2013-01-15 09

Baltažiedis grakštuolis - ant aukštų stiebų į narcizus panašūs žiedai, dideli, tamsiai žali, į visas puses augantys lapai.
Linos ABROMAVIČIENĖS nuotr.

Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Į Radviliškio rajono viešąją biblioteką šaltą žiemos dieną užsukę skaitytojai negali atsigėrėti labai gražia baltažiede gėle vazonėlyje.
Bibliotekininkės lankytojams paaiškina, kad šis žydintis augalas vadinasi grakštuolis ir savo subtiliai kvepiančiais žiedais džiugina tada, kai kitoms gėlėms yra ramybės periodas.

Amazonės lelija
Baltažiedis grakštuolis - su ant aukštų stiebų į narcizus panašiais žiedais, dideliais, tamsiai žaliais, į visas puses augančiais lapais – yra itin gražus kambarinis augalas. Juolab kad jis žydi lapkričio-sausio mėnesiais.
Apie 10 grakštuolių rūšių savaime auga Pietų Amerikos atogrąžose, ypač Kolumbijoje. Tad šie svogūniniai amarilinių šeimos augalai dar vadinami Amazonės lelijomis, nors žiedai panašesni į narcizų.

Tarp populiariausiųjų – baltažiedis
Į Europą atvežti XIX amžiaus pradžioje grakštuoliai greitai paplito oranžerijose, botanikos soduose ir kambariuose.
Čia dažniausiai yra auginamos trys jų rūšys: grandiflora (žiedyne yra 3–6 iki 10 centimetrų skersmens žiedai, žydi du kartus per metus), kolumbinis (2-6 žiedai su geltonu viduriuku) ir baltažiedis.
Baltažiedžio grakštuolio lapai platūs, o žiedyne būna 6-10 baltų, kvapių, iki 5 centimetrų skersmens žiedų. Jis žydi lapkričio-sausio mėnesiais ir labai subtiliai kvepia.

Ypatingas vazonas
Dauginami grakštuoliai svogūnais, o seni augalai persodinami kas trejus metus. Tik nereikia sodinti po vieną svogūnėlį, nes augalas nežydės, kol nepriaugs visas vazonas šaknų.
Taigi grakštuoliai sodinami ir persodinami kovo mėnesį. Reikia sodinti į platų vazoną, kad galėtų augti nauji svogūnėliai ir kad gausiai žydėtų.
Vazonas turi būti ir sunkus, nes šio augalo lapai dideli ir sunkūs. Arba bent reikėtų vazoną įstatyti į vadinamąjį kašpo – sunkų dekoratyvų vazoną.
Sodinama į purią, derlingą ir vandeniui laidžią žemę taip, kad svogūnėlio viršūnė būtų žemės paviršiuje, o jei persodinami svogūnai su lapais – tai iki 10 centimetrų gylyje.
Pasodinus nereikia persistengti laistant, nes svogūnėliai gali supūti.

Šiluma ir erdvė
Apskritai grakštuoliai laistomi saikingai – kas 3-4 dienas taip, kad žemė vazone būtų drėgna, bet jokiu būdu ne šlapia. Geriau jau dažniau grakštuolius nupurkšti, ypač jei kambaryje sausas oras.
Tręšti rekomenduojama du kartus per mėnesį žydinčių kambarinių gėlių trąšomis.
O štai vietą grakštuoliui reikia parinkti labai atsakingai. Pirma, jis mėgsta apie 20-22 laipsnių šilumą, šviesą, bet jokiu būdu ne tiesioginius saulės spindulius.
Antra, grakštuoliui būtina erdvė, tad rekomenduojama vazoną statyti ant gana nemažo staliuko tokioje vietoje, kur nebūtų kliudomi jo lapai ir ypač žiedynai.

Ramybės periodas
Būtina atminti, kad nužydėjęs grakštuolis turi pailsėti. Ir pailsėti ne taip trumpai – nuo kovo iki rugsėjo.
Šiuo metu augalas retai laistomas, nebetręšiamas, tačiau būtina atidžiai stebėti, kad seni lapai nenudžiūtų, o nauji nepradėtų augti.
Ramybės periodu grakštuolis gali likti senojoje vietoje, nes vis tiek gražiai atrodo. Tereikia tik nupjauti nudžiūvusius lapus ir žiedynkočius.
Jei grakštuolis sulaukia visos reikalingos priežiūros, tai žydėti gali net du kartus per metus.
Beje, nuskinti grakštuolio žiedai gerai laikosi vandenyje, tad tinka ir puokštėms.

Į viršų