Iš šakelės išaugintas oleandras ponios Marijos balkone kas vasarą žydi bent porą mėnesių.
Asmeninio albumo nuotr.

Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Kas nuvykęs į Italiją nesižavėjo parkuose, pakelėse rausvų, raudonų ar baltų žiedų kupolais - oleandrais. Žydi jie ir žydi – kokie vabalai jų negriaužia, jokie įsimylėjėliai jų šakų nelaužo, kad taip ir kyla noras šakelę į namus parsivežti ir tokį kad ir kambaryje auginti.

Ir nors šakelės gan lengvai prigyja, tačiau rožinis medis (taip graikai oleandrą vadina) akimirksniu nubaudžia kiekvieną išdrįsusį nepagarbiai su juo elgtis...

O štai ponia Marija su savi tik trečius metus auginamu puikiai sutaria ir jis jau trečią vasarą apsipila stulbinančio grožio žiedais, ir šaltuoju metu laikomas kambaryje augalas beveik jokių rūpesčių nesukelia, tik vasarą patalpintas pietų pusėje esančiame balkone yra dažniau laistomas.

Tad savo gražiuoju augalu šiaulietė Marija negalinti atsidžiaugti.

Net kalnuose

Oleandrai yra labai plačiai paplitę - nuo Japonijos iki Italijos. Jie natūraliai auga net kalnuose, aukštyje iki 1000 metrų virš jūros lygio, dykvietėse, išdžiūvančių upių pakrantėse.

Šie krūmai dažnai su kitais natūraliai augančiais medžiais ir krūmais šilto klimato zonose suauga į neįžengiamus sąžalynus.

Dėl nereiklumo oleandrais apsodinamos pakelės, parkai, skverų pakraščiai. Tačiau tik šiltuose kraštuose.

Nors ir vėsesnio klimato zonose oleandrai tampa sodų puošmena, bet tik vasarą - žiemą jie laikomi oranžerijose ir kambariuose.

Ir visur oleandrai mėgstami dėl savo nuostabių dažniausiai kvapių žiedų - baltai, rausvai, violetiniai, raudonai žydinčius beveik visą vasaros sezoną: nuo birželio iki spalio. Nebent vasara vėsi ir lietinga - tada jau žydėjimas nebe toks gausus.

Kambariuose

Taigi Lietuvoje oleandrai gali būti septynis-devynis mėnesius auginami tik namuose - jiems reikia, kad kambarys būtų erdvus, pakankamai šiltas (apie 15 laipsnių šilumos), saulėtas, o saikingas laistymas - reguliarus. 

Kovą vazonai su šiais krūmais pernešami į šiltesnę vietą, o kai nebelieka šalnų pavojaus - į sodą.

Šiuo laikotarpiu (nuo kovo iki rugpjūčio) rekomenduojama oleandrus gausiai purkšti, laistyti kas tris dienas ir tręšti kas savaitę.

Tačiau net gerai prižiūrimas oleandras yra didelis saulės mėgėjas, tad šaltoką ir lietingą vasarą Lietuvoje menkai žydi.

Rudenį, vėstant orams, kai vazonai parnešami į namus, prieš tai būtinai juos reikia nugenėt: patrumpinti per ilgus krūmo ūglius, bet būtinai išsaugant jaunus žiedynstiebius. Jei norima, galima olendrą suformuoti ir kaip krūmą, ir kaip medelį.

Vazonėliuose

Jaunus oleandrus reikia persodinti kasmet, senesnius - kas dvejus-trejus metus. Auginti tinka kompostinė žemė.

Sakoma, kad pirmaisiais metais metais pasodinta šakelė išauga iki vieno metro, tad siūloma, jau gerai prigijusią įsišaknijusią nukirpti per pusę, kad formuotųsi šakelės. O kai pirmosios šakelės paauga, vėl jas reikia pritrumpinti, kad dar daugiau šakotųsi.

Žinoma, jei norite suformuoti klasikinį kupolo formos krūmą.

Ir taip daryti reikėtų kasmet po žydėjimo, kad nesimatytų senų nuogų šakų.

Pirštinėse

Svarbiausia, kad ir kaip oleandrą beprižiūrėtumėte ir bemylėtumėte, niekada neužmirškite - jo sultys yra nuodingos. Labai nuodingos. Tad jį genėkite tik su pirštinėmis ir apsauginiais akiniais, nebandykite plikomis rankomis nei žiedų skinti, nei prie nosies glausti.

Ir nors labai liūdna - bet oleandrų nerekomenduojama auginti ir alergiškiems žmonėms.

Astrologijoje

Nors... Astrologai teigia, kad oleandras yra Skorpiono ženklo augalas: patrauklus pažiūrėti, bet mirtinai nuodingas – tiesiog biblinis žaltys gundytojas. Ir nieko čia nepadarysi – tiesiog likimo lemta jam tokiam būti.

Kita vertus, nuodingi oleandro syvai sugeria kitus nuodus - šalia esančių žmonių norą vartoti alkoholį, rūkyti ar svaigintis narkotikais, o visus įkvepia prasmingiems darbams.

Tad jei domitės astrologija, tai galite oleandrą naudingai panaudoti. Pavyzdžiui, jį padovanoti savo bosui, kad jis taptų geranoriškesnis savo pavaldiniams. Arba policijoje dirbančiam pusbroliui, nes šis augalas padeda   atskirti sąžiningus nuo nesąžiningų, pastebėti pavojingus žmones. Arba draugei, kuri visą gyvenimą blaškosi taip ir nesurasdama tikslo, nes oleandras padeda greitai siekti tikslo ir žengti į jį pačiu tiesiausiu keliu...

Sapnuose

Na, o jei astrologija netikite, o jūsų draugė kryptingai siekia tikslo ir viršininkas yra geranoriškas, tai po kelionių į šiltus kraštus gali būti, kad vis tiek susapnuosite žiedais apsipylusius oleandrus.

Tada žinokite, kad jei sapnavote žydintį oleandrą, tai jūsų mylimo žmogaus kilnumas sugraudins jus iki ašarų, primins, kad ir jūs privalote būti atlaidesnis, nuoširdesnis.

Jei sapne oleandrą laistėte, tai kūrybiškai pritaikysite kitų žmonių patirtį arba... tai priminimas, kad turite būti dosnesnis labdarai. Jei sodinote oleandro krūmą - teks susitaikyti su susidariusiomis aplinkybėmis, jei sapne matėte oleandrų puokštę, vadinasi, geidžiate svetimo turto... 

 


Tęsiasi konkursas „Mano gražiausias augalas” visiems augalų augintojams: gėlininkams, daržininkams, sodininkams. Skambinkite telefonu 52 38 40, rašykite, siųskite nuotraukas el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. (Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai.), jei pražydo jūsų gėlė, jei išauginote gražų kopūstą, jei jūsų senelio sodintas kaštonas vis dar brandina vaisius. Papasakokite jūsų gražiausiojo augalo istoriją, mes ją išspausdinsime antradieniais ir kartą per mėnesį apdovanosime konkurso laimėtoją.

Liepos mėnesio konkurso „Mano gržiausias augalas“ nugalėtoja tapo mamiliarijų augintoja ponia Vanda.

Rugpjūčio mėnesio nugalėtojui -  Paulo Coelho knyga „Valkirijos“.
Į viršų