Dažnai akivaizdžiausios gamtos kombinacijos sudaro pačias gražiausias namų interjerų spalvų paletes. Norintiems, kad namai ištisus metus būtų pilni gyvybės, namų dizaineriai siūlo rinktis žalią spalvą ne tik sienų dažymui, bet ir spalviniams akcentams, ar norint įsigyti gyvybe alsuojančius baldus. Žalia spalva suteikia šviežumo jūsų namams. Į tokius namus sugrįžus lengva atsipalaiduoti.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Žalia subtiliai primena gamtą, todėl supanti žalia aplinka namų šeimininką skatina jaustis gyvybingam. Į tokius namus sugrįžus visada gera, jauku, lengva pailsėti.

Žalia spalva - raminanti
Iš visų spalvų žalia namams suteikia daugiausia harmonijos. Žalia gimsta tada, kai susilieja šalta ir šilta spalvos, kai dangaus spalva ir saulės spalva ištirpsta viena kitoje. Jeigu žalioje bus daugiau geltonos, ji žvalins, jeigu mėlynos – veiks raminančiai. Tai – gyvybės, augimo ir gyvenimo spalva. Ji simbolizuoja ramybę, stabilumą, augimą, meilę, pavasario metą ir žydėjimą. Žalia spalva sustiprina troškimą plėtotis, skatina ramybę, klestėjimą, vaisingumą, suteikia vidinę pusiausvyrą ir harmoniją.
Augmenijos spalva žmogui sukelia malonias asociacijas, atpalaiduoja, žadina jaudinančius prisiminimus. Matydamas žolės spalvą žmogus greičiau susikoncentruoja, lengviau priima tinkamą sprendimą. Žalia spalva sutaiko ir numaldo neigiamas emocijas, ramina raumenų spazmus, gerai veikia širdies ritmą. Tad namuose nebūtina turėti daug visžalių augalų – galima žaliai nudažyti sienas ar namus pagyvinti žalios spalvos akcentais: kilimu, užuolaidomis, smukesnėmis žalios spalvos detalėmis.

Ryškiai žalios spalvos - su saiku
Žalia spalva turi daugybę atspalvių: žolės, salotų, smaragdo, nefrito, paparčių, chaki, citrinos, mėtos, alyvuogių, pistacijų, avokado, beržų lapų ir kitų. Visų žalių atspalvių paminėti neįmanoma, kai kurie iš jų taip ir lieka nepanaudoti. Svarbu žinoti tai, kad ne visos žaliai nudažytos formos ir faktūros atrodo harmoningai ir kad ta pati žalia spalva skirtingose patalpose gali atrodyti vis kitaip. Todėl prieš renkantis žalios spalvos atspalvius skirtingoms namų patalpoms, reikia gerai pasvarstyti.
Ryškiai žaliai nerekomenduojama dekoruoti didelių plotų, taip pat patalpų, skirtų aktyviai veiklai, kur vyksta susitikimai, sporto salių, svetainių. Minėtose patalpose geriau rinktis tamsiai žalią spalvą. Tačiau tamsiai žalia patalpų spalva reikalauja akcentų, geriausiai - šviesių, baltų detalių. Interjero dizainerių teigimu, žalios spalvos tonai tinkamesni kambariuose, kuriuose praleidžiama mažiau laiko, antraip tokia žalia sukels melancholiją.
Prislopinta žalia puikiai tinka darbo kambariui, bibliotekai. Švelnūs žalios spalvos atspalviai padeda susikaupti, todėl lengva tokiose erdvėse dirbti.
Jei norisi pagyvinti žalia spalva ir svetainę, tai geriausia daryti žalios spalvos aksesuarais ar įsigyjant žalių atspalvių turinčius baldus. Svetainės sienoms ir grindims dažyti čia geriau rinktis kitą šviesią spalvą (smėlinę, baltą ir pan.). Taip sukursite lengvą, nevaržančią, atpalaiduojančią nuo kasdienių rūpesčių poilsio kambario atmosferą. Visgi reikia turėti omenyje tai, kad didžiuosiuose muziejuose sienos už paveikslų dažomos samanota žalia spalva - ši sukuria rafinuotą foną meno ir antikvariniams kūriniams.
Virtuvei tinkamiausias šviesiai žalias atspalvis, kuris suteikia jaukumo, gerina nuotaiką.
Miegamojo sienas patartina dažyti šaltais žalios spalvos tonais, tačiau svarbu, kad jie nebūtų per ryškūs, geriau tiks prislopinta mėlynai žalia ar pilkai žalia. Tokie atspalviai miegamajame padės nusiraminti ir atsipalaiduoti. Dekoruodami (užuolaidomis, pagalvėlėmis ir pan.) pažaiskite su tamsiai žalio aksomo, smaragdo spalvomis. Beje, teigiama, kad žalia spalva idealiai tinka romantiškai nuotaikai sukurti.
Norėdami suteikti gaivumos vaikų kambariui, galima rinktis sodrios tamsaus atspalvio žalios ir ryškiai geltonos, oranžinės spalvos derinius, aksesuarus. Tačiau interjero dizaineriai įspėja, jog nereikėtų perkrauti aplinkos. Žaliame kambaryje vaikai nuobodžiaus, todėl nesąmoningai stengsis daugiau laiko praleisti kituose kambariuose.

Į viršų