07

Zinos Zdanevičienės sansevjera ne tik įspūdingo aukščio, bet ir pasipuošusi įspūdingu žiedu.
Asmeninio albumo nuotr.


Romualda URBONAVIČIŪTĖ


Kelios „Šiaulių naujienų“ dienraščio rubrikos „Mano gražiausias augalas“ skaitytojos atsiuntė pražydusių savo gražiausių augalų nuotraukas.

Juka žydi tik dešimtaisiais metais
Regina Vaičiulienė atsiuntė nuostabiai pražydusios jukos nuotrauką. Gal šio augalo žiedas ir ne pats puošniausias, tačiau jau labai retas, nes juka pražysta tik dešimtaisiais metais.
Iš Meksikos, Vidurio Amerikos kilusios jukos dažnai yra vadinamos palmėmis, nes jų lapų kuokštas ant stiebo kiek primena šį augalą. Tačiau jukos nėra net jų giminaitės.
Nors jukų gentyje yra apie 40 rūšių, soduose, namuose auginamos dažniausiai tik trys: dramblinė, alavijinė ir pluoštinė.


Dramblinės užauga iki aštuonių metrų aukščio su storais šakotais kamienais ir su metro ilgio 5-8 centimetrų pločio lapais. Alavijinės – kiek mažesnės – tai keturių-šešių metrų aukščio medžiai su pusmetrio ilgio ir trijų centimetrų pločio lapais. O štai pluoštinės – visai kuklutės: jų lapai tik 2,5 centimetro pločio ir per 30 centimetrų ilgio.
Žinoma, tikėtis, kad namuose ar oranžerijose auginamos jukos išaugs tokios didelės, neverta. Tačiau jos papuoš bet kuriuos namus, nes yra ganėtinai nereiklios. Svarbiausia, kad joms parinkta vieta būtų šilta ir šviesi, o žiemą patalpų temperatūra gali siekti tik 12 laipsnių Celsijaus.


Tik vasarą jukas reikia laistyti gausiai, o žiemą – gerokai rečiau.
Beje, jei juka jau siekia lubas, jos viršūnę galima nupjauti ir pasodinti į kitą vazoną, o nupjautoji dalis gan greitai atželia.
Tik štai žydi jukos retai – kaip jau minėta, dešimtaisiais savo gyvenimo metais, net jei ir yra auginamos pagal visus agrotechnikos reikalavimus. Tačiau kai jau pražysta, žiedynas būna įspūdingo ilgo: vienų – metro, kitų – bent pusmetrio ilgio.

Sansevjeros žiedai – kvapūs
Zina Zdanevičienė pradžiugo, kai nuostabiai pražydo jos auginama sansevjera, kurią kartais vadina ir „uošvės liežuviu“, ir „kiškio ausimis“. Tai irgi gan retas atvejis, nes būna, kad žmonės šiuos augalus augina ilgus dešimtmečius, o žiedų taip ir neišvysta.
Tai labai populiarus augalas, nes pirmiausia yra vertinamas jo nereiklumas priežiūrai bei kitos savybės – tai vienas iš geriausių visose patalpose susikaupusių oro teršalų valytojų.
Sansevjera gerai auga ir butuose, ir kontorose, pakenčia bet kokį apšvietimą ir retą laistymą.


Be to, šie augalai yra labai dekoratyvūs: vienų lapai iš šonų išpuošti šviesiai ir tamsiai žalios spalvos juostomis, kitų – sodriai geltonos spalvos juostomis.
Šiuos augalus kasmet galima persodinti atskiriant atžalas, o galima ir metų metus jų iš vazonų nejudinti.
Auga puikiai sansevjeros žemuose dubenyse su kaktusų žeme, kurią vėliau galima papildyti puvenine žeme. O laistyti tereikia tik prisiminus, nes perlaistytos ima pūti.  
Pražysta sansevjeros vasarį ar kovą kvapiais žalsvai baltais žiedais ir kurį laiką džiugina šių augalų augintojų ir svečių akis bei uoslę.

Įdomūs vaškuolės žiedai   
Rasos Jasmontaitės namuose šiemet pražydo vaškuolė. Pražydo, nes po kambario interjero pertvarkymo jai atsirado tinkama vieta, už kurią ši gėlė ir atsidėkojo žiedais.
Nors vaškuolės kaip kambariniai augalai yra labiau vertinamos ne dėl žiedų, o dėl dekoratyvių mėsingų, kartais margų lapų ant ilgų šakų, tačiau ir jų žiedai - balti ar blyškiai rausvi su raudonu viduriuku – labai įdomūs.


Vaškuolių augintojai teigia, kad šie augalai žydi tik tada, kai nėra perlaistomi, kai žiemą laikomi gan vėsiai ir nėra kilnojami iš vienos vietos į kitą. Tačiau, kaip rodo ponios Rasos pavyzdys, šios taisyklės nėra šimtą procentų teisingos.
Vis dėlto rekomenduotina vaškuoles laikyti nešildomo kambario rytinėje ar vakarinėje pusėje, persodinti kas 1-3 metus į vidutinio sunkumo puveninę žemę ir laistyti saikingai.

08

Juka savo žiedu pradžiugino Reginą Vaičiulienę.

09

Šiemet pirmą kartą pražydo Rasos Jasmontaitės vaškuolė.
Asmeninio albumo nuotr.


Tęsiasi konkursas „Mano gražiausias augalas“ visiems augalų augintojams: gėlininkams, daržininkams, sodininkams. Skambinkite telefonu (8 41) 52 38 40, rašykite, siųskite nuotraukas el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., jei pražydo jūsų gėlė, jei išauginote gražų kopūstą, jei jūsų senelio sodintas kaštonas vis dar brandina vaisius. Papasakokite jūsų gražiausiojo augalo istoriją, mes ją išspausdinsime antradieniais ir kartą per mėnesį apdovanosime konkurso laimėtoją.
Rugsėjo mėnesio nugalėtojui - žolininkės Aušros Žvirblienės sudaryta knyga „Liaudies medicinos patirtis“.

Į viršų