Iš namų į darbovietę atvežusi gražuolį kaktusą Janina Ališauskienė sako su juo visiškai neišsiskyrusi – tik suteikusi galimybę jam prašmatniai kaip karaliui gyventi.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
Romualda URBONAVIČIŪTĖ
„Laiptų“ galerijos darbuotojai visi kaip vienas gražiausiu galerijos augalu įvardija kaktusą „aštuonkojį“, bekaraliaujantį antrojo aukšto fojė. Ir išties kaktusas, nusidriekęs per pusę palangės, - įspūdingas tiek savo... ilgiu į visas puses, tiek beveik nuolat besiskleidžiančiais mažyčiais rausvais žiedeliais.
 
Nuo mažylio iki karaliaus
 
Tad kodėl šį gražuolį iš namų į darbą atvežė galerijos direktorė Janina Ališauskienė, net sunku suprasti. Tačiau direktorė sako, kad, deja, deja, tekę kaktusui „aštuonkojui“ ieškoti erdvesnių namų, nes...    
 
„Prieš maždaug dešimt metų gavau, net neprisimenu, kokia proga, dovanų, - pasakoja kaktuso istoriją Janina Ališauskienė, - mažą kaktusiuką mažyčiame plastikiniame vazonėlyje. Padėjau namie  ir nekreipiau į jį dėmesio, nes buvo neišvaizdus, mažutis. 
 
Tačiau kaip ir visas savo gėles, taip ir šitą laisčiau, tręšiau ir kaktusiukas pradėjo sparčiai augti. O kadangi tai buvo pirmasis kaktusas mano gėlių kolekcijoje, tai aš net nežinojau, kaip jį persodinti. Atsimenu tik, kad kažkieno patarimo paprašiau, bet nesulaukiau. Tada nusprendžiau, kad jei lemta kaktusui gyventi, tai ir persodintas gyvens: nusipirkau didesnį vazoną, žemės kaktusams ir persodinau.
 
Tada kaktusas pradėjo dar labiau augti, vaikus auginti ir kad pasiuto žydėti: tik vieni maži rausvi žiedeliai nubyra, tuoj auga kiti.
 
O stovėjo jis ant palangės šalia kitų gėlių, tad ten jam elementariai pradėjo trūkti vietos. Taip augo kaktusas į visas puses puses, kad net jo spygliukai pradėjo ne tik užuolaidas ir mane, bet ir dažytą palangę draskyti. Teko jį vežti į galeriją. 
 
Vežėme su vyru pasidėję ant užpakalinės automobilio sėdynės, atsargiai, bet vis tiek visas mašinos vidus aplipo mažučiais spygliukais – dar ilgai po to kelionės vyras juos krapštė ir pyko, ir džiaugėsi, kad vis dėlto iš namų išvežėme. Matyt, dėl tų spyglių.
 
Dabar, panašu, galerijoje kaktusas užims visą ilgą palangę ir bus toks riebus, minkštas, perlaužiamas, kad jei iš jo būtų galima kokias sultis spausti, tai jis būtų tam labai tinkamas. Gražus jis – jei turėčiau didelius namus, pastatyčiau kur nors ant laiptų - tegul vyniotųsi, bet butelis yra tik butelis. 
Aš jį ir čia palaistau, ir patręšiu, o jis taip čia visiems patinka, taip visi jį giria, tai kaktusas nuo to dar greičiau auga“.
 
Žiemą - nelepinti
 
Nors galerijoje karaliaujantis kaktusas „aštuonkojis“, pasak Janinos Ališauskienės, ir nelabai reiklus, tačiau vis dėlto profesionalai kaktusų augintojai sako, kad reikėtų tam tikrų taisyklių laikytis. 
 
Ruošiant kaktusus žiemoti, reikia rūpestingai užkamšyti lango plyšius ir laistyti atsižvelgiant į kambario temperatūrą. 
 
Sausas kambario oras kaktusams nėra kenksmingas, bet karšti radiatoriai ir šaltis, besiveržiantis pro plyšius, yra pražūtingas gležnoms šių augalų šaknims, tad visai neblogai kaktusai žiemoja pastatyti ant kokio staliuko, ant lentynos netoli lango, šviesos.
 
Jei patalpa, kurioje kaktusai laikomi žiemą, gana vėsi – iki 10 laipsnių šilumos, šių augalų net nereikia laistyti, o jei patalpoje yra iki 15 laipsnių šilumos – vertėtų kartą per dvi savaites drungnu vandeniu sudrėkinti vazono paviršiuje žemę stengiantis neaplieti paties augalo ir kas kelias dienas medine lazdele papurenti žemės paviršių, kad nesusidarytų plutelė. 
 
Aktyviai laistyti ir tręšti, vėdinti patalpas, drėkinti orą ir purkšti pačius  augalus žiemą būtina auginant tropinių Brazilijos miškų kaktusus (epifilius, zigokaktusus, ripsalius), kurie kaip tik žiemą auga ir žydi.
 
Vasarą – į gryną orą
 
Pavasarį pradėti laistyti kaktusus reikia labai atsargiai, po truputį. Nors kai kas mano, kad kaktusai labiau mėgsta sausrą nei drėgmę, tačiau juk kaip tik ten, kur auga patys gražiausi, yra liūčių periodas, per kurį kaktusai ir priklaupia drėgmės. 
 
Todėl vasarą per karščius vertėtų kaktusams surengti „liūtis“: vakare gausiai palaistyti laistytuvėliu (ar bent arbatinuku), o rytą apipurkšti drungnu vandeniu. Tačiau iš vazonėlio padėkliuko vandenį būtina kaskart išpilti.
 
Be to, rekomenduojama vasarą kaktusus laikyti ir laistyti atvirame lauke, balkone, dezinfekuotame inspekte, nes čia per vasarą laikyti kaktusai tampa sveikesni, užsigrūdinę ir gausiau žydi.  
 
Tik prieš įnešant rudenį prieš šalnas kaktusus į patalpas žiemai reikia patikrinti kiekvieną augalą: ar jis nepažeistas, ar nėra kenkėjų, ir profilaktiškai nupurkšti reikiamais chemikalais.



Tęsiasi konkursas „Mano gražiausias augalas” visiems augalų augintojams: gėlininkams, daržininkams, sodininkams. Skambinkite telefonu 52 38 40, rašykite, siųskite nuotraukas el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. (Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai.), jei pražydo jūsų gėlė, jei išauginote gražų kopūstą, jei jūsų senelio sodintas kaštonas vis dar brandina vaisius. Papasakokite jūsų gražiausiojo augalo istoriją, mes ją išspausdinsime antradieniais ir kartą per mėnesį apdovanosime konkurso laimėtoją. 
 
Sausio mėnesio konkurso „Mano gražiausias augalas“ laimėtoja tapo „kalėdinio“ kaktuso augintoja Vanda Gadliauskienė. Sveikiname nugalėtoją ir kviečiame atvykti į redakciją atsiimti prizo.
 
Vasario mėnesio nugalėtojui -  Paulo Coelho  knyga „Valkirijos“.

Į viršų