Kuriant namų interjerą, kad visiems šeimos nariams būtų patogu ir jauku, labai svarbu pasirūpinti tinkamu apšvietimu. Tačiau ne visada aišku, kaip projektuoti apšvietimą ir kokius šviestuvus rinktis skirtinguose kambariuose. Specialistų patarimai jums.

Lina ABROMAVIČIENĖ

Svetainė
Svetainė – namų vieta, kurioje prireikia daugiausiai skirtingų apšvietimo būdų. Čia užsiimame labai įvairia veikla: skaitome, žiūrime televizorių, žaidžiame stalo žaidimus, bendraujame su šeima ar draugais, todėl svarbu pasirūpinti šviesia ir jaukia aplinka. Be to, svetainę dekoruojame įvairiais dekoro akcentais – meno kūriniais, įdomiais baldais ar kambariniais augalais – kuriuos pabrėžti taip pat galime pasitelkę apšvietimą. Visų pirma, išsirinkite pakabinamą lubų šviestuvą bendram svetainės apšvietimui. Šis šviestuvas dažniausiai būna pats didžiausias ir labiausiai atkreipia dėmesį. Prie jo reikėtų derinti kitus kambario šviestuvus, todėl svarbu iš karto nuspręsti, kokio stiliaus interjerą kursite: galite rinktis prabangų klasikinį sietyną ar įdomių formų modernų šviestuvą. Lubų šviestuvą reikėtų kabinti svetainės viduryje, kad iš jo sklindanti šviesa pasiskirstytų tolygiai po visą kambarį.
Pastatomas toršeras lengvai pernešamas iš vienos vietos į kitą, todėl tokį pravartu turėti svetainėje, kur užsiimate skirtinga veikla įvairiose kambario vietose. Koncentruota toršero skleidžiama šviesa bus ne tik funkcionali, bet ir suteiks kambariui jaukumo.
Tam, kad sukurtumėte išskirtinę jaukią aplinką, rinkitės įvairius šviesos akcentus. Nedideliais sieniniais ar lubų šviestuvais apšvieskite meno kūrinius, įvairias dekoro detales, įdomius baldus ar kambarinius augalus. Patogu rinktis rankomis pakreipiamus, prie sienos montuojamus nedidelius šviestuvus, kuriuos lengvai pritaikysite kiekvieną kartą, kai sumanysite atnaujinti interjerą ar pakeisti dekoracijas.

Valgomasis
Valgomojo kambaryje visą dėmesį skirkite valgomojo stalui. Virš didelio stalo galite pakabinti kelis šviestuvus, prie mažesnio – vieną ar du. Šviestuvo pakabinimo aukštis turėtų būti toks, kad žmonėms sėdint netrukdytų vienam kito matyti, bet ir ne per aukštai, kad šviesa būtų sukoncentruota į stalą ir apšviestų žmonių veidus. Taip sukursite jaukią, šviesią valgomojo atmosferą ir jūsų svečiai ar šeimos nariai norės ilgiau pasėdėti, pabendrauti ir pabūti kartu.

Virtuvė
Čia svarbiausia tinkamai apšviesti virtuvės darbo vietą – plautuvę, viryklę bei darbastalį. Tam puikiai tiks nedidelės į spinteles ar lubas įmontuojamos ar prie lygaus paviršiaus prisukamos lemputės. Taip pat galite naudoti pastatomas stalines lempas.
Jeigu virtuvėje turite barą, salelę ar valgomojo stalą, čia taip pat tiks žemai pakabinami lubų šviestuvai, kaip ir valgomojo kambaryje. Galite rinktis minimalistinio stiliaus šviestuvus, kurie neapkraus interjero ir papuoš jūsų virtuvę.

Miegamasis
Intymiai aplinkai sukurti rinkitės blausesnės šviesos lemputes lubose. Jaukumo kambariui suteiksite pasirinkę nedideles naktines lemputes šalia lovos su elegantiškais gaubtais. Naudokite skirtingus šviestuvus įvairiose miegamojo vietose, kuriuos galėsite uždegti tik prireikus: drabužinėje, virš veidrodžio, šalia tualetinio staliuko.

Vonios kambarys
Vonios kambaryje pravartu apšviesti visą erdvę pakabinamu lubų šviestuvu – taip vienodai apšviesite visą erdvę. Atskiros lemputės naudingos šalia veidrodžio bei spintelių. Didesniame vonios kambaryje galima atskiru šviestuvu apšviesti vonios ar dušo erdvę.

Į viršų