Kenkėjų kontrolės ekspertai pasakoja,  kad graužikus tenka „krapštyti“ iš palėpių, iš po grindų, pelės laksto įtempiamomis lubomis ir tarp sienų, įstringa vamzdynuose, ventiliacijos angose ar net klozetuose.

„Netikėti iškvietimai ir nestandartinės situacijos mūsų darbe tikrai dažnos. Pavyzdžiui, į pagalbą mus kviečiasi moteris, negalinti iš vamzdyno pašalinti nugaišusios žiurkės, o kvapas jau riečia nosį net kaimynams. Pasirodo, moteris paniškai bijo žiurkių. Tokiose situacijose tenka net psichologų vaidmenį atlikti: ne tik graužikus iš namų „išprašyti“, bet ir gyventojus nuraminti. Būna, kad mūsų specialistai vyksta tos vienos vienintelės pelės pagauti, o būna, kad sprendžiame itin sudėtingus užskrėstumo atvejus, kai pelės arba žiurkės karaliauja patalpose“, – atvirauja Eglė Girdvainytė-Krasilnikovienė, kenkėjų kontrolės įmonės „Dezinfa“ atstovė.

Svarbu, kad problemos neįsisenėtų
Šaltuoju metų laiku graužikai išlieka judrūs ir vislūs, todėl kova su šiais ilgauodegiais kenkėjais gali tapti tikru išbandymu. Nugraužti laidai, nemalonus kvapas, neįprasti garsai – tai patys pirmieji požymiai, kad problema – graužikai.

Neseniai į kenkėjų kontrolės ekspertus kreipėsi šeima, praradusi viltį pati susidoroti su nuosavą namą užpuolusiomis pelėmis. Nepageidaujami „svečiai“, anot gyventojų, įsisiautėjo taip, kad ir dienomis, ir naktimis laksto įtempiamomis lubomis. Nei spąstai, nei nuodai jų nesulaiko, todėl baimintasi dar didesnio graužikų išplitimo ir pavojaus namiškių sveikatai.

„Dažnai susiduriame su panašiomis situacijomis, kai problema jau būna įsisenėjusi ir patiems gyventojams jos išspręsti nebepavyksta. Žinoma, ir nerimui dėl sveikatos, susidūrus su graužikais, pagrindo iš ties yra. Salmoneliozė, leptospirozė, tuliaremija, jersiniozė – tai tik kelių ligų užkratai į žmogaus organizmą galintys patekti per pelių ar žiurkių paliekamas išmatas, seiles, šlapimą, liečiant nugaišusį gyvūną ar valgant graužikų apkrėstus vaisius ir daržoves“, – situaciją komentuoja E. Girdvainytė-Krasilnikovienė.

Prevencijos svarba
Anot specialistų, su pelėmis ir žiurkėmis galima kovoti keliais būdais: statyti spąstus, išdėlioti specialias, nuo vaikų ir augintinių apsaugotas dėžutes su nuodais ar klijais graužikams, tačiau dar svarbiau iš anksto užkirsti kelius graužikams patekti į patalpas.

„Gyventojai dažniausiai į mus, kenkėjų kontrolės specialistus, kreipiasi, kai pastebi graužikų išmatas, girdi jų krebždesius po grindimis, palėpėse. Siekdami, kad gyventojai išvengtų graužikų savo namuose ar kitose patalpose, visada pabrėžiame prevencijos svarbą. Būtina prisiminti, kad nuo pelių ir kitų graužikų apsisaugoti galima užsandarinus plyšius, užblokavus įėjimo taškus ir išvalius vietas, kuriose graužikai jau susisuko lizdus. Išskirtinį dėmesį reikia skirti langų, durų, sienų, grindų sandarumui. Kad pelės ar žiurkės nepatektų į vidų, patalpų išorėje galima naudoti vyliaus dėžutes, spąstus. Žinoma, šias priemones reikia dėti tinkamose vietose. Norint kuo geriau apsisaugoti, visais prevencijos klausimais rekomenduojame tartis su kenkėjų kontrolės profesionalais, kurie išmano kenkėjų elgseną ir turi ilgametės patirties“, – apibendrina kenkėjų kontrolės įmonės atstovė.

Į viršų