Ketinate savarankiškai atnaujinti namų sienas? Labai svarbu atminti, kad nuo sienos paruošimo priklauso galutinis rezultatas. Todėl visų pirma reikia tinkamai atlikti paruošiamuosius darbus, o tik tada dengti sieną nauju dekoru.

„Senukų“ specialistai pristato visus sienų paruošimo etapus bei dalijasi praktiniais patarimais, kaip lengvai ir greitai pasiekti pageidaujamą rezultatą.

1. Nušveiskite paviršių bei pašalinkite seną dekorą
Ekspertai akcentuoja, kad negalima dažyti ar tapetuoti sienos, kuri nėra tvirta, lygi, švari ir sausa. Todėl visų pirma reikia laisvai prikibusias atplaišas nušveisti šepečiu ar kitaip nugrandyti. O senosios sienų dangos šalinimas priklauso nuo jos rūšies.

1.1. Kaip pašalinti senus dažus?
Anksčiau dažytus paviršius patartina nušveisti drėgmei atspariu šlifavimo popieriumi su vandeniu – taip išvengsite įbrėžimų ir dulkių. Sienos nešvarumus galima plauti drungnu vandeniu su muilu. Stipriai užterštą paviršių plaukite plovikliu, paskui kruopščiai perplaukite švariu vandeniu.

Jei siena anksčiau buvo padengta blizgiais dažais, dažytą paviršių galima pašiurkštinti švitriniu popieriumi – tai pagerins naujos dangos sukibimą.

1.2. Kaip pašalinti senus tapetus?
Jei siena padengta senais tapetais, juos reikėtų pašalinti. Taip išvengsite nemalonios situacijos, kai sieną padengus dažais ar naujais tapetais, išryškėja senųjų tapetų reljefiškumas ar naujo dekoro dengimą blogina netinkamas, vandens poveikiui jautrus pagrindas.

Šalinant tapetus, profesionalai pataria juos sudrėkinti muiluotu vandeniu, tokį tirpalą lengva užsipurkšti gėlių purkštuvu. Kuo ilgiau šis tirpalas drėkins senuosius tapetus, tuo lengviau juos pašalinsite. Paprastai pakanka drėkinti apie 10-15 minučių. O jei į tapetuotą paviršių vanduo geriasi menkai, paviršių galima suraižyti.

Tapetus lengva pašalinti naudojant kietą mentelę, šlifuoklį, paprastą arba specialų tapetų grandiklį. O darbus lengviausia pradėti ten, kur tapetai lupasi, pūslėjasi. Tapetų ir jų klijų šalinimas nuo sienos atliekamas tol, kol atsiveria tvirtas tinko, glaisto ar betono pagrindas.

Kartais, jei tapetai gerai sukibę, yra lygūs ar tapetų reljefiškumas netrukdo naujam sienų dekorui, galima juos palikti. Tokiu atveju tereikia tik nugramdyti atsilupusias tapetų dalis.

2. Nuglaistykite paviršių, nušlifuokite
Pašalinus seną sienų dangą, visus jose esančius nelygumus, įbrėžimus, skylutes, angas bei plyšius rekomenduojama užtaisyti glaistu, kad siena būtų lygi, užmaskuoti visi pažeidimai, defektai. Tam patogiausia naudoti specialų įrankį – glaistymo mentelę.

Specialistai pataria rinktis tik kokybiškus glaistus, visada patikimiau rinktis tuos, kurie atsparūs drėgmės poveikiui. Išdžiūvusį glaistą belieka lygiai nušlifuoti ir nuvalyti dulkes.

3. Nugruntuokite
Galiausiai jau švarias ir sausas sienas beliks nugruntuoti 1-2 sluoksniais grunto. Jis pagerina naujos dangos sukibimą su paviršiumi, suvienodina sugeriamumą ir sustiprina pagrindą.

Grunto pasirinkimą lemia sienos struktūra ir jos būklė prieš gruntavimo darbus. Pavyzdžiui, vienos rūšies gruntas skirtas anksčiau nedažytam tinkuotam, betoniniam ar plytiniam paviršiui, tačiau visai kitas – medienos plaušų ir medienos drožlių plokštėms.

„Renkantis gruntą, itin svarbu išsirinkti tinkamiausią variantą kliento būstui. Todėl visada rekomenduojame fizinėse parduotuvėse pasikonsultuoti su profesionalais, o elektroninėje parduotuvėje – gerai perskaityti produktų aprašymus“, – sako Elona Uckutė, „Kesko Senukai Lithuania“ rinkodaros direktorė.

Gruntą patogiausia tepti teptuku arba voleliu. Nugruntuotą ir gerai išdžiūvusį paviršių beliks švelniai nušlifuoti smulkiagrūdžiu švitriniu popieriumi ir nuvalyti dulkes.

Dar vienas svarbus akcentas – jei gruntuojate sieną prieš jos tapetavimą, geriausia ją dengti spalvintu gruntu, spalvą parinkus artimą tapetų spalvai. Tokiu būdu, jei tapetai mažai paslankūs ir kažkur paliksite nedidelius tarpelius tarp rulono juostų, pagrindo spalva, kuri įprastai būtų balta, nekris į akis.

Tas pats patarimas galioja ir nusprendus sienas dažyti ryškių raudonų, geltonų ir oranžinių atspalvių dažais. Tokiu atveju gruntavimo dažus rekomenduojama tonuoti kuo artimesniu apdailos dažams atspalviu arba paviršių dažyti papildomu dažų sluoksniu.

4. Sieną denkite nauju dekoru
Išdžiūvus gruntui, jau galima imtis sienos dažymo arba tapetavimo darbų.

4.1. Kaip dažyti sienas?
Tinkamai paruoštą paviršių reikėtų dažyti vienu ar dviem pasirinktų dažų sluoksniais. Patogiausia didelius plotus dažyti purkštuku ar voleliu, o mažesnius plotelius – teptuku.

Prieš naudojimą dažus reikėtų gerai išmaišyti. O jei dažai buvo tonuoti skirtinguose induose, prieš naudojimą rekomenduojama juos sumaišyti viename inde. Pasak žinovų, dažant pirmą kartą, į dažus galima įpilti iki 10 % vandens, galutinį sluoksnį geriau dažyti neskiestais dažais. Prieš dažant kitą sluoksnį, ankstesnis sluoksnis turi būti gerai išdžiūvęs.

Didelius paviršius reikia dažyti be pertrūkių, juos galima daryti tik kampuose. Dažus patariama tepti gausiai, kad nudažytas paviršius ilgiau išliktų drėgnas ir būtų lengviau jį išlyginti. Užteptus dažus reikia išlyginti voleliu judinant aukštyn ir žemyn taip, kad paskutinis kiekvieno dažų potėpio judesys voleliu per visą sieną būtų padarytas ta pačia kryptimi.

Dažymo darbams itin svarbi ir oro temperatūra, drėgnumas. „Senukų“ specialistai rekomenduoja apie +18°C temperatūrą bei apie 65 proc. santykinį oro drėgnumą. Dėl aukštesnės arba žemesnės temperatūros arba skersvėjo gali susiformuoti nekokybiška dažų plėvelė. Įprastomis sąlygomis dažų plėvelė galutinai sukietėja per 3-4 savaites.

4.2. Kaip tapetuoti sienas?
Tapetų klijavimo būdas priklauso nuo pačių tapetų rūšies. Klijuojant popierinius tapetus, teptuku ar voleliu ištepkite klijais blogąją jų pusę bei leiskite apie 10 minučių įmirkti, kol jie suminkštėja. Ekspertai rekomenduoja klijus pradėti tepti nuo jų centro kraštų link – taip ne tik visą plotą tolygiai padengsite klijais, bet ir išvengsite kampučių užlenkimo. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad sudrėkęs popierius gali plyšti, o džiūdami tapetai šiek tiek traukiasi, tad itin svarbu tinkamai ištepti tapetų kraštelius – tai padės sumažinti matomus tapetų sujungimus.

Jei renkatės vinilinius tapetus flizelino pagrindu, jiems reikės specialių klijų. Taip pat atminkite, jog klijais reikės tepti ne tapetus, o pačią sieną. Šie tapetai puikiai paslėps sienų nelygumus bei plyšelius.  

Norint lygiai užklijuoti pirmąją tapeto juostą, visų pirma ant sienos reikėtų nubrėžti vertikalią liniją. Priderinus viršutinį juostos galą prie lubų ir palikus kelių centimetrų kraštelį, pirmąją tapeto juostą beliks dailiai užklijuoti.

Uždėjus tapetą ant sienos, mentele arba specialiu guminiu voleliu pašalinkite oro tarpus nuo centro į šonus. Taip pat įsitikinkite, ar sudūrimo vietoje užtiškusius klijus nuvalėte. Džiūstant tapetams, patalpa turi būti gerai vėdinama, tačiau svarbu, kad nebūtų skersvėjo.

Į viršų