07
Už įsigytą skaitmeninės televizijos priėmimo įrangą valstybė mažas pajamas turintiems gyventojams pasirengusi kompensuoti tik iki 100 litų.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.


Romualdas BALIUTAVIČIUS
Ilgai tarnavusi analoginė televizija gyvena savo paskutines dienas. Jau šį rudenį jos transliavimas bus nutrauktas. Analoginę televiziją pakeis skaitmeninė – modernesnė ir labiau pritaikyta šiandienos poreikiams. Ta proga šių metų balandžio pradžioje LR Vyriausybė priėmė naują nutarimo „Dėl išlaidų, skirtų skaitmeninės televizijos priėmimo įrangai įsigyti kompensavimo mažas pajamas gaunančioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims” redakciją. Plačiau apie tai pasakoja Susisiekimo ministerijos Informacinės visuomenės politikos departamento direktoriaus pavaduotojas Vidas Ramanavičius. (Susisiekimo ministerijai pavesta kontroliuoti bei koordinuoti šio nutarimo įgyvendinimą).

- Nutarimo priambulėje kalbama apie 2010 m. nutarimo pakeitimą. Dėl kokios priežasties jis buvo pakeistas ir kaip tai atsilieps kompensacijų dydžiui (jos didės ar mažės)?
- Kompensacijos nei didės, nei mažės. Pakeitimai padaryti dėl tos priežasties, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija keičia kai kuriuos savo įstatymus. Keičiasi ir tokios sąvokos, kaip „šeima” ir pan. Taigi suvienodinome sąvokas ir šiek tiek pasikoregavo kompensacijų teikimo terminai.

- Koks turėtų būti vidutinių mėnesio pajamų dydis, kuriam esant gyventojai galėtų kreiptis dėl kompensacijos?
- Kai bendrai gyvenančių asmenų arba vieno asmens vidutinės mėnesio pajamos yra 525 litai. T. y. 1,5 karto nuo valstybės remtinų pajamų. Pajamos iš žemės ūkio veiklos skaičiuojamos pagal šios veiklos apskaitos dokumentus.

- Būtų įdomu žinoti, kiek iš viso prireiks pinigų imant šalies mastais?
- Tam reikės apie 25-30 milijonų litų.

- O gal tikimasi, kad ne visi gyventojai, kuriems priklauso valstybės kompensacijos, pasinaudos šita galimybe? Juk anksčiau lyg ir buvo kalbama apie didesnę sumą...
- Kiek aš gyvas, ne... Tiesa, buvo šnekama apie 35 milijonus. Teoriškai lyg ir reikėtų šitiek pinigų, tačiau realiai, dviem mėnesiais sutrumpėjus kompensacijų teikimo terminams (mokėjimas baigsis šių metų lapkričio 20 dieną, o ne kitų metų sausio 29-ąją, kaip planuota), šitiek lėšų vargu ar prireiks. Statistika rodo įvairius skaičius: nuo 20-25 milijonų (optimistinis variantas) iki 30 milijonų (pesimistinis variantas).

- Už kokią konkrečiai įsigytą techniką bus mokamos kompensacijos?
- Tai gali būti skaitmeninės televizijos programų signalų priėmimo bei iškodavimo įrenginiai, įgalinantys pareiškėjo gyvenamojoje vietovėje priimti nemokamas Lietuvoje veikiančių nacionalinio ir regioninio arba vietinio masto transliuotojų programas.

- Kokius dokumentus (ir kur) būtina pristatyti, norint gauti kompensaciją?
- Siekdami gauti kompensaciją už įsigytą įrangą, gyventojai turi kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją bei pristatyti: pažymas apie pajamas, jeigu bendrai gyvenantys asmenys arba vienas gyvenantis asmuo nėra socialinės paramos gavėjai. Nustatytos formos prašymą-paraišką. Skaitmeninės televizijos pirkimo įrangą patvirtinančius dokumentus: sąskaitą faktūrą ir mokėjimo dokumentą. Taip pat gali būti reikalinga darbovietės pažyma apie to asmens gaunamas pajamas su išskaičiavimais (t. y. „į rankas”). Visus kitus duomenis savivaldybės susirinks pačios per savo sistemas.

- Vadinasi, dėl to pensininkams nereikės pėdinti į „Sodrą“, laukti eilėse ar pan.?
- Nemažai gyventojų, kurių pajamos neviršyja aukščiau nurodyto dydžio, automatiškai pakliūva į šitą sąrašą. Tačiau prikimo dokumentus pateikti vis tiek reikės.

- Nuo kada bus pradėtos mokėti kompensacijos ir kiek laiko bus mokamos?
- Dėl kompensavimo galima kreiptis jau dabar. Kompensacijos bus išmokamos iki šių metų lapkričio 20 dienos. Kaip žinome, analoginė televizija bus išjungta šiemet, spalio 29 dieną. Kompensacijos pradėtos mokėti nuo šių metų balandžio 30 dienos.

- Kaip greitai gyventojams bus išmokamos kompensacijos, skaičiuojant nuo dokumentų priėmimo dienos?
- Sprendimą dėl kompensacijos nustatyta tvarka priima Savivaldybės administracija, kuriai gyventojas pateikė prašymą-paraišką. Kompensacija išmokama per 6 mėnesius nuo sprendimo dėl jos skyrimo priėmimo dienos. O jam skirtą kompensaciją pareiškėjas turi atsiimti iki 2013 metų spalio 1 dienos.

- Įsigyjama technika gali labai skirtis savo kaina, priklausomai nuo modelio, firmos-gamintojo ir t. t. Taigi kaip visa tai atsilieps kompensacijų dydžiui? O gal esama kokių apribojimų įsigyjamai technikai?
- Parašyta, jog kompensacijos neviršys 100 litų. T. y. jeigu pirksite už 80 litų, gausite 80 litų. Jeigu už 120 litų, gausite 100 litų. O kiek viršys – pasidengsite savo pinigėliais.

Į viršų