Žmonės, jaučiantys trauką žemės ūkio darbams, elementaria lysve dažniausiai nepasitenkina. Šiltnamyje daržovių vegetacija kur kas greitesnė (darbštūs daržininkai šviežiomis salotomis bei ridikėliais mėgaujasi jau pavasario pradžioje!), o ir užsiauginti galima įvairesnių šių rūšių, pavyzdžiui, baklažanų, arbūzų. Šiltnamio priežiūra pareikalaus ne tik laiko bei pastangų, bet ir, priklausomai nuo poreikių, atitinkamų investicijų. Šiltnamiai iš „Meistro kodas“ patenkins įvairius klientų pageidavimus.

Danga – pagrindinė šiltnamio dalis

Neabejotinai svarbiausia bei didelę įtaką derliui daranti šiltnamio dalis – šio danga. Nuo pastarojo savybių priklauso, kiek saulės šviesos teks augalams ir kaip efektyviai šie bus apsaugoti nuo UV spindulių, kokia bus oro cirkuliacija bei termoreguliacija šiltnamyje ir panašiai. Anksčiau populiarius variantus – stiklą bei polietileno plėvelę – šiandien vis dažniau išstumia polikarbonatas, šiuos savo privalumais gerokai pranokstantis.

Ilgaamžiškumas. Ne veltui dauguma gamintojų polikarbonatinei dangai suteikia net 10 metų garantiją, o realiai ši gali tarnauti ir 20 metų. Aišku, funkcinių polikarbonato savybių ilgaamžiškumas susijęs su teisingu šio naudojimu. Užtenka padaryti klaidą montuojant šiltnamį, pavyzdžiui, uždėti lakštą ne ta puse (viena pusė turi apsaugą nuo UV) ir danga, kuri turėtų tarnauti kone amžius, pradės skilinėti jau po poros metų.

Tvirtumas. Tokios gamtos stichijos kaip kruša, kurios mūsų regione pastaruoju metu vis dažnesnės, neabejotinai kels mažiau galvos skausmo. Polikarbonato lakštai atlaiko gana didelius, iki 20 mm skersmens krušos ledus. Mažiau pavojingi bus ir sode nuo medžių krentantys vaisiai. Aišku, nereikėtų piktnaudžiauti šia savybe: šiltnamiui pasirinkite atvirą, nuo vaismedžių bei kitų galimų pavojų apsaugotą vietą.

Skaidrumas ir apsauga nuo UV. Laidumas šviesai – reikšminga savybė šiltnamyje augantiems augalams. Kita vertus, polikarbonatas pasižymi efektyvia apsauga nuo UV spindulių, kurių per didelis kiekis augalams kenkia.

Optimali temperatūra. Polikarbonato lakštais dengtuose šiltnamiuose sukuriama palanki temperatūrinė terpė augalams augti. Dvisieniai lakštai tolygiai paskirsto bei išlaiko šilumą (itin aktualu orams atvėsus), o polikarbonato lakštų kanalų struktūra, sukurdama pavėsį, apsaugo augalus nuo per didelės kaitros.

Ekologiškumas. Nemaža dalį žmonių užsiimti daržininkyste paskatina noras puoselėti ekologijos idėjas. Polikarbonatas – 100 proc.perdirbama medžiaga, tad yra idealiai tinkama asmenims, galvojantiems apie gerovę ne tik asmeniniu, bet ir globaliu aspektu.

Polikarbonato dangą reikia rinktis atsakingai

Neretą daržininką atbaido aukšta polikarbonatu dengtų šiltnamių kaina. Jei daržovių auginimas tėra eksperimentas vienam sezonui, aišku, galima rasti ir kur kas pigesnių variantų. Tačiau kai tai – širdžiai miela veikla, kuria užsiimti ketinama ilgą laiką, racionalu investuoti į kokybišką, patvarų produktą.

Natūralu, jog, rinkoje daugėjant pardavėjų, siūlančių įsigyti polikarbonatu dengtus šiltnamius, galima pastebėti šių kainos kritimo tendenciją. Tiesą, radę neįtikėtinai mažą kainos pasiūlymą, neskubėkite ploti rankomis ir apmokėti pirkinių krepšelio. Visų pirma derėtų įsitikinti, ar šiltnamius siūlantis pardavėjas yra patikimas, kokią garantiją suteikia savo produkcijai. Norint netapti posakio „skūpas moka du kartus“ herojumi, būtina vengti spontaniškų pirkimų, paremtų vien žema kaina.

Natūralu, jog polikarbonato, kaip ir kitų medžiagų, kokybė yra tiesiogiai susijusi su kaina. Ekspertai, norintiems džiaugtis šiltnamio patvarumu bei ilgaamžiškumu, rekomenduoja investuoti į brangesnės ar vidutinės klasės polikarbonatą. Gavus įsigytą produktą, derėtų įvertinti šio kokybę. Polikarbonato lakštų briaunos turėtų būti stačios, paviršius – lygus, be iškilių oro burbuliukų ar kitų pažeidimų.

UAB „Meistro kodas“ siūlo tik patikimų gamintojų produkciją. Prie visų šiltnamių pateikiama išsami montavimo instrukcija, naudinga nusprendus konstravimo darbais užsiimti savarankiškai (ir, žinoma, gerokai sutaupyti).

Į viršų