stogo-langai

Grubiai namų stogus galima suskirstyti į du tipus: tinkamus montuoti stoglangius ir netinkamus montuoti stogo langus. Netinkami stogo langams stogų tipai būna per plokšti. Mažiau nei 15 laipsnių stogo nuolydis jau netinkamas stogo langams, nors yra sprendimų, kada galima sumontuoti stogo langą ir į tokio mažo nuolydžio stogo dangą, bet apie tai vėliau.

Šį karta papasakosiu kaip pasirinkti stogo lango tipą Jūsų namo stogo dangai. Šiuo metu rinkoje yra du pagrindiniai stogo langų gamintojai: Roto ir Velux. Dar yra ir kitų stoglangių gamintojų (Fakro, Okpol ir t.t.), bet apie juos nešnekėsiu, nes mano subjektyvia nuomone šie stogo langų gamintojai nėra patys stipriausi, et gal laikas parodys, jog aš klystu.
Roto stogo langai nuo Velux stogo langų skiriasi tuo, kad pas Roto lango atidarymo rankena visada apačioje, o pas Velux stogo langus atidarymo rankena gali būti arba apatinėje rėmo dalyje arba viršutinėje dalyje. Tuo Velux, man asmeniškai, labiau patinka, nes didesnis yra modelių atsidarymo mechanizmų pasirinkimas. Taip pat Velux stoglangiai turi turi ir tarpines, kurių dėka galima stogo langą įleisti giliau į namo stogo dangą. Taip stogo langas tampa šiltesnis, jis mažiau praleidžia šalčio, bet šios tarpinės kol kas labai yra brangios ir aš abejoju ar jos atsipirks. Bet ir vėl Velux stogo langai gauna pliusą nuo manęs dėl didelės pasirinkimo laisvės.
Jei stogo langą montuosite į gyvenamą kambarį, kuriame nebus didelės drėgmės, tada rekomenduoju pirkti stoglangį su mediniu rėmu. Jei stogo langas bus vonioje, duše, virtuvėje ar kitoje patalpoje, kur gali būti daugiau drėgmės nei įprasta, rekomenduoju pirkti stogo langą su plastikiniu rėmu. Velux stoglangių rėmai nebūna visiškai plastikiniai, tai mediniai rėmai padengti storu balto plastiko sluoksniu. Roto stoglangių rėmai būna su visiškai plastikiniu rėmu. Roto gauna pliusą, nes pas juos galima įsigyti plastikinį stogo langą su medžio imitacija. Tai tikrai didelis pliusas, kai reikia plastikinio lango rėmo, bet nesinori baltos spalvos.
Kai žinote kokio Jums reikia stoglangio rėmo, reikia rinktis atsidarymo mechanizmą. O jų abi firmos gali pasiūlyti labai įvairių ir kiekvienu atveju reikia žiūrėti individualiai, kas Jums labiau tiks. Kuo stogo langas žemiau, tuo aukščiau turi būti atsidarymo mechanizmas. Jei stoglangis aukštai, galima rinktis atsidarymo mechanizmą ir per vidurį rėmo, nes praverta varčia neįsikiš Jums į kambarį, kad trukdytų praeiti. Jei langas žemai, rekomenduoju imti stoglangį su paaukštinti atsidarymo mechanizmu, tokiu atveju Jūs galėsite prieiti prie atidaryto stoglangio ir mėgautis vaizdu lauke.
Roto ir Velux siūlo elektrinius langų mechanizmus, tokiu atvejus Jūs galėsite su distanciniu valdyti langus. Tai ypač praverčia, kai stogo langai būna sumontuoti labai aukštai ir Jūs negalite jų pasiekti. Visada rekomenduoju įsigyti ir lietaus daviklius prie stogo langų elektronikos. Lietaus daviklių dėka Jūsų stogo langas užsivers prasidėjus netikėtam lietui.
Viskas ką aš paminėjau apie stogo langus netenka prasmės jei stoglangius sumontuoja su broku. Stogo langas yra pati sudėtingiausia stogo vieta, kurioje kiekviena klaida gali kainuoti labai brangiai. Todėl visda rekomenduoju rinkti tik atestuotus stogo langų montuotojus, kurie žinos visus montavimo niuansus ir Jūs galėsite visą gyvenimą džiaugtis gražiu vaizdu pro namo stogo langą.

Į viršų