06

Dviaukštė lova – idealus sprendimas vaikams paaugus.
Redakcijos archyvo nuotr.


Būtų idealu, jei kiekvienas šeimos narys turėtų savo kambarį, asmeninę erdvę, kur galėtų pabūti vienas, kurią galėtų formuoti pagal savo supratimą apie grožį ir jaukumą. Bet gyvenimas diktuoja savas sąlygas, o kambarių kiekio trūkumas – tai ne priežastis atsisakyti tėviškos laimės. Draugiška šeima gali gyventi ir mažame bute, o tėvų užduotis yra pasistengti suteikti jaukumą ir komfortą visiems. Net vieno kambario bute galima išskirti kiekvienam savo kampelį.

Viskas, kas geriausia – vaikams
Jei jūsų vaikas dar tik turi išvysti pasaulį arba dar neišaugo iš to amžiaus, kai maitinamas krūtimi, jūs vargu ar pajusite didelį skirtumą tarp vieno ar dviejų kambarių buto. Paprastai tėvai talpina vaiko lopšį šalia savo lovos, netgi jei ir yra atskiras kambarys, – taip ramiau.
Vaiko lovytę geriausiai pastatyti prie lango, kad ji būtų gerai apšviesta: saulės šviesa labai svarbi jo vystymuisi. Mažyliui reikia ne taip jau daug baldų: lovytės, vystymo stalo, spintelės ar bent jau lentynos, kurioje laikomi jo daiktai. Taigi, naujo šeimos nario atsiradimas jūsų interjero iš esmės nepakeis.
Be abejo, pageidautina prieš vaiko gimimą padaryti bent jau kosmetinį remontą, sienas išdažyti arba apklijuoti šviesių spalvų tapetais, atlaisvinti kambarį nuo nereikalingų tekstilinių daiktų – kilimų, kilimėlių, sunkių užuolaidų, kurios kaupia dulkes.
Atkreiptinas dėmesys ir į grindų dangą – ji turi būti lengvai valoma.

Visa, kas nereikalinga – į šiukšlyną
Didesni pakitimai vyks mažyliui augant, kai mylintys giminaičiai ir draugai užvers jūsų butą nenusakomu kiekiu žaislų ir įvairiais įrenginiais, reikalingais augančiam vaikui – maniežu, vaikštyne, kėdutėmis, sūpynėmis, dviračiais, batutu nuo ypač išradingo senelio ir netgi elektromotociklu nuo turtingo tetos vyro... Iš anksto planuokite kuo daugiau vietos laikymui: sieninės spintos, vaiko lovytė, sofa su įmontuotais stalčiais. Labai patogūs yra plastikiniai konteineriai žaislams, kurie dedami vienas ant kito, leidžiantys greitai sutvarkyti kambarį.
Stenkitės iš karto atsikratyti žaislų ir daiktų, kurių jūsų vaikui nebereikia: atiduokite juos kitiems, o jeigu jų daugiau naudoti nebegalima – nesigailėdami išmeskite juos. Daugybės šeimų patirtis rodo, kad jeigu jūs nuspręsite turėti antrą, trečią (...) vaiką – visada atsiras draugai arba pažįstami, kurių vaikai kaip tik išaugo iš lovytės ar kėdutės, kuri jums reikalinga. O atiduodami kokybiški daiktai gali „atlaikyti“ dar ne vieną vaiką.

Dideli vaikai – standartinio dydžio problemos
Kai jūsų vaikas paauga, jam reikia atskiros erdvės žaidimui ir užsiėmimams. Ir čia į pagalbą jums ateina dviaukštės lovos – idealus sprendimas mažų gabaritų butui.
Tokios lovos gali būti skirtingų aukščių ir dydžių: butams su aukštomis lubomis bus patogi aukšta lova, kurios apatinė erdvė virsta pilnaverčiu kambariu, kur galima pastatyti rašomąjį stalą, nedidelę spintą, knygų lentynas. Paprastai visa tai galima įsigyti komplekte su lova, idealiai tinkančius pagal dydį ir dizainą.
Bet net jei jūsų buto lubos ne tokios aukštos kaip stalininio tipo namuose, t. y., ne 3,5 metro aukščio, jūs galite nusipirkti 1–1,2 metro aukščio vaikišką lovą, kurios apatinė erdvė virsta į įmontuojamą spintą su daugybe skyrių, stalčių ir lentynų. Taip jūs išvengsite būtinybės statyti specialią spintą vaikų daiktams ir išlaisvinsite truputį taip šiuo metu reikalingos erdvės vaikų žaidimams.

Ir, pagaliau, apie save
Tėvams taip pat reikia atskiro kampelio, kur jie galėtų pailsėti nuo rūpesčių.
Tai galima įgyvendinti įvairiais kambario padalinimo (zonų atskyrimo) būdais – užuolaidomis, širmomis, įvairiomis pertvaromis, pagaliau, paprasčiausiais stelažais, pastatytais per vidurį ir sudarančiais privatumo iliuziją.
Vaikui geriau atskirti kambario dalį arčiau lango. Nereikia daryti kapitalinės pertvaros: padaryti tikrai izoliuotą kambarį vis tiek nepavyks, o antra kambario dalis, netekusi saulės šviesos, taps visai nejauki, atrodys maža ir užgriozdinta. Stelažas su kiaurymėmis ir jame sustatytomis knygomis arba stumdoma pertvara matiniu stiklu netrukdo patekti natūraliai šviesai ir leidžia optiškai atskirti zonas.
Žinoma, geriausias pasirinkimas vieno kambario butui yra įvairūs baldai-transformeriai, leidžiantys apsieiti su minimaliu baldų skaičiumi ir atlaisvinti erdvę gyvenimui.
Išsilankstanti lova
Įdomus sprendimas – podiumo įrengimas vienoje kambario dalyje, kuris leistų padalinti erdvę ir tuo pačiu gauti papildomos vietos daiktų laikymui.
Ir prisiminkite, tikrai jaukius namus gali padaryti tik juose karaliaujanti meilė ir pagarba tarp tėvų ir vaikų. Ir atskiro kambario turėjimas – ne pagrindinė laimingos vaikystės sąlyga.

Į viršų