Prekybos centras „Senukai”. Čia viskas vienoje vietoje: nuo varžtelio iki medžio ar metalo apdorojimo staklių.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Romualdas BALIUTAVIČIUS

Tęsiame praėjusį antradienį pradėtą šneką apie instrumentus, kokių gali prireikti namų ūkyje arba, sakykime, ruošiantis remontui. Apie juos mums pasakoja Lyros gatvėje įsikūrusio prekybos centro „Senukai” darbuotoja Daiva Piktužienė.

Staklės, dėžės įrankiams, instrumentai didelio skersmens kiaurymėms

„Meistrauti mėgstančius automėgėjus sudomins nė šimto litų nekainuojąs elektrinis kėbulo poliravimo prietaisas, - tęsia mintį mūsų pašnekovė. - Turime ir sudėtingesnių prietaisų medžiui ir metalui apdirbti. Tai pjūklai, obliavimo staklės ir kt. Kainos prieinamos: apie 800 litų. Štai skersai pluošto pjaunantis 1350 vatų galios medienos pjūklas („zeimeris”) perkančiajam atsieitų 465 litus”.

Tačiau nereikėtų manyti, kad čia yra pamirštos „smulkmenos”. D. Piktužienė ima nuo lentynos antkelius – paprastą danų firmos dalykėlį, be kurio, tarkime, klojant parketą, gyvenimas greitai taptų nemielas.

Joks meistras neapsieis be įrankių dėžės (arba keleto jų). Vėlgi, jų esama labai įvairių - tiek dydžiais, tiek fasonais, tiek kainomis. Nedideles įrankių dėžes patogu pernešti, tačiau daugiau visko telpa dėžėse, skirtose garažams, dirbtuvėms ir pan. Tokia dėžė savo gabaritais yra sulig nedideliu šaldytuvu, su daug stalčių, su ratukais, todėl prireikus nesunku perstumti, užrakinama, dargi turinti stabdžius, kad „nesugalvotų” kur nuriedėti pati. Kaina – 900 litų.

Ne vienas neišsiverstų be atsuktuvo. Jų prekybos centre „Senukai” - dešimtys rūšių, įprastų ir X profilio, didelių ir mažų – praktiškai bet kuriam gyvenimo atvejui. Šalia sudėti atsuktuvai-elektros srovės indikatoriai. Toks daiktas praverčia ieškant elektros tinklo gedimo.

Ant lentynos matėme ir kitą svarbią „smulkmeną” - raktelius grąžtams, kurių prireikia norint įdėti grąžtą į elektrinį gręžtuvą (drelę). Jie dažnai pametami, todėl galimybė įsigyti naują arba atsarginį turėtų nudžiuginti ne vieną išsiblaškėlį.

Ar teko kada į naujas duris dėti įstatomą spyną? Turbūt teko nemažai paplušėti, kol išgręžėte reikiamo skersmens kiaurymę šerdelei? Reikalas tas, kad 50 milimetrų grąžtą į rankinį gręžtuvą neįdėsi... Belieka arba duris vežti į dirbtuves, arba gręžioti ratu nedidelio skersmens grąžteliu, o tai vargina, be to, ir darbo rezultatas būna tik patenkinamas. Tuo tapu „Senukuose” esama keleto modelių specialių „frezų” rinkinių, su kuriomis šį darbą atliksite lengvai, kaip patyręs „profas” ir vos per kelias minutes.

O kad namuose negirgždėtų varstomų durų vyriai, už keletą litų nepamirškite įsigyti tepalinės: ne visada patogu dozuoti alyvą, esančią fabrikinėje taroje arba buteliuose.

Kaltai, replės, kūjai, šepetys dūmtraukiams valyti

„Turime ir įvairiausių spynų, - rodo D. Piktužienė į daugybę pakabinamųjų spynų – nuo pačių didžiausių iki visai mažyčių, kainuojančių nuo kelių litų iki kelių dešimčių ir daugiau. Labai naudingas įnagis - vadinamasis stiklakėlis, kuris savo pagalvėlėmis „prisisiurbia” prie stiklo lakšto, veidrodžio arba kito glotnaus paviršiaus. Šitaip lengviau ir saugiau būna pernešti”.

Ką dar čia gali rasti namų meistras? Tai nedideli įstatomi dujų balionėliai lietlempėms, įvairių profilių peiliai, įskaitant ir peilius tapetams, replės su elektros srovę izoliuojančiomis rankenomis: plokščios, apvaliais galais, išriestos kampu, skirtos laidui „nukąsti“... Kelios dešimtys pavyzdžių.

Jeigu vyksta lietvamzdžių, stogo arba palangių remontas, neišsiversime be žirklių skardai. Vėlgi jų esama įvairaus dydžio, įvairių firmų gamintojų. Kainos sukasi apie kelias dešimtis litų.

Jeigu turite reikalų su vamzdynais, neišsiversite be santechninio reguliuojamo rakto, kurį vyresnioji karta dar kartais ima ir pavadina „cangėmis”. Keliolika skirtingo dydžio pavyzdžių – išsirink tinkamiausią.

„Štai šepetys kaminams valyti, - rodo pašnekovė „pasišiaušusį” įnagį. Toks pirmiausia praverčia turint nuosavą namą, pirtį arba sodo namelį”. Puiki priemonė išsivalyti židinio kanalus prieš Kalėdas, kadangi anglakalbiai įsitikinę, jog Kalėdų Senelis nusileidžia į mūsų namus ne kitaip, bet per dūmtraukį. Pamirši išvalyti, ir kaltink save - liksi be dovanų...

„O kur kaltai medžiui?” - paklaus stalius arba koks meistrelis auksarankis. Prekybos centre „Senukai” didelis jų pasirinkimas. Įvairių dydžių, skirtingų profilių, skirtingų gamintojų ir t. t. Esama čia ir kaltų metalui, betonui. Tačiau norint kažką daryti su kaltu, reikalingas kūjis, bent jau plaktukas. Jų pasiūla irgi nemaža - kelios dešimtys, visai lengvų ir keleto kilogramų svorio. Perdien tokiu pamosikavus, vakare eiti į treniruoklių salę vargu ar besinorės... Galima įsigyti ir kiek netradicinių – guminių plaktukų, viniatraukių, „specializuotų” plaktukų statybininkams. Atskira prekių grupė – obliai, dar kita - pjūklai pjauti nustatytu kampu. Kas bandė, tarkime, supjaustyti medinį profilį nustatytu kampu, pavyzdžiui, ruošinius rėmeliui, be abejo, pasakys, jog iš akies tai padaryti be galo sunku.

Laužtuvai praverčia ne vien ilgapirščiams, besibraunant ten, kur jų niekas nelaukia. Atliekant būsto remontą, perstumdant sunkius daiktus, be laužtuvo sunkiai išsiversime. Šito gero „Senukų” lentynose irgi didelis pasirinkimas – įvairaus dydžio, formos, skersmens.

Daugybė pjūklų medžiui. „Nuo pačių pigiausių iki „firminių”: „Stanley”, „Irwin”, ir kt. - toliau pasakoja  D. Piktužienė. - Rankinis pjūklelis praverčia ne vien namuose. Vykstant į pikniką gamtoje toks įrankis bagažinėje labai pagreitina malkų laužui arba šašlykinei paruošas. Yra pjūklelių metalui, gipso kartonui. Pastarieji labai pigūs - vos 11 litų...

Mūrijant pertvaras, tvoras ar dirbant kitus darbus reikalingas gulsčiukas. Jų čia esama įvairaus dydžio: nuo telpančių kišenėje (23 cm) iki 2 metrų ilgio, taip pat ir hidraulinių. Kas dar? Spaustuvai, kampinės liniuotės, ruletės. Kai kurių iš jų matavimo galimybės siekia iki 50 metrų.

 

Į viršų