11

Jericho rožė yra laimės, meilės, ilgo gyvenimo ir neblėstančio grožio simbolis.
Redakcijos archyvo nuotr.


Romualda URBONAVIČIŪTĖ


Šiaulietė Ona J. pastaruoju metu yra itin susižavėjusi nuostabiąja Jericho rože ir dėl jos gydomųjų ir kitų savybių.
Jau vien vaizdas, kaip sausų stiebelių gniužulėlis, pamerktas į vandenį, virsta nuostabiu žaliu augalu, poniai Onai J. yra vos ne meditacija.

Dykumų „rožė“
Dykumose ir kitose sausringose Artimųjų Rytų, Sacharos, Šiaurės Afrikos, Irano, Egipto, Palestinos, Izraelio, Irako, Jordanijos ir Pakistano teritorijose auganti Jericho rožė, arba lotyniškai – anastatica, yra mažas pilkas augalėlis. Jis retai išauga daugiau kaip 15 centimetrų aukščio ir pats savaime nėra išvaizdus, bet kartu yra ypatingas – nes ilgiau nei kupranugaris – mėnesius! – gali išgyventi be lašo vandens.
Tačiau tereikia trupučio drėgmės ir pilkas sudžiūvęs gniužulėlis tiesiog akyse išsiskleidžia it žalio aksomo rožė.
Ne veltui anastatica daugelyje kalbų ir vadinama Jericho rože. Nors turi ir kitų pavadinimų – dinozaurų gėlė, Marijos gėlė, Marijos ranka, Palestinos gėlė.
Beje, anastatica yra painiojama su kitos rūšies augalu – Činchuachua dykumoje augančia Selaginella lepidophylla, kuri taip pat vadinama Jericho rože arba netikrąja Jericho rože.

Pažadėtosios žemės legenda
Kaip ten bebūtų, visi „prisikeliantys“ augalai dažniausiai yra laikomi kilusiais iš Jericho.
Kodėl? Nes iš pradžių kryžiuočiai, o vėliau piligrimai šiuos ypatingus augalus į Europą atvežė iš Palestinos – Pažadėtosios žemės. Ne tik atvežė augalą, bet ir jos legendą, kad bėgdama į Egiptą Mergelė Marija palaimino Jericho rožę, todėl ši turinti ir gydomųjų savybių.
Tarp kitko ir turi – antimikrobinių, todėl vanduo, kuriame šis augalas pražysta, įvairiose šalyse yra vartojamas kompresams, vonioms ar skaudančiai gerklei skalauti, o pati išsiskleidusi „rožė“ sugeria kvapus, atšviežina patalpų orą.

Augalas-ekstremalas
Tiesą sakant, nors legendos apie Jericho rožę ir labai gražios, realybė yra kitokia. Anastatica yra tiesiog nuostabus pavyzdys, kaip augalai sugeba prisitaikyti prie ekstremalių gyvenimo sąlygų.
Karštoje dykumoje po lietaus sezono šis augalas pradeda džiūti, numeta lapus ir likusios dalys susiraito į kietą gniutulą, kad išsaugotų sėklas iki kito lietaus sezono.
Tada lietaus sudrėkintas kamuolėlis atgyja, išsiskleidžia, sėklų kapsulės atsidaro ir sėkliukės išsibarsto aplink motininį augalą, kad per kelias valandas sudygtų.
Sėkloms reikia skubėti, nes dykumoje brangus kiekvienas vandens lašas.
Ar augdama natūralioje aplinkoje Jericho rožės motininis augalas gali dar kelis kartus pakartoti šį procesą, mokslininkai iki šiol ginčijasi. Panašu, kad gan lipnios jų sėklos gali sudygti ir ant motininio augalo, tad „rožė“ gali tapti ilgaamže ar net amžina.
Beje, anastatica per sausrą „pameta“ ir šaknis, tad yra vėjų blaškoma iš vienos vietos į kitą. Ir tai suprantama – kitaip ji būtų užpustyta smėlio.

„Pražydinti“ – paprasta
Jei Jericho rožė jus sudomino, verta ją įsigyti ir pasidaryti sau pramogą.
Šią „rožę“ reikia tik pamerkti į vandenį. Priklausomai nuo to, kiek greitai norite pamatyti pražydėjimo stebuklą, tereikia pasirinkti vandens temperatūrą. Jei įmerksite į verdantį vandenį, „rožė“ pražys per pusantros valandos, jei į šiltą – po trijų–penkių valandų, jei į šaltą – gal ir po paros.
Stebuklas įvyks: sausos šakelės akyse pradės skleistis ir žaliuoti. Tada Jericho rožę reikia įdėti į plokščią indą su trupučiu vandens ir kasdien ją laistyti.
Po savaitės anastaticą būtina išimti iš vandens ir padėti sausoje vietoje – po poros dienų „žaliasis žiedas“ vėl virs pilku gniužulėliu.

12

Sausas pilkai žalias gumulėlis ir tik gavęs drėgmės pražysta sodria žaluma.
Redakcijos archyvo nuotr.


Tęsiasi konkursas „Mano gražiausias augalas“ visiems augalų augintojams: gėlininkams, daržininkams, sodininkams. Skambinkite telefonu (8 41) 52 38 40, rašykite, siųskite nuotraukas el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., jei pražydo jūsų gėlė, jei išauginote gražų kopūstą, jei jūsų senelio sodintas kaštonas vis dar brandina vaisius. Papasakokite jūsų gražiausiojo augalo istoriją, mes ją išspausdinsime antradieniais ir kartą per mėnesį apdovanosime konkurso laimėtoją.
Spalio mėnesio „Mano gražiausio augalo“ rubrikos nugalėtoja tapo ponia Valė, papasakojusi apie vaikystės aviečių skonį.
Lapkričio mėnesio nugalėtojui – Michal Tombak knyga „Kaip sveikai gyventi 150 metų“.

Į viršų