Vieni juos tiesiog dievina, kiti jų nekenčia, tačiau kalėdiniai megztukai jau daugelį metų neišvengiamai lydi gražiausias žiemos šventes. Šiandien be tokio stiliaus sprendimo sunku įsivaizduoti ne tik didžiąją dalį kalėdinių filmų, bet ir artimųjų susibūrimus. Apie tai, kaip ši tradicija įgavo pagreitį visame pasaulyje, pasakoja prekybos tinklas „Lidl“, kurio parduotuvėse viso šventinio sezono metu bus galima įsigyti unikalių ir interaktyvių kalėdinių megztinių.

Megztukus išpopuliarino filmų veikėjai
Kalėdinių megztinių ištakos – ne tokios ir senos. Pirmieji kalėdiniai megztiniai kiek didesnį populiarumą įgavo penktajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai juos vilkėti gyvų transliacijų metu pradėjo tokie JAV dainininkai kaip Valas Doonicanas ar Andy Williamsas. Tiesa, šie megztiniai buvo gerokai paprastesni ir nepasižymėjo gausiu kiekiu iliustracijų.

Dar didesnį pagreitį kalėdiniai megztiniai pradėjo įgauti aštuntajame dešimtmetyje, o to priežastis – kultiniais tapę JAV filmai ir šiuos drabužius dėvėję jų veikėjai. Vienas iš jų – „Kvaišų šeimynėlė švenčia Kalėdas“ ir pagrindinį vaidmenį jame atlikęs Chevy Chase‘as, daugelyje scenų vilkėjęs šventiniais raštais išmargintą megztinį.

Jei paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje šių megztinių populiarumas ėmė kristi, įžengus į naująjį tūkstantmetį, jie pasiliko visam laikui.

Prie to vėlgi prisidėjo platus spektras filmų. „Bridžitos Džouns dienoraštyje“ kalėdinį megztinį užsivilko Colino Firtho įkūnijamas Markas Darcy, šiuos rūbus su pirmosiomis savo vardų raidėmis dar pirmajame serijos filme dovanų gavo ir Haris Poteris bei Ronas Vizlis. Beje, kalėdinį megztuką galiausiai apsivilko ir didžiausias Kalėdų priešas – Grinčas.

Tradiciją įprasmina ir dizaineriai, ir labdaringos organizacijos
Kalėdinių megztinių tradicijos šiandien yra įkūnijamos ir gerokai platesniu mastu nei dėvint juos namuose. Pavyzdžiui, šiuos rūbus įprasmina net ir didžiausios stiliaus ikonos – „Givenchy“, „Christian Dior“ ar „Dolce & Gabanna“ kurtais megztukais pasidabinę modeliai jau ne kartą yra žengę viso mados pasaulio stebimais podiumais.

Be to, juos į savo šventinį garderobą yra įtraukusi ne tik karališkoji šeima su karaliene Elžbieta II priešakyje, bet ir gausus būrys kitų įžymybių – nuo Beyonce iki Deivido Beckhamo.

Šių aprangos detalių svarbą atspindi ir teminiai vakarėliai. Pirmasis toks kalėdiniais megztukais pasipuošusių entuziastų susibūrimas įvyko dar 2002 m. Kanados sostinėje Vankuveryje. Tiesa, šiandien jis yra tapęs labdaringu renginiu, kurio metu yra renkamos lėšos nepagydomomis ligomis sergantiems vaikams.

Kilniems tikslams kalėdiniai megztiniai išnaudojami ir kitais būdais. Nuo 2012 m. tam tikrą gruodžio penktadienį Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje yra švenčiama „Kalėdinių megztukų diena“, kurią inicijuoja labdaringa organizacija „Gelbėkit vaikus“. Jos metu gyventojai yra kviečiami apsivilkti kalėdinius megztukus ir pinigine auka prisidėti prie sunkiausiai besiverčiančių vaikų gerovės.

Į viršų