Parduodami kambariniai augalai yra išauginami specialiuose šiltnamiuose, kur palaikoma speciali oro drėgmė, temperatūra, tinkamas apšvietimas.

Parduotuvėse galima rasti augalų, išaugintų Tailande, Olandijoje ar kitose gėlininkyste besiverčiančiose šalyse. Ir netgi jei augalai yra atsargiai pristatomi į parduotuves, vis tiek jie patiria stresą, nors kartais ir atrodo gerai.
Parduotuvėse augalams yra suteikiamos palankios sąlygos, tačiau nespėja augalai priprasti prie jų, kai būna nupirkti ir vėl pernešami į kitas patalpas. Kad ir kokios jos būtų geros – jūsų sąlygos skirsis nuo tų, prie kurių yra pripratęs augalas. Todėl labai svarbu išsirinkti augalą, kad jis lengvai ir greitai prisitaikytų prie naujų sąlygų.
Nepatartina parduotuvėje išsirinkti jau subrendusio augalo, kadangi jis gali sunkiai išgyventi stresinę persikraustymo situaciją, net ir tuo atveju, jei pateks į rūpestingas rankas ir bus gerai prižiūrimas. Prieš perkant kambarinį augalą apeikite keletą parduotuvių ir išsirinkite tą, kurioje dirba geri specialistai, kur augalai yra supakuojami, jums pasiūloma pagalba pristatant augalus.
Taip pat atkreipkite dėmesį, kur augalas yra. Nesirinkite augalų, kurie yra prie atidarytų durų, priglausti prie stiklo arba yra gamtoje. Kadangi tie augalai, kurie stovi prie durų, gali būti jautrūs skersvėjams, taip pat jie gali būti sulaužyti praeivių. O tie augalai, kurie stovi prie lango, gali turėti apdegintų saulės plotų.
Rinkdamiesi augalus parduotuvėje atkreipkite dėmesį į dirvą. Ją būtinai pačiupinėkite, t. y., kad ji nebūtų per daug sausa. Padėkle neturėtų būti vandens. Tarp sienelių ir žemės vazone neturi žiojėti tuštuma. Ant vazono kraštų neturėtų matytis baltų arba žalių apnašų. Augalo lapai turi būti be dulkių ir voratinklių.
Jei šių augalo auginimo sąlygų nebuvo laikytasi, šioje parduotuvėje nepirkite jokio augalo, nes jis gali būti užkrėstas arba sergantis.
Apžiūrėdami kambarinį augalą atkreipkite dėmesį ir į stiebą, lapus – ar čia nesimato rudų dėmių. Paklauskite pardavėjo, kaip valyti lapus ir kaip purkšti ar lieti konkretų augalą.
Augalo lapai neturi būti sausi, susisukę, susivėlę, medžio lapuotumas turi pasklisti į visas puses vienodai. Jei įsigijote žydintį augalą, išsirinkite tokį, ant kurio daug pumpurų, o ne išsiskleidusių žiedų.
Kai nuspręsite, kokio augalo norite, reikia jį tinkamai supakuoti, jei lauke yra netinkamas oras: pakuotė turi apsaugoti augalą nuo nepalankių oro sąlygų, vėjo, žemos temperatūros.
Namuose augalas gali ilgokai aklimatizuotis, o kiek truks pats periodas – priklausys nuo augalo gyvybingumo ir parinktos tinkamos vietos. Reikėtų vengti labai aukštos arba labai žemos temperatūros, taip pat skersvėjų, tiesioginių saulės spindulių. Laistyti reikėtų atsargiai ir pastoviai.

Į viršų