Kartu su pavasariu, prasideda ir sodo bei daržo priežiūros darbai, kurie pareikalauja ganėtinai daug laiko ir pastangų. Visgi, kartais rezultatai gali būti ne tokie, kokių tikėjomės – tam įtakos turi nusistovėję mitai, kuriais vis dar esame linkę tikėti. Susipažinkite su pačiais populiariausiais: nustoję jais tikėti, galėsite gerokai pakoreguoti sodo priežiūros rutiną.

Vandens lašeliai ant augalų gali išdeginti lapus

Išskaidyti saulės spinduliai nėra tokie galingi, kad galėtų sukelti lapų deginimą – jei tokia situacija būtų įmanoma, ūkininkai po kiekvienos liūties patirtų itin didelius nuostolius. Visgi, tai nereiškia, kad į laistymo laiką nereikia kreipti dėmesio – ypač tuomet, jei tikitės gausaus derliaus. Siekiant geriausių rezultatų, augalus patartina laistyti ankstyvą rytą arba vėlyvą vakarą: taip bus galima išvengti vandens garavimo ir su tuo susijusių ligų.

Kuo daugiau trąšų, tuo gausesnis derlius

Atrodo visai logiška, jog dažniau ir didesniais kiekiais tręšdami augalus, galime tikėtis kur kas spartesnio jų augimo, tačiau jei persistengsite, neapsieisite ir be neigiamų pasekmių. Per didelis trąšų kiekis gali padidinti dirvožemio druskų kiekį iki toksiško lygio, sudeginti šaknis ar kitais būdais pristabdyti augalų augimą. Visi sodo produktai, prieš paleidžiant į rinką, yra kruopščiai ištestuojami, todėl norėdami pasiekti geriausių rezultatų, turėtumėte tiksliai laikytis gamintojų rekomendacijų – akivaizdu, kad šiuo atveju daugiau tikrai nereiškia geriau.

Nenugrėbta žolė ant vejos pavirs šiaudais

Dažnai manoma, kad nutrumpinus žolę ir nepašalinus jos nuo vejos, likučiai pavirs šiaudais – storomis negyvų augalų liekanomis, kurios trukdys augti naujai vešliai žolei. Visgi, iš tiesų situacija yra kiek kitokia – jei pievutės priežiūra rūpinatės reguliariai, nenugrėbta žolė gali pasitarnauti kaip mulčias, suteikiantis nemažai papildomų privalumų. Tai – maistinis medžiagų šaltinis, kuris sugrįžta atgal į dirvą ir dar labiau pagerina jos kokybę, o žolė net ir be papildomų trąšų atauga kur kas sveikesnė.

Jei Jūsų žoliapjovė neturi surinkimo talpos, nustoję tikėti šiuo mitu, sutaupysite nemažai laiko. Žinoma, nenugrėbti jos likučiai neatrodo labai estetiškai, tačiau turėtumėte atkreipti dėmesį, jog kai kurios žoliapjovės turi mulčiavimo funkciją: tuomet žolė yra susmulkinama ir dar mažiau krenta į akis. Šias ir kitas vejapjoves rasite spustelėję čia.

Žolę galima trumpinti nevaržomai

Nors trumpa pievutė atrodo estetiškai ir tarsi leidžia kuriam laikui apie šį darbą pamiršti, labai ją nutrumpindami, rizikuojate žolės sveikata. Tuomet sunkiau vystosi šaknų sistema, dėl kurios galite džiaugtis vešlia žole. Be to, jai sunkiau sekasi pasisavinti vandenį ir kitas maistines medžiagas, todėl norint mėgautis nepriekaištinga išvaizda, patiems tenka įdėti kur kas daugiau pastangų. Jei visų šių problemų norisi išvengti, žolę trumpinkite ne daugiau kaip trečdaliu viso jos ilgio.

Sausrai atsparių augalų nereikia laistyti

Taip, tokiems augalams tikrai reikia gerokai mažiau drėgmės, tačiau periodiškai vandeniu aprūpinti reikėtų ir juos. Ypač tuomet, jei jie auginami pirmus metus: tokių sodinių šaknys dar tik pradeda įsitvirtinti, todėl jautrumas sausrai taip pat yra gerokai didesnis. Tokiais atvejais reikėtų įsitikinti, jog dirvožemis yra bent šiek tiek drėgnas.

Smėlis gali išgelbėti molingą dirvožemį

Nors toks sprendimas gali pasirodyti visai logiškas, į molingą dirvožemį įpylę smėlio, sudarysite kietą, betoną primenančią medžiagą, kuri tikrai nepatiks nei Jums patiems, nei Jūsų augalams. Norint kovoti su tokia problema, reikėtų pasitelkti kompostą – šis ingredientas atneš kur kas daugiau naudos nei smėlio naudojimas. Labai greitai tuo įsitikinsite.

Trimeriai nėra verti Jūsų investicijų

Pjaunant žolę trimeriu, tokį įrenginį nuolat reikia laikyti rankose, tad su didesniais pievutės plotais gali būti sunku susitvarkyti – dėl to galima daryti prielaidą, jog toks prietaisas nėra reikalingas. Visgi, jis gali pasiūlyti tokių galimybių, kurių neturėsite naudodami žoliapjovę: pavyzdžiui, daug paprasčiau patrumpinsite patvoriuose ar aplink augalus augančią žolę. Be to, tokia sodo technika gali būti pasitelkiama ir sustabarėjusioms žolėms, tad be darbo jai tikrai neteks stovėti. Jei naudodami vejapjovę dažnai pasigendate manevringumo, apie tokį prietaisą iš tiesų verta pagalvoti – tuo labiau, kad krūmapjovės kaina yra prieinama kiekvienam.

Gyvatvorės priežiūrai nereikia skirti daug dėmesio

Šiame mite yra dalis tiesos – lyginant su kitais augalais, gyvatvorių tikrai nereikia labai kruopščiai prižiūrėti. Visgi, jeigu darbų neatliksite reguliariai, gyvatvorė praras savo estetinę išvaizdą, o norint ją sugrąžinti, prireiks kur kas daugiau pastangų. Periodiškai patikrinkite, ar šiame augale nėra įstrigusių kitų sėklų, pašalinkite piktžoles, patrumpinkite viršūnes ir išlaikykite pageidaujamą formą – tuomet jokių papildomų rūpesčių neturėti kilti. Daugeliui šių darbų į pagalbą yra pasitelkiamos gyvatvorių žirklės: platų jų pasirinkimą rasite Pigu.lt el. parduotuvėje arba paspaudę čia -https://pigu.lt/lt/sodo-prekes/sodo-technika/gyvatvoriu-zoles-zirkles

Nustoję tikėti šiais realybės neatitinkančiais sodo priežiūros mitais, visomis gėrybėmis ir augalais galėsite pasirūpinti kur kas paprasčiau. Tai padaryti nėra sudėtinga – svarbiausia visas užduotis atlikti tikslingai.

REKLAMA

Į viršų