Vasara – karštas atostogų laikas. Jei jūs esate tarp tų laimingųjų, kurie planuoja tolimąsias išvykas, tuomet nepamirškite atlikti kai kuriuos dalykus, kad jie jums leistų visiškai atsipūsti.
Prieš atostogas mus paprastai užpuola tokie klausimai kaip, kur išvykti keliauti, kokią agentūrą pasirinkti, kiek su savimi pasiimti pinigų, kokius daiktus susipakuoti. Tačiau vertėtų nepamiršti ir žemiškesnių dalykų, kurie ne ką mažiau svarbūs. Atlikę šiuos darbus jūs mėgausitės atostogomis, o jūsų grįžimas neatrodys kaip košmaras.

Generalinė tvarka
Dažnai tvarkymuisi prieš išvyką nebelieka laiko ir dauguma nukelia šį ne itin malonų darbą po to, kai grįš iš kelionės. Bet juk pritariate, kad maloniau grįžti į švarius namus? Jei spėsite susitvarkyti, padarysite sau neįkainojamą paslaugą: namuose neliks nemalonaus kvapo, susikaups žymiai mažiau dulkių.
Pakeiskite patalynę, susitvarkykite spintas, idealiai išvalykite virtuvę ir išneškite šiukšles. Šaldytuvą reikėtų atšildyti, jokiais būdais jame nepalikite maisto produktų.
Būtinai atlikite reviziją balkone ar spintose, kur kaupiate daiktus, kurių „gali kada nors prisireikti“ – negailėkite ir meskite viską lauk. Vonioje ir tualete kruopščiai išvalykite santechniką, pakabinkite švarius rankšluosčius.


Patikrinkite, ar turite namuose visą kosmetiką vonioje – šampūną, muilą, dantų pastą, ko gero, grįžę norėsite išsimaudyti.
Patarimas: nusipirkite namų kvapų, juos išdėliokite įvairiose buto vietose, kad namuose karaliautų gaivus kvapas.


Namų gėlynas
Jei turite galimybę, patikėkite savo gėles pažįstamiems. Jei neturite tokios galimybės, tuomet jums padės šie patarimai:

  •  Paliekite augalus, apipurkškite juos, nuvalykite didžiuosius lapus kempine;
  •  Nuimkite visas gėles nuo palangių ir išneškite iš balkono, kad jie nenukentėtų nuo saulės;
  •  Pripilkite šiek tiek vandens ne į pačius augalus, bet į lėkšteles, kuriose jie stovi;
  •  Galite įsigyti automatinę laistyklę, specialiai skirtą kambarinėms gėlėms.

Patarimas: per daug drėgmės taip pat gali pražudyti gėles, kaip ir jos trūkumas, todėl nepersistenkite – nereikėtų perlieti gėles, nes tai nesuteiks joms naudos.

Didysis skalbimas
Net jei jūsų atostogos ir truks neilgai, vis tiek nevertėtų palikti nešvarių drabužių. Visų pirma – higienos sumetimais. Be to, kai grįšite, jūsų skalbinių krepšys prisipildys dėvėtais atostogų metu drabužiais.
Nereikėtų didžiojo skalbimo pradėti prieš išvykstant – pasirūpinkite tuo prieš 2-3 dienas, kadangi visi rūbai turėtų išdžiūti. Jei dar spėsite viską išlyginti, tuomet ir tvarkos namuose bus daugiau.
Patarimas: nors ir skubate, vis tiek laikykitės skalbimo instrukcijų bei skalbkite tik rūšiuotus skalbinius su atitinkamomis priemonėmis.

Viešbutis naminiams gyvūnams
Jūs juk mylite savo katiną, šunį arba akvariumo žuvytę? Tuomet jus turėtų kankinti ir kitas klausimas: kur ir su kuo palikti savo numylėtinį. Žinoma, geriausiai būtų, jei jūsų augintinį prižiūrėtų kas nors iš artimųjų. Tačiau jei tokių nėra?
Šiuo metu didžiuosiuose miestuose yra specialūs viešbučiai augintiniams. Atidavę į tokį viešbutį savo naminį gyvūną, galėsite ramiai ilsėtis – jūsų gyvūnu pasirūpins profesionalūs specialistai.
Taip pat galima parašyti skelbimą, kad ieškote žmogaus, kuris prižiūrėtų katę ar šunį, kol jūs esate išvykę. Tačiau turite suprasti, kad galite sutikti ir diletantų, kurie nieko nesupranta apie gyvūnus ir tik nori pasipelnyti.
Jei esate pasiryžę pasiimti gyvūną su savimi, turėkite omeny, kad jūsų kelionės išlaidos pabrangs. Ko gero, turėsite įsigyti ir specialų konteinerį gyvūno pervežimui. Jei vykstate į užsienį, turėsite pagaminti ir pasą savo augintiniui.
Patarimas: kur jūs bepaliktumėte savo naminį gyvūną, nepamirškite, kad jam nauja aplinka ir laikinas šeimininkas – didelis stresas. Todėl stenkitės sumažinti nemalonumus iki minimumo – atiduokite augintinį su jo asmeniniais daiktais.

Biuro rūpesčiai
Susitvarkykite su neatidėliotinais darbais, kuriuos galite atlikti tik jūs. Kitaip, net ir gulint paplūdimyje, jūs rizikuojate neatplėšti telefono nuo ausies.
Paskutinę darbo dieną susitvarkykite stalą – nuimkite visus popierius, kurie nebus reikalingi kitiems darbuotojams, kol jūsų nebus.
Darbuotojui, kuris jus pavaduos, smulkiai paaiškinkite, kur kas guli. Nepamirškite perduoti kasdieninius darbus, taip pat raktus.
Dauguma, išvažiuodami į keliones, mėgsta visiškai atsijungti: keičia SIM kortelę, išjungia telefoną, netikrina el. pašto. Tai nėra teisinga.
Visų pirma, tai neetiška kitų darbuotojų atžvilgiu. Antra, jei iš tikrųjų įvyko kažkas svarbaus, su jumis niekas negalės susisiekti – būtinai praneškite nors keletui žmonių, kaip su jumis galima susisiekti ekstra atveju.


Patarimas: jei tarnybiniame kompiuteryje turite slaptažodį, užrašykite jį bent jau savo vadovui. O grįžę iš atostogų vėl galėsite jį pakeisti.

Mokėti pagal grafiką
Prieš išvažiuojant labai svarbu susitvarkyti finansinius reikalus. Patikrinkite savo kreditinius įsipareigojimus, mokesčius už komunalines paslaugas, internetą ir telefoną.
Visų pirma, toks apdairumas leis jums sutaupyti nemokant baudų ir delspinigių. Antra, visi puikiai žinote, kad po atostogų lieka labai mažai pinigų.
Patarimas: nespėjote sumokėti tam tikrų mokesčių? Labai nenusiminkite. Turėkite bilietus, įrodančius, kad buvote tuo metu išvykę. O galų gale pasinaudokite internetine bankininkyste ir padarykite tai laiku.

Buto apsauga
Vasarą daug kas atostogauja, tik ne vagys – tai jų laikas. Kaip apsaugoti namus nuo neprašytų „svečių“.

  •  Pats paprasčiausias būdas – įsivesti signalizaciją.
  •  Jei to neišgalite, palikite viename kambaryje įjungtą šviesą – tai psichologinis efektas, kai manoma, kad kažkas yra namuose.
  •  Palikite savo raktus artimiesiems, kad jie vis patikrintų butą ir išiminėtų paštą – tai svarbi smulkmena, įrodanti, kad kažkas namuose lankosi.
  •  Nepalikite brangių daiktų bute, kaip ir svarbių dokumentų, kreditinių kortelių ir prabangių papuošalų – visa tai galite palikti saugojimo kamerose banke.

Patarimas: būtinai palikite atsarginius raktus kažkam iš artimųjų ar patikimiems kaimynams: niekas nėra apdraustas nuo tokių dalykų, kaip avarijos ar gaisrai, kai reikės patekti į jūsų butą.

Svarbios smulkmenos
Viskas paruošta, lagaminai sustatyti prie durų, vaikai – pas močiutę, katinas – pas mylimą draugę. Jūs karštligiškai mąstote, ar susipakavote savo mėgstamą suknelę ir kosmetinę... Nusiraminkite. Svarbiausia patikrinkite, ar turite bilietus, pasą, raktus ir pinigus
Užsukite visus kranus vonioje ir virtuvėje, atjunkite dujas ir elektrinius prietaisus – televizorių, kompiuterį, kondicionierių.
Visa kita – ne taip svarbu. Atsipalaiduokite – nuo šios minutės jūsų laukia tikros atostogos, kurių jūs užsitarnavote ir kurioms tiek ruošėtės! Malonaus poilsio!

Į viršų