystėje sunku būdavo rasti mamos paslėptus saldainius? Maniškė juos sudėdavo į metalines kavos dėžutes. Saldainiai prisigerdavo jos kvapo, bet vis tiek gardūs. Į ištuštintus popieriukus su broliais įvyniodavome po gabalėlį duonos. Galite įsivaizduoti tėvų reakciją, kai tariama „Kregždute“ pavaišino svečius... Viena moteris pasakojo, kad nuo išgeriančio vyro brangaus gėrimo butelį šventėms paslėpdavo jo išeiginio palto rankovėje. Nerado.

Pasirodo, išradingumo reikia ne tik perkant dovanas. Dar sudėtingiau jas paslėpti. Populiariausios vietos namuose yra spintos, komodų stalčiai ir... po lova. Tik nepamirškite, kad jūsų atžalos yra patys geriausi šnipai ir mėgsta raustis ten, kur jums atrodo nepajėgs užsikarti, įlįsti, įsibrauti. Be to, reiktų apgalvoti, kaip iš slėptuvės dovanas išimsite nesukeldami įtartinų garsų.

Galbūt kvepalų buteliukui paslėpti tiks nedėvimo drabužio kišenė ar nepermatomoje dėžutėje jis  pastovės tarp kruopų indelių virtuvinėje spintelėje. Švariuose kremo indeliuose laikinai paslėpsite nedidelius papuošalus, o knygas, pinigines ar kosmetiką gali priglausti patalynės lentyna. Viena mama saldumynus nuo vaikų paslepia „neskanių produktų“ pakuotėse – ledai neblogai išsilaiko šaldytų žirnelių maišeliuose. O naujus žaislus ji sudeda vietose, kurios vaikams nesukeltų teigiamų emocijų: paprastai malonių dalykų neieškoma dulkių siurblio ar valynmo priemonių kaimynystėje.  Dovanų čekius, bilietus į teatrą ar kelionę nesunku bus išsaugoti knygoje, palaikyti neišspausdintus kompiuteryje.

O ką daryti, jei po eglute planuojate padėti dideles dėžes? Gal jas sudėti sandėliuke, supakuotas į nepermatomus maišus ? Tik nepamirškite, kad geriau nesiųsti savo paauglio sūnaus į sandėliuką stiklainio agurkų, jeigu ten slepiasi jo kalėdinis siurprizas.  Geri santykiai su kaimynais gali būti neprasta išeitis. Jeigu nėra mažamečių, pasaugos vaikų dovanas.

Vis dėlto absoliučiai geriausio varianto nėra. Pažindami namiškius, bandykime sužaisti seklius ir rasti namuose vietą, kurios jie nė nesuuostų.

Prieš Kalėdas visai netinka į parduotuves eiti su vaikais. Ne tik dėl to, kad galite išleisti žymiai daugiau pinigų, nei planavote. Nelabai smagu bus vaikui suprasti, kad Kalėdų Senelis dovanėles supirko artimiausiame prekybos centre, nuliūs sužinoję, kad saldainių rinkinį galėjo išrinkti žymiai gražesnį, o ne patį pigiausią.

Šventės džiaugsmas – bendravimas
Rūpinimasis dovanomis mums sukelia nemažai įtampos. Radę tobulą dovaną šeimos nariui iškart pajaučiame palengvėjimą. Vis dėlto skirkime laiko jos įpakavimui. Nors laikomės „žaliojo kurso“, galime pasitelkę išmonę savitai supakuoti dovanėlę gamtai nekenksmingomis medžiagomis.  Kalėdos bus pačios geriausios, jei susirinkę draugėn galėsime ne tik džiūgauti gavę išsvajotą daiktą, bet rasime laiko ir noro nuoširdžiai pasikalbėti, sužaisti drauge stalo žaidimą, sukurti šešėlių teatrą. O gal prisiminsime savo vaikystę ir iš atlikusios kartoninės žaislų dėžės drauge su vaiku sukonstruosime vežimėlį lėlei, robotą ar automobilį?

Į viršų