Romualdas BALIUTAVIČIUS
Kovo mėnesį pradeda tirpti sniegas, todėl darbus sode sunku „pririšti” prie konkrečios datos. Daug kas priklauso nuo oro sąlygų. Pasak Šiaulių universiteto Botanikos sodo jaunesniosios mokslo darbuotojos, daktarės Aurelijos Malciūtės, bundantis pavasaris primena mums apie artėjančius darbus sode ar darže. Todėl sodininkai turėtų po truputį planuoti savo žaliųjų sodo kampelių tvarkymosi, genėjimo, sėjos, sodinimo, tręšimo ir kitokius darbus.

„Šiuo metu yra tinkamas laikas genėti vaismedžius ir vaiskrūmius. Genėdami vaismedžius nepamirškite pašalinti ir vilkūglių (vertikaliai išaugusių ūglių). Taip pat išgenėkite nulūžusias ar apšalusias dekoratyvinių augalų šakas. Nepamirškite augalų pjūvių vietas patepti sodo tepalu. Žolinių augalų pernykščius apdžiuvusius stiebus ir lapus nukarpykite balandžio mėnesį.

Atsiminkite, kad pavasaris – tinkamiausias laikas sodinti visus kaulavaisius vaismedžius. Taip pat, tai tinkamas metas sodinti vaiskrūmius – avietes, gervuoges, serbentus ir kt. Geriausia tai daryti, kai tik atšyla žemė, o augalai dar nepradėję žaliuoti”, - pataria A. Malciūtė.

Nepamirškite, kad ankstyvą pavasarį spygliuočiams ir kitiems visžaliams augalams yra pavojinga saulė, dėl kurios atsiranda taip vadinami „nudegimai“. Gindamiesi nuo kaitrių tiesioginių saulės spindulių, augalo lapai ar spygliai pradeda garinti vandenį, o įšalusios šaknys negali kompensuoti antžeminėje augalo dalyje susidariusio vandens deficito. Todėl nepamirškite augalų pridengti eglišakėmis arba agroplėvele. Priedangas nuimkite tik tada, kai atitirps dirvožemis. Nuėmus priedangas, augalų spyglius ar lapus galite nupurkšti minkštu vandeniu.

„Nors daugelis nurodo, kad augalus jau galima tręšti kovo pabaigoje–balandžio pradžioje, tačiau jokiu būdu neskubėkite to daryti. Kadangi dirvožemis dar įšalęs, augalų šaknys negali įsisavinti maisto medžiagų ir tręšimas nueis perniek. Augalus pradėti tręšti galite maždaug nuo balandžio mėnesio pabaigos, kai dirvožemis jau būna visiškai atitirpęs.

Na, o šiuo metu savo namuose galite pasisėti įvairių lapinių daržovių (sėjamąją gražgarstę, salotinę sultenę, lapinius ridikėlius ir kt.). Žalumynai džiugins ne tik jūsų akis, bet ir pagardins įvairius maisto patiekalus”, - teigia A. Malciūtė.

Į viršų