Kiekvienai šeimai svarbu aplinka, kurioje valgome. Valgomojo stalai simbolizuoja bendrumą, buvimą kartu, bei šiltas emocijas. Todėl šis pirkinys itin svarbus kiekvienam. Juk nesinori, kad prisiminimai apie šeimos vakarienes ar šventes kartu būtu sugadinti dėl nepatogaus ar neišvaizdaus valgomojo stalo.

Geriausi valgomojo stalai - atitinkantys biudžetą, tvirti, tinkantys turimai erdvei, ir stilingi. Šiame straipsnyje surinkome patarimus, kurie padės išsirinkti kokybišką ir jūsų šeimos poreikius atitinkantį stalą.

Erdvė

Valgomojo stalai turi būti dydžiu ir forma pritaikyti turimai erdvei.

Išmatuokite erdvę

Pirmiausia, dar būdami namuose išmatuokite erdvę, kurioje stovės valgomojo stalas. Įvertinkite, kiek vietos galite skirti pačiam stalui,kiek vietos prireiks aplink sustatytoms kėdėms, bei ar visiems valgantiesiems užteks vietos patogiai įsitaisyti ir pavalgyti. Nepamirškite apgalvoti, ir kiek asmenų planuojate susodinti prie šio stalo. Vienam ar dviems asmenims geriau rinktis mažesnius, kompaktiškesnius stalus, tap paliekant daugiau erdvės sau. Pabandykite nubrėžti įsivaizduojamas linijas kambaryje, kuriame stovės valgomasis stalas, ir pažiūrėti, kokio dydžio stalas bei kėdės neužims pernelyg daug vietos.

Erdvės pritaikymas

Nepamirškite ne tik turimos erdvės dydžio, bet ir tai, kokio tipo erdvei reikia pritaikyti valgomojo stalą. Virtuvėje pastatytas stalas gali tapti ir gaminimo paviršiumi, kai reikia minkyti ar kočioti tešlą, ar paruošti didelį kiekį maisto, tad turbūt verta įvertinti tai, ar stalo paviršius bus lengvai valomas ir tinkamas kulinariniams eksperimentams. Svetainėje esantis stalas gali sukelti nepatogumų organizuojant vakarėlius ar pasibuvimus, kurių metu tereikia stalo šaltiems užkandžiams, tokioje erdvėje puikiai tiks sulankstomas stalas, kuris užims mažiau vietos kasdieninėje veikloje, tačiau sutalpins visą šeimą ar svečius švenčių metu.

2008313

Nuotrauka iš Unsplash.com

Stalo forma

Valgomojo stalai dažniausiai būna kvadratiniai, tačiau būna ir ovalių ar apvalių valgomojo stalų. Apvalus ar ovalus stalas yra patogesni tuo, kad apie juos lieka daugiau laisvos erdvės , tad jie puikiai tinka mažesnėms patalpoms. Jie taip pat naudingi socialine prasme, nes apvalus ar ovalus stalas neturi kraštų, kuriuose tradiciškai sodinama “šeimos galva”. Taip pat tokio tipo stalai mažiau limituoja sėdinčiųjų kiekį, prie jų patogiau susispausti didesnei grupei žmonių, nei prie kampuoto stalo.

Medžiagos bei pagrindas

Reikia išsirinkti ne tik stalo formą bei dydį, tačiau ir labiausiai jūsų poreikius atitinkančias medžiagas, bei pagrindą.

Medžiagos
Valgomojo stalo kaina bei galimybės turbūt labiausiai priklauso nuo naudotų medžiagų. Štai kelios jų:

  • Mediniai valgomojo stalai - turbūt vieni brangiausių, tačiau daugeliui jie - vieni gražiausių. Klasikiniai, visur derantys mediniai stalai gali būti tinkami ir mažesniam biudžetui, nes kaina priklausys nuo pasirinktos medienos, ar mediena dengtos plokštės. Norint būtent šio klasikinio varianto, reikia turėti omenyje, kad neapdorota mediena yra jautresnė drėgmei calbei ant jos labiau pastebimi esantys įbrėžimai ir nusidėvėjimas.
  • Akmeniniai stalai - šie stalai gali būti be galo įvairūs, nuo marmuro iki kartu sutvirtintų akmenų. Nors akmuo yra viena ilgaamžiskiausių medžiagų, reikia nepamiršti, kad akmuo gali greit sugerti dėmes, ir jos bus nebeišvalomos.
  • Stikliniai stalai- galima rinktis tarp permatomų ar nepermatomų stiklinių paviršių. Šie stalai nėra itin brangūs, ir puikiai tinka siekiant sukurti didesnės erdvės pojūtį. Nors stiklas nėra jautrus drėgmei, turėkite omenyje, kad jis gali suskilti nuo karščio, taip pat pasirinkus stiklą kyla pavojus, jog šis gali sudužti

Domina valgomojo stalai, tačiau niekaip nerandate tinkamo? Apsilankykite Senukai.lt, ir išsirinkite sau tinkamiausią!

Į viršų