Romualdas BALIUTAVIČIUS
Tęsiame praėjusią savaitę pradėtą pokalbį apie tai, kaip viduržiemį namuose ant palangės užsiauginti žalumynų. Mūsų pašnekovės - Šiaulių universiteto Botanikos sodo direktorė, profesorė, daktarė Asta Klimienė bei jos kolegė, Botanikos sodo jaunesnioji mokslo darbuotoja Rimanta Vainorienė.
 
Kur ir kaip sėti?
 
Ant palangės auginamas daržoves galima sodinti į žemių substratus arba tiesiog ten, kas po ranka. „Tarkime turime durpių substrato. Arba kito, likusio persodinus kambarinius augalus... Trąšų nereikia, nes augalai skinami jau po savaitės kitos ir iš grunto nespėja paimti daug medžiagų, - pasakoja R. Vainorienė. - Štai lapiniai ridikėliai sudygsta per 2-3 dienas, jeigu tik gauna pakankamai drėgmės. O po savaitės juos jau valgome. Panašiai greitai užauga ir gražgarstės. Joms užaugti reikia apie pusantros savaitės. Skiname, tiksliau, nukerpame, kai pasirodo pirmieji tikrieji lapeliai.”
 
Panašu, kad auginimui ant palangės tinka bet kokia parankinė „tara”? T. y. vazonai, įvairios dėžutės, loveliai, seni puodai?
 
R. Vainorienė: „Taip. Tačiau daugelį augalų galima sėti ir kaip pipirnes: ant padėkliuko paklojame vatos arba kitos puresnės medžiagos sluoksnį (kad laikytųsi drėgmė, kad būtų kur įsikibti šaknims), sudrėkiname ir pabarstome sėklų gana tankiai, o po to uždengiame, kad ne taip greitai išgaruotų vanduo. Dygstančioms sėkloms reikia daug drėgmės”.
Kokia medžiaga tinkamiausia sėkloms uždengti?
 
„Polietilenas. Tačiau jo labai neprispaudžiame – sėklos turi gauti oro, taigi, paliekame oro tarpelį. O kai sėklos sudygsta, polietileno plėvelę nuimame. Taip pat reikia nepamiršti pasėtas sėklas nuolat drėkinti, - tęsia pašnekovė. - Jeigu jos perdžius, nieko iš to gero nebus. Drėgmė čia labai svarbi. Be žemių užauginti daigai puikiai tinka sumuštiniams pagardinti.
Galima augalus auginti ir loveliuose. Į vieną lovelį galima pasėti kelių rūšių ankstyvąsias prieskonines daržoves, kurios sudygsta panašiai per tą patį laikotarpį. Tam labai tinka mūriniai šatreniai, lapiniai ridikėliai ir kt. Pastarieji būna įvairių veislių, o bene populiariausi - turintys Bordo vyno spalvos lapelius.
 
Taigi auginimui ant palangės tinka greitai augantys žalumynai, tačiau visus juos sėjame tankiai, o ne taip, kaip nurodyta ant pakuotės. Tie nurodymai labiau skirti sėjant lauke, o ant palangės sėjame tankiai, kad būtų iš ko pasiskinti ir augalai neužimtų daug vietos.”
 
Žalumynai iš arčiau
 
Ridikėliais vadinamus šakniavaisius žino turbūt kiekvienas. O kuo geri valgomieji lapiniai ridikai?
 
Anot pašnekovės, tai greitai augančios žalumyninės daržovės, kurių rausvi lapeliai naudojami šviežūs. Juose esama daug vitamino C ir mineralinių medžiagų.
Sėklos sėjamos 1,5 centimetro gylyje. 20 laipsnių temperatūroje sudygsta po kelių dienų. Nuo sėjos iki vartojimo praeina 7-10 dienų. Nuskynus pirmąjį derlių, į tą patį substratą galima sėti dar du kartus.
 
„Gerai ant palangės auga ir kalendros, - sako profesorė A. Klimienė. - Salotoms ar sumuštiniams pagardinti tinka vos pasirodę, kelių dienų maži daigeliai. Kaip ir aštroko skonio pipirnių, valgant jų  nereikėtų padauginti – ne visiems patinka. Tuo tarpu mūriniai šatreniai, gražgarstės ir lapiniai ridikėliai esti švelnesnio skonio.”
 
„Labai geros prieskoninės daržovės yra laukinės salotos arba salotinės sultenės. Tiesa, ant palangės jos auga ilgiau, - pasakoja R. Vainorienė. - Užsienyje šis augalas mėgstamas ir daug kur auginamas, o pas mus sultenės vis dar mažai žinomos. Pasėjus salorines sultenes iš rudens ir lauke, jeigu jos spėja įsišaknyti ir paaugti, tokią šiltą žiemą kaip ši galima turėti šviežių lapelių tiesiai iš daržo. Augalas nebijo lengvo šaltuko ir gerai auga. Dargi esant 7-10 laipsniams žemiau nulio, galima jas vartoti maistui. O pasėtos indelyje ant palangės, salotinės sultenės vystosi ilgiau negu kitos prieskoninės daržovės. Be to, jos ir sėjamos ne taip tankiai: 0,5-1 centimetro gylyje ir 1,5-2 centrimetrų atstumu viena nuo kitos. Nereiklios aplinkos temperatūrai, o maistui vartojamos, kai išaugina 3-4 centimetrų lapų skroteles. Ilgiau auginti neapsimoka, nes augalai ant palangės ima tįsti į kotus. Kaip ir kitų greitai naudoti skirtų augalų, sulteniųų papildomai tręšti nereikia. Belieka pridurti, jog salotinės sultenės yra puikus vitaminų šaltinis mūsų organizmui tamsiuoju metų laiku.”
 
Sakėte, jog ant palangės nepatartina augunti kito populiaraus žalumyno – krapo... Kodėl?
 
R. Vainorienė: „Iš tikrųjų, ant palangės galima pabandyti sėti ir krapus, tik, kaip esame įpratę, nereikėtų laukti, kol jie užaugs dideli. Salotoms ir sumuštiniams pagardinti vartojame nedidelius augalus, kol jie dar neištįso. Žinoma, neprisivalgysi, tačiau atgaivinti salotas ar patiekalui pagražinti turėtų pakakti ir to, ką turime. Krapai visada buvo mėgstami dėl savo aromato, juose esama baltymų, angliavandenių, vitaminų. Augalas labai mėgsta šviesą, todėl žiemą ant palangės užaugę krapai nebus tokie aromatingi kaip vasarą. Kaip jau sakiau, maistui vartojami jauni krapų daigai”.
 
Pavasariop daug kas ant palangės užsiaugina svogūnų laiškų. Pasak R. Vainorienės, užtenka pamerkti svogūnų galvutes į stiklainėlį su vandeniu, ir po keleto dienų jau galima mėgautis žaliais  laiškais. Tačiau, kaip ir kitus augalus, svogūnų sėklas galima sėti į dėžutes arba lovelius su substratu. Sėjama gana tankiai, o sudygusius plonus jų laiškelius, turinčius ir aromatą, ir svogūnų skonį, vartojame maistui.
 
Lietuvoje vis labiau populiarėja gražgarstės (rukolos). Greitam vartojimui jas galima auginti kambaryje. Šitie augalai turi vitaminų, žmogui reikalingų bioaktyvių medžiagų. Sėjamos tankiai, vieno centimetro gylyje. Gražgastės mėgsta saulę ir drėgmę.
 
„Visiems ant palangės auginamiems žalumynams svarbiausias faktorius yra vanduo, todėl nepamirškite laiku jų palaistyti. Šviesos, žinoma, irgi reikia, tačiau jos nepasirinksi: yra kaip yra. Šiluma mažiau svarbi: prieskoninės daržovės sudygsta bei auga ir vėsesniame kambaryje. Visuomet geriau sudygsta polietilenu pridengtos sėklos, o vėsioje aplinkoje šie augalai mažiau ištįsta. Apibendrinant galima pasakyti, jog užsiauginti žalių daržovių viduržiemyje visai įmanoma, tereikia tik netingėti „terštis”, - šypsosi pašnekovė.

Į viršų