Kilimai interjere – dažna detalė mūsų namuose. Visų pirma, jie puošia namus, suteikia jaukumo ir šiltumo. Jei grindys yra šaltos arba girgžda, aidi žingsniai, kilimas tiesiog būtinas.
Iš kitos pusės, labai didelis bet kurio kilimo arba kiliminės dangos minusas yra tas, kad jis kaupia nešvarumus ir dulkes. Sutikite, išplauti grindis yra paprasčiau ir patikimiau, nei naudoti net ir patį galingiausią dulkių siurblį. Kilimo geriau atsisakyti, jei jūs kenčiate nuo alergijos arba jūs laikote naminį gyvūną, kurio kailis labai šeriasi.
9 patarimai, kaip išsirinkti kilimą

  1. Rinkitės kilimą priklausomai pagal savo namų stilistiką, kad kilimas atitiktų reikiamą dydį ir spalvinę gamą.
  2.  Didelis kilimas su ryškiu piešiniu tiks erdviam kambariui, tuo tarpu mažą jis „užgriozdins“ spalvomis ir piešiniais.
  3.  Nereikėtų puošti savo buto įvairiaspalviais kilimais: spalva ir piešinys turėtų derėti su likusia aplinka.
  4.  Ant grindų iš plytelių gerai atrodys minkštas kilimas su tankiais ir aukštais šeriais, o prie blizgaus parketo geriau derinti ploną ir ryškų kilimą.
  5.  Ant margų plytelių gražiausiai atrodo vienspalvis kilimas.
  6.  Jei jūsų kilimo spalva sutampa su grindų spalva, pridėkite ryškių spalvų apatinėje kambario dalyje: ryškūs pufai, pagalvėlės, žaislai, pledai, kontrastinis staliukas.
  7.  Vaikų kambariui parinkite kilimą su piešinėliais, ant kurio nesimatys purvo dėmių. Vaikams tikrai patiks kilimas su mylimais herojais iš animacinių filmų.
  8.  Prie tamsių baldų geriausiai tiks neryški kiliminė danga.
  9.  Perveskite ranka per kilimo paviršių ir nuspręskite, kokia kryptimi jis yra šiurkštesnis. Ši kilimo pusė turi būti nukreipta į langą – taip spalvos atrodys ryškesnės.

Kilimo medžiaga
Renkantis kilimą pirmumą reikia teikti natūralioms medžiagoms, pavyzdžiui, vilnai. Tokie kilimai jums tarnaus apie 10 metų.
Ilgiau tarnaus dirbtiniai kilimai. Jiems nereikia ypatingos priežiūros, jie atsparūs drėgmei. Tarkim, kilimai iš akrilo labai panašūs į vilnonius, neiloniniai pasižymi patvarumu, o polipropileniniai beveik nesurenka purvo.
Šiuo metu madingi kilimai, padengti kokosiniu pluoštu, džiutu ar kita medžiaga. Jie yra gana šiurkštūs, tačiau gerai plaunami ir nėra brangūs.

Kilimo priežiūros taisyklės
Šios taisyklės padės išlaikyti kilimo apimtis ir ryškias spalvas maksimaliai ilgai.

  1.  Neklokite kilimo ant šlapių grindų po drėgno valymo, o jei išpylėte skysčio – iškart jį pašalinkite.
  2.  Naują kilimą nerekomenduojama siurbti apie pusę metų, o valyti tik šepečiu. Esmė ta, kad jis turi šiek tiek susiploti.
  3.  Pagal galimybes kartas nuo karto judinkite kilimą ir apsukite jį, kad išvengtumėte pratrynimo, kur stovi baldai arba ten, kur dažniausiai jūs vaikštote.
  4.  Reguliariai siurbkite kilimą. Valyti kilimą su šepečiu reikia palei, o ne prieš šerius. Nepamirškite siurbti kilimą ir iš išvirkštinės pusės.
  5.  Kad ant kilimo neliktų baldų antspaudų, po kojelėmis pakiškite gumos gabaliukus.
  6.  Kad išlygintumėte suspaustus kilimo šerius, palaikykite tą vietą virš garų ir išdžiovinkite su plaukų džiovintuvu.
  7.  Kilimo valymui galima naudoti pavirintą druską arba pjuvenas. Tankiai apiberkite kilimą ir drėgna šluotele sušluokite viską.
  8.  Pabarstykite ant kilimo išplautų bulvių lupenų – jų krakmolas išvalys kilimą ne prasčiau nei specialios priemonės.
  9.  Acto pagalba galite atgaivinti kilimo spalvą (1 šaukštas litrui vandens). Suvilgykite kempinę, išgręžkite nereikalingą drėgmę ir valykite pagal šerių kryptį.
  10.  Nutrynimus ant kilimo galima sulopyti tokios pačios spalvos siūlais. Tai daroma iš išorinės pusės kilpas paliekant paviršiuje. Kai siuvinėjimas pabaigiamas, kilpos yra prakerpamos – taip gaunami šeriai.
  11.  Vasarą būtinai išneškite kilimą į lauką ir gerai išmuškite iš jo dulkes, o žiemą kilimas labai gerai valomas sniego pagalba. Paguldykite kilimą gerąja puse ant sniego ir gerai jį išmuškite.
Į viršų