Visame pasaulyje vis daugiau kalbama apie ekologiją ir kaip būtų galima užkirsti kelią klimato pokyčiams. Oro ir vandens tarša, gaisrai, didėjantis anglies dioksido (CO2) kiekis atmosferoje jau daug metų žmonėms kelia nerimą. Todėl valstybės ieško naujų sprendimų, padėsiančių sumažinti gamtai daromą neigiamą poveikį. Vienas tokių sprendimų – saulės elektrinių parkai. Nors Lietuvoje tokie parkai atsirado palyginti neseniai, gyventojų, norinčių naudoti „žaliąją“ energiją ir elektrą gaminti aplinkai draugišku būdu, daugėja.

Saulės parkai: kaip išsirinkti tinkamą

Rinkdamiesi saulės parką atkreipkite dėmesį į kelis aspektus. Anot saulės energetikos bendrovės „Saulės grąža“ vadovo Mindaugo Gerulaičio, pirmiausia būtina paskaičiuoti, kiek elektros energijos per metus Jums reikia patenkinti kasdieniams savo poreikiams. Pasak eksperto, vyrauja nuomonė, kad įsigyti elektrinę saulės parke apsimoka tik tuomet, kai elektros energijos sunaudojama daug. Tai netiesa. Jei naudojate kasdienius buitinius prietaisus, turite televizorių, šaldytuvą, naudinga apsvarstyti galimybę įsigyti elektrinę iš saulės parko. Išsipirkti jėgainę tokiame parke apsimoka kiekvienam. Net tiems, kurie savo reikmėms sunaudoja mažiau nei 3 000 kWh elektros per metus.

Spręsdami, kurį parką pasirinkti, taip pat atsižvelkite į tai, kokios garantijos taikomos jėgainės įrangai, kokia jos kaina. Prieš sudarydami sutartį su parko vystytoju įsitikinkite, jog jis atlygins nuostolius, jei elektrinė sugeneruos mažiau energijos, negu žadėta. Saulės parkas – ilgalaikė investicija. Todėl labai svarbu įvertinti visus minėtus kriterijus. Taip galėsite būti tikri, jog Jūsų įsigyta elektrinė tarnaus ilgai, o elektros energija pasieks Jūsų namus bet kurioje Lietuvos vietoje.

Saulės parkas: ne tik pigu, bet ir ekologiška

Saulės parkai – puikus sprendimas turėti elektrinę daugiabučių gyventojams ar tiems, kurių namo stogas, vietovė yra netinkami jėgainei įrengti. Anot „Saulės grąžos“ vadovo, įsigijus saulės elektrinę, ši investicija su ES parama atsiperka per 5-7 metus, o pati elektrinė tarnauja apie 25 metus. Likusį laiką po atsipirkimo laikotarpio saulės elektrinė tiesiog neša Jums naudą ir leidžia taupyti pinigus, kuriuos būtumėte išleidę elektrai. Negana to, naudodami saulės parke gaminamą elektros energiją padidinsite nepriklausomybę nuo centralizuoto tiekėjo ir savo elektros išlaidas galėsite sumažinti net iki 60 procentų.

Įsigiję saulės elektrinę taip pat prisidėsite prie gamtos išsaugojimo. Jos į atmosferą neišmeta šiltnamio efektą sukeliančių dujų, nekelia triukšmo, yra ekologiškos. Medžiagos, iš kurių gaminami saulės elementai, yra saugios ir lengvai perdirbamos. Įsirengę saulės elektrines nenaudosite energijai gaminti reikalingos naftos, akmens anglių ir prisidėsite prie atsinaujinančių išteklių energetikos plėtros. Be to, už saulės elektrinių įrengimą ir priežiūrą atsakinga saulės parką valdanti įmonė. Todėl Jums nereikės niekuo rūpintis.

„Saulės grąžos“ saulės parkas Kuršėnuose – vienas pažangiausių Lietuvoje

Kuršėnuose įrengtas saulės elektrinių parkas yra antras pagal dydį tokio pobūdžio parkas Lietuvoje. Šiame 4 ha ploto parke sumontuotų jėgainių bendra galia siekia 5 MW. Jame bet kuris buto, namo ar kotedžo gyventojas gali išsipirkti arba išsinuomoti norimą elektrinės dalį. Tiksliau tiek, kiek Jums reikia, kad visiškai arba dalinai aprūpintumėte namus elektra. Parke pagamintą energiją galėsite naudoti buities prietaisams, elektromobiliui, vandeniui ar namams šildyti.

Įdomu tai, jog „Saulės grąžos“ parke įrengtos saulės elektrinės yra tokios saugios, kad parko teritorijoje netgi leidžiama ganyti avis. Kadangi visa saulės jėgainės infrastruktūra yra maksimaliai izoliuota nuo galimų išorinių pažeidimų, avims čia saugu rupšnoti žolę, saulės moduliai joms suteikia prieglobstį nuo kaitrios saulės. Avys taip pat teikia daug naudos ir pačiam parkui. Antžeminėse saulės elektrinėse vienas svarbiausių darbų – laiku nupjauti žolę, kad ši nemestų šešėlio ant saulės modulių. Todėl avių ganymas tokiame parke yra gera išeitis. Jos lengvai palenda po saulės moduliais ir švariai nuėda augaliją net sunkiai prieinamose vietose. Kitaip sakant, puikiai pasitarnauja kaip žolės pjovėjos ir nereikia samdyti žmonių šiam darbui atlikti. Maža to, elektrinių teritorijoje ganant avis tausojama gamta. Juk naudojant žoliapjoves į atmosferą išmetamos aplinkai kenksmingos dujos, o piktžolėms naikinti skirtos cheminės medžiagos teršia dirvožemį.

Įmonės vadovas M. Gerulaitis teigia: „Įsigyti elektrinę mūsų saulės parke Kuršėnuose yra puikus pasirinkimas. 1 kW galios elektrinė čia kainuoja 925 eurus, o metinė jos priežiūros kaina siekia 17,98 €/ kW. Mes naudojame pažangiausią, aukščiausios kokybės ir ilgai tarnaujančią įrangą. Mūsų naudojami saulės moduliai efektyviau konvertuoja šviesą, yra atsparesni degradacijai, o idealus jų pasvirimo kampas leidžia maksimaliai išnaudoti saulės spinduliuotę. Negana to, speciali modulio galinės pusės danga atspindžius nuo žemės taip pat paverčia elektra, todėl 1 kW mūsų parke per metus generuoja daugiau nei 1077 kWh elektros. Sutartyje savo klientams įsipareigojame, kad per 25 metus Jūsų nutolusios saulės elektrinės generacija išliks ne mažesnė kaip 80 %, o elektrinės priežiūra rūpinsimės visą jos gyvavimo laikotarpį.“ Taigi, kad saulės parkas duotų norimų rezultatų, reikia atidžiai įvertinti kiekvieno parko privalumus bei trūkumus ir išsirinkti patikimus saulės elektrinės vystytojus.

Į viršų