Tarptautinėje parodoje „Heimtextil“, įvykusioje sausio 12-15 d. Vokietijoje, pristatytos naujausios 2020-ųjų metų tekstilės tendencijos. Joje netrūko įvairios paskirties audinių, išsiskiriančiu dar nematytu dizainu, madingomis spalvomis ir raštais. Smalsu, kokie baldų ir aksesuarų apmušalai dominuos interjere šiais metais? Nepraleiskite progos to padaryti vieni iš pirmųjų.

Kurį laiką pamirštų audinių atgimimas

Jau kurį laiką interjere vyravo baldai su veliūro ir velveto tipo apmušalais. Tačiau dabar šios tekstilės gerbėjams siūloma išbandyti originalesnes jos versijas: rinktis ne vienspalvius, o šiek tiek nutrintus, sendinto efekto audinius. Vis ryškiau pastebimos ir naujos gobelenų tendencijos – seniau naudoti apmušalai atgimsta iš naujo. Toks cikliškumas – tikrai ne naujiena dizaino srityje. Praeityje buvusi madinga tekstilė sugrįžta atsinaujinusi ir pritaikyta šiuolaikinio žmogaus poreikiams.

Šiais metais populiarūs kontrastingi sprendimai: drąsiai derinami tiek skirtingų raštų, tiek faktūrų audiniai. Kartais pasirinkimai – netgi labai stebinantys. Naudojama daugiau dirbtinės odos ir nubuko tipo gobelenų. Jų paviršius padirbamas taip, kad būtų kuo švelnesnis ir matiškesnis. Papildomai dedami įspaudai, tarsi atkartojantys natūralios odos raštą. Dėl šios priežasties tokiais apmušalais aptraukti baldai ir aksesuarai atrodo itin unikaliai. Tarp populiariųjų išlieka ir natūralūs audiniai, kurių sudėtyje yra medvilnės arba lino.

Stambaus audimo gobelenai grįžta su trenksmu

Puikus anksčiau aptarto cikliškumo įrodymas – į madą sugrįžtanti grubaus, stambesnio audimo tekstilė. Ji dominuoja beveik visų gobelenų gamintojų asortimente. Dar prieš porą metų tokie audiniai buvo retai pastebimi, tačiau 2020-aisiais jie užima pirmąsias populiarumo pozicijas.
Šiek tiek atnaujinta tokio tipo tekstilė išsiskiria spalviniais sprendimais – vienu metu audžiami ir derinami kelių atspalvių siūlai. Tai tarsi įkvepia gobelenui naujos gyvybės, todėl jis atrodo dar žavingiau. Tokia tekstilė patraukliai dera su oda, nubuko tipo audiniu ir veliūru. Universalumu pasižyminčiu gobelenu gali būti aptraukiami tiek apvalesnių, tiek griežtesnių formų minkšti baldai.

Buklė̃ – lengvumo ir minkštumo gūsis

Dar vienas šių metų favoritų – netampriai susaustas ir ypatingu minkštumu pasižymintis buklė (kilpotų siūlų) audinys, kuris vyrauja daugelyje naujų kolekcijų. Jo faktūroje gausu nevienalyčių siūlų su mazgeliais ir sustorėjimais. Priklausomai nuo poreikių, galima rinktis vienspalvius arba skirtingų tonų, storesnius arba plonesnius gobelenus su tvido ar kitu austiniu raštu.

Buklė itin gražiai dera su natūralia oda ir nubuko tipo gobelenu. Prie jo tinka ir stambaus, grubesnio audimo apmušalai. Jei nenorite maišyti skirtingo tipo tekstilės, rekomenduojama išbandyti įvairius spalvų derinius. Šios rūšies audinys nepasižymi aiškia forma, todėl gali netikti itin griežtų linijų ir kampų baldams. Tačiau jis puikiai pabrėžia lenktas, grakščias formas. Dėl šios priežasties baldai atrodo tarsi gyvi, o interjeras – dinamiškesnis.

Originalūs ir žvilgsnį prikaustantys raštai

Parodoje pristatyta daugybė originaliais geometriniais ir floristiniais raštais išsiskiriančių apmušalų. Vyrauja ryškios ir aiškios formos, skirtingų spalvų derinimas tarpusavyje. Dėmesį pratraukinti naujovė – tekstūrinis veliūras su 3D efektą suteikiančiu spausdintu raštu. Toks audinys atrodo labai įdomiai, todėl gali tapti pagrindiniu interjero akcentu. Šio dizaino gobelenas papuošia tiek fotelį, tiek pufą, tiek dekoratyvinę pagalvėlę.

Šlovė prislopintoms spalvoms

Aiškiai pastebima tendencija, kad 2020-aisiais dominuos prislopintų tamsesnių spalvų tekstilė. Naudojama kur kas mažiau ryškių, grynų tonų. Vietoje jų vyrauja tarpiniai tarsi nešvarūs atspalviai, pavyzdžiui, žali ir mėlyni. Skaisčios spalvos, tokios kaip geltona, pasitelkiamos akcentams. Pakankamai daug natūralių, žemiškų tonų audinių: rusvų, žalsvų, kreminių.

Tekstilė – vienas iš pagrindinių interjero elementų. Pasirūpinkite, kad jūsų namuose esantys baldai ir aksesuarai išsiskirtų patrauklia išvaizda. Tegul jie padeda sukurti individualią ir patogią aplinką, kurioje galėtumėte pilnavertiškai atsipalaiduoti.

Į viršų