Jei ne stiprus aromatas, tai pavienių levandų krūmelių, kad ir žydinčių, vaizdas nėra įspūdingas.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Šiaulietė Jurgita Petkienė levandų neaugina - sako, čia augančios rūšys nėra tokios kvapios kaip Pietų Europoje. Tačiau Jurgita būtent levandas laiko ir gražiausiomis, ir kvapiausiomis, ir naudingiausiomis gėlėmis. Tad jos rūbų spintoje, komodoje ir po pagalve sudėlioti drobiniai maišeliai su iš Pietų parvežtomis džiovintomis levandomis.
 
Šių subtilių violetinių gėlių vien kvapas primenąs gerą orą ir sukuriąs puikią nuotaiką namuose. O kur dar gydomosios ir kitokios levandų galios...
 
Nuostabaus kvapo puskrūmiai 
 
Natūraliai levandos auga Viduržemio jūros regione, ypač šiaurės Ispanijos kalnuose. Tai dekoratyviniai malonaus kvapo daugiamečiai puskrūmiai, kurių stiebai išauga iki 20-60 centimetrų aukščio, statūs ir šakoti, o lapai - pailgi, siauri, pilkšvai žali, į apačią užsiraičiusiais kraštais ir apžėlę trumpais plaukeliais. 
Nors žinoma, svarbiausia levandų dalis - kvapūs žiedai, kurie stiebo, šakų viršūnėse sudaro gana ilgas varpas ir žydi liepos–rugpjūčio mėnesiais.
Levandos turi eterinių aliejų, naudojamų parfumerijoje ir medicinoje gydant migreną, galvos skausmus, išsekimą, nemigą. Be to, šiuo aliejumi aromatizuojamos vonios, jo dedama į maisto patiekalus, o spintoje jos suteikia drabužiams malonų kvapą ir atbaido kandis.
 
Žiedai aliejams ir arbatoms
 
Lietuvoje levandos auginamos tik tikrosios, nors šiaip jų rūšių itin didelė įvairovė - yra ir italinių, ir varpinių, ir olandinių, plunksninių, ir dantytųjų, angliškųjų, prancūziškųjų, itališkųjų... 
 
Auginamos ir mėgstamos, nes visose šių augalų dalyse yra kvapaus eterinio aliejaus. Nors daug levandų rūšių yra kryžminamos, kad išaugtų lengvai prižiūrimos ir ištvermingos, tokie hibridai turi didesnius ir puošnesnius žiedynus, bet ne visi yra tokie aromatingi kaip gamtos sukurti.
 
Štai angliškoji levanda, ypač tinkama eterinių aliejų gamybai, išauga gana aukšta, turi pilkšvai žalius lapelius, ilgus kotus ir smulkius žiedelius -  arba baltus, arba alyvinius, arba rožinius, arba mėlynus, arba rausvai violetinius.
 
Ištvermingiausia ir pati aukščiausia yra prancūziškoji levanda: nukirpus išskleistus žiedus jie labai greitai atauga ir vėl pražysta. Šių levandų žiedai ir lapeliai džiovinami puokštėms ir arbatoms arba kitiems tikslams.
 
Tamsiai violetine spalva žydinti itališkoji levanda yra žemutė, su smulkiais, lygiais, smailiais lapeliais. Ir ji ne tokia kvapi kaip prancūziškoji ar angliškoji, jos aromatas subtilesnis, todėl labiau tinkantis jautrių žmonių namuose.
 
Šiluma ir saulė
 
Taigi jei nuspręsite auginti levandas darželiuose, soduose, vazonuose, prisiminkite: jos puikiai auga tik atvirose, saulėtose, šiltose vietose, mėgsta lengvą, apysausę dirvą. 
 
O levandų žiedus džiovinimui reikia skinti vos jiems pradėjus skleistis sausą ir vėsią dieną, kad kuo ilgiau būtų galima išsaugoti aromatą. Tada žiedus būtina pakabinti apytamsėje, gerai vėdinamoje patalpoje ir gerai išdžiovinti. 
 
Levandų aliejus išgaunamas iš levandos žiedų, naudojamas ir parfumerijoje, ir medicinoje. Tačiau namų sąlygomis jo pasigaminti nepavyks. Tad Lietuvoje belieka rinktis: džiovinti žiedus ar jų aromatu džiaugtis visą vasarą, ar pabandyti nusipirkti miniatiūrinį flakonėlį natūralaus levandų aliejaus (tik tai itin brangu).
 
Nuo nemigos ir depresijos
 
Kaip benuspręstumėte, levandos jums padės: jos naudojamos kaip vaistinė priemonė nuo galvos svaigimo ar silpnumo, jos padeda nurimti bei atsipalaiduoti, o  eterinis aliejus naudojamas ir kaip kosmetinė priemonė.
 
Tad su džiovintais levandų žiedais ar lašeliu aliejaus galite pasiruošti gaivinamąją vonią, kuri padės atsipalaiduoti, pailsėti nuvargus ir pagerinti odos tonusą. Jei pasilepinti vonioje neužtenka laiko, galima pasinaudoti levandų kvapo muilu, šampūnu ar kvepalais, kvapiais vandenimis ir malonus švaros, gaivumo pojūtis jus lydės visą dieną.
 
O nakčiai prie lovos (arba kaip daro ponia Jurgita - po pagalve) padėtas maišelis sudžiovintų levandų žiedų padės jums nuo nemigos, depresijos, nerimo, pervargimo, nuotaikos svyravimų. 
 
Beje, sako, kad poros lašelių levandų eterinio aliejaus masažas padeda nuo plaukų slinkimo... 
 
Svarbiausia prisiminkite - levandų aromatas, taip pat ir jų poveikis yra labai stiprus, tad nelygu kam, bet gali iššaukti ir sunkią alerginę reakciją: pykinimą, vėmimą, galvos skausmus, drebulį... Tad viskas gerai, kas su saiku.



Tęsiasi konkursas „Mano gražiausias augalas” visiems augalų augintojams: gėlininkams, daržininkams, sodininkams. Skambinkite telefonu 52 38 40, rašykite, siųskite nuotraukas el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. (Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai.), jei pražydo jūsų gėlė, jei išauginote gražų kopūstą, jei jūsų senelio sodintas kaštonas vis dar brandina vaisius. Papasakokite jūsų gražiausiojo augalo istoriją, mes ją išspausdinsime antradieniais ir kartą per mėnesį apdovanosime konkurso laimėtoją. 
Rugpjūčio mėnesio nugalėtojui -  Paulo Coelho knyga „Valkirijos“.

Į viršų