09

Beveik dvidešimtmetį dirbanti indų parduotuvėje Reda Mikšienė sako, jog indų mados smarkiai nesikeičia, tačiau dabar žmonės renkasi natūralesnių atspalvių indus, kuriuos puošia maži spalviniai akcentai.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.


Laima SIMAITYTĖ
Nesvarbu, kam ruošiate vaišes: giminaičiams, draugams ar šeimos nariams. Atminkite, jog šventinių pietų sėkmė priklauso ne tik nuo patiekalų gardumo, bet ir nuo indų bei sugebėjimo gražiai padengti stalą. Beveik dvidešimtmetį dirbanti indų parduotuvėje Reda Mikšienė sako, jog indų mados smarkiai nesikeičia, tačiau dabar žmonės renkasi natūralesnių atspalvių indus, kuriuos puošia maži spalviniai akcentai.

Jaunimas renkasi netradicinius indus
„Per tiek metų, kiek dirbame su indais, pastebėjome, jog žmonės, visko paragavę, vėl pereina prie klasikinių baltų indų. Naudojant baltus indus lengviau ir stalą serviruoti“, - sako R. Mikšienė.
Balti indai, kurie turi mažą detalę, pagyvina stalą, tačiau nereikalauja ypatingo dėmesio juos dėliojant ant stalo. Indai, anot R. Mikšienės, turi būti gražūs pačiam žmogui. Renkantis naujus indus galima pasiklysti formų įvairovėje. Prabangius ovalius ir kvadratinius indus dažniau renkasi jaunimas.
„Jaunimas yra drąsesnis, todėl netradicinius indus labiau jie ir perka. Būna, kad jaunimas net ieško kvadratinių lėkščių. Turėjome ir trikampes lėkštes, jas taip pat noriai pirko jaunesni. Vyresnio amžiaus žmonės renkasi klasikinių formų ir spalvų indus“, - sako R. Mikšienė.


Pasak R. Mikšienės, jaunimas labiau ryžtasi paeksperimentuoti dar ir todėl, kad jie keliauja ir užsienyje pamato naujoviškų indų. Pagal tai ypač lėkštes, arbatos servisus, vazas ar kitką renkasi ir savo namams.
„Žmonės, kad ir neturi daug atliekamų pinigų, nori, kad jų įsigyti indai būti ne tik gražūs, bet ir kokybiški. Tiesa, kaina visada svarbi. Renkantys porcelianinius indus, žiūri, kad ir kaina būtų priimtina jų kišenei“, - sako R. Mikšienė.

Už natūralumą mokama daugiau
„Turime įvairių indų, todėl iš parduotuvės tuščių savo pirkėjų neišleidžiame. Visiems surandame tinkamą variantą. Prekiaujame porceliano, fajanso, stiklo, keramikos ir krištolo indais. Nors iš keramikos pagamintų indų dabar pardavinėjama mažiau, yra prekiaujama keramikinėmis vazomis, žvakidėmis“, - pasakoja R. Mikšienė.
R. Mikšienės nuomone, retas žmogus gali sau leisti pirkti keramikines lėkštes. Jos natūralios, tinkančios kiekvieno namams, tačiau ne visi jas įperka ir įvertina paprastumą. „Reikia suvokti, kad už natūralią keramiką reikia daugiau ir mokėti. Iš tikrųjų, paprastumas neretai turi aukštą kainą“, - sako pardavėja.
„Šiuo metu perkamiausios prekės – krištolinės taurės, žvakidės ir ažūrinės vaisinės. Žvakides ir net stiklines jau pradėjo pirkti prieš gerą mėnesį – žmonės šiais laikais jau iš anksto ruošiasi didžiosioms metų šventėms“, - pastebi R. Mikšienė.

Šventiniai ir kasdieniai indai
Pasak R. Mikšienės, jaunimas mažiau kreipia dėmesį, kad namuose reikia turėti ne tik kasdienių, bet ir šventinių indų. Jaunimui svarbu, kad jie valgytų iš jiems gražių indų ir jų nelaiko nenaudojamų. Vyresni žmonės ypač vertina šventinius indus, kurios neretai panaudoja tik kelis kartus per metus.
„Jaunesniems žmonėms neretai nauji indai – tai namų atsinaujinimas. Įsigiję naujų indų juos naudoja, kol pabosta. Tada perka kitų. Pavasarį populiari žalia spalva. Jaunimas iki 30 metų, kuris žino, ko nori, ieško indų, juos užsisako. Tai kone įnoringiausi mūsų pirkėjai“, - sako R. Mikšienė.


Vienas šventiškesnių servizų R. Mikšienės parduotuvėje – Kinijos porceliano servizas. Jis, anot R. Mikšienės, atrodo jaukiai ir kartu prabangiai, todėl dera kiekvieno namuose. „Jaučiame, kad būtent šie indai net šilumą skleidžia“, - sako indų žinovė. Turintiems visiškai baltų indų, R. Mikšienė pataria serviruojant stalą įvesti auksinių detalių – jos suteiks prabangumo. „Serviruojant stalą, indai, staltiesė, dekoracijos turi sudaryti darnią visumą, antraip šventiškas stalas nebus jaukus“, - įsitikinusi R. Mikšienė.

Prabangūs indai – geriausia dovana
Visiems žinoma, jog gražūs ir geros kokybės indai pagyvina namus, sukuria jaukią šventę namuose, todėl indai visada buvo vertinami kaip didžiausia dovana. Pasak R. Mikšienės, dar ir dabar išlieka populiaru dovanoti indus vestuvių, jubiliejų ar Kalėdų proga.
„Visą vasarą indus pirko vestuvių proga, dabar dovanoms renka mažiau, tačiau pastebime, jog žmonės nevengia dažniau įsigyti naujų indų ir sau“, - teigia indų pardavėja.
Norintys išskirtinių ir prabangesnių indų, visada gali jų užsisakyti. Kaip teigia R. Mikšienė, ypatingiems klientams pagal jų norą ir pageidavimą yra renkami specialaus užsakymo indai. Taip bandoma įtikti visiems pirkėjams.

Stiklas išlieka madingas
Stiklas, pasak R. Mikšienės, visada buvo ir yra populiarus. Mėgstantys stiklą renkasi įdomesnes formas.
„Turime indų, kuriuos į savo parduotuvę vežėmės gana nedrąsiai. Stikliniai burbulai ant aukštos kojelės, kurių viduje galima laikyti ne tik maistą, bet ir kokią puokštę – tai gali būti ryški interjero detalė. Į tokią vazą galima priberti ir akmenukų“, - pasakoja indų žinovė. Yra mėgiamų stiklinių tortinių, kurios uždengia pyragus.
Taures, pasak R. Mikšienės, žmonės renkasi ir su spalviniais akcentais. Populiariausios – su juodos ar tamsiai raudonos spalvos koteliais. „Pirkėjai nemėgsta saldžių spalvų – geltonos, oranžinės“, - sako R. Mikšienė.
Indų pardavėja sako, jog šiuolaikiniai žmonės visai nebenori arbatos servizų, dekoruotų gėlytėmis. Tai šiuo metu nebemadinga.
„Ant puodelio reikalinga maža detalė, tačiau ji turi būti panaudota subtiliai, kad per daug nerėžtų akies ir neatrodytų perkrauta“, - sako R. Mikšienė.

Norintiems atsinaujinti – nebūtina išmesti visų senų indų
R. Mikšienės teigimu, norintiems atnaujinti savo indus, ypač prieš šventes, kad stalas atrodytų šventiškesnis, nebūtina pakeisti visų indų. Galima pasikeisti lėkštes, stalą dekoruoti nauja staltiese, padėti derančią žvakidę ir taip sukurti jaukią šventinę nuotaiką namuose.
„Naujovių daug nereikia. Reikia fantazijos. Su mažomis detalėmis galima paserviruoti gražų šventinį stalą. Tai padaryti gali padėti mažos dekoracijos“, - sako R. Mikšienės.
Pardavėjos nuomone, nauji ir namuose neprijaukinti indai gali net sugadinti šventinę nuotaiką, todėl iš karto pakeisti visą pietų servizą net nepatartina.

Kasdieniai indai – kokybiškesni
Keičiantis indų madoms, keitėsi ir kasdieniai virtuvės indai. Pasak R. Mikšienės, dabar virtuviniai puodeliai gaminami lengvesni ir kokybiškesni. „Dabar už virtuvinių puodelių kainą žmogus moka panašiai kaip ir anksčiau, tačiau jis gauna kokybiškesnį daiktą“, - sako pardavėja.
Nedūžtantys indai, pasak R. Mikšienės, retai perkami. Ši indų funkcija paklausesnė kavinėse. Namuose pirkėjai nori geresnių indų.
„Prekybos centruose daug ir pačių įvairiausių indų, tačiau išskirtinesnių ieško specializuotose indų parduotuvėse“, - sako R. Miškienė.

Stalo įrankiai – matiniai ir auksiniai
Serviruojant stalą, svarbios ne tik lėkštės, bet ir stalo įrankiai. Pasirodo, kad stalo įrankių, kurie buvo gaminami prieš porą dešimtmečių, galima įsigyti ir dabar. Jie vadinami klasikiniais. Modernesni stalo įrankiai yra įmantresnių formų, su aukso, sidabro ar matinio metalo spalvos intarpais. „Žmones labai traukia įrankiai, dekoruoti aukso spalva. Tokie spalvingi labiau naudojami šventėms. Yra ir tradicinių įrankių mėgėjų, kurie paprastesnius įrankius perka dėl mažesnės ir jiems prieinamesnės kainos“, - aiškina pardavėja.

10
Krištolinės žvakides R. Mikšienė pataria derinti prie lengvo porceliano.

11
Šventiniams pietums ar vakarienei dabar populiarūs balti indai, puošti aukso ir sidabrinės spalvos detalėmis.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų