Namų apšildymas dažniausiai asocijuojasi su praktiškumu, o ne su stiliumi ir grožiu. Tačiau yra daug puikių idėjų, kaip praktiškai ir stilingai šildyti namus rudenį. Tačiau sušildyti mus gali ne tik namų krosnis, bet ir jaukiai dekoruoti namai.

Ugnis suteikia šilumos jaukumo
Jeigu gyvenate nuosavame name, išnaudokite galimybę įsirengti jaukų židinį ar pasistatyti mažiau vietos užimančią krosnelę. Natūrali ugnis suteiks namams jaukumo ir šilumos pojūtį. Erdviuose namuose galite statyti didesnę krosnelę viduryje kambario – taip šiluma lengviau pasiskirstys po visus namus. Mažesniems namams apšildyti galite įsigyti nedidelę krosnelę, įmontuojamą į sieną. Klasikos mėgėjams siūlome rinktis vintažinio stiliaus raitytų formų krosnelę. Tokia krosnelė puikiai derės provanso stiliaus interjere prie šviesių baldų. Jeigu neturite galimybės įsirengti židinio ar krosnelės, modernus sprendimas – ekologiški, bioetanoliu kūrenami židinukai. Juos galite statyti bet kurioje namų vietoje, pavyzdžiui, svetainėje ant kilimo arba stalo. Kitas originalus būdas stilingai apšildyti namus – pasistatyti įdomių formų šildytuvus. Pavyzdžiui, šildytuvą-žaidimų kauliukus. Taip pat galite įprastą radiatorių namuose paversti stilinga lentynėle. Židinio ar žvakės liepsna visada suteikia šiltų emocijų, ramybės ir saugumo pojūtį, ypač kai už lango tamsu ir lyja. Jei namuose nėra židinio, žvakės - idealus būdas greit sukurti šiltą ir romantišką atmosferą. Siekiant sustiprinti efektą – kelias žvakes grupuokite tarpusavyje ir padėkite ant padėklo ar dekoratyvios lėkštės.

Šilti vasaros prisiminimai
Kai dėl besikeičiančių oro sąlygų mažiau laiko praleidžiame lauke, svarbu jaukumą kurti savo namuose. Rudenį kaip tik norisi „sušildyti aplinką“, suteikti namams jaukumo. Tai lengviausiai galima padaryti pasitelkus į pagalbą šiltesnes, sodresnes spalvas, šiltus audinius, jaukesnį apšvietimą. Namus sušildyti gali bet koks naujas vidinės erdvės sienos akcentas. Tai gali būti šiltomis spalvomis tapytas paveikslas, kuris sėkmingai atnaujins interjerą ir padės užpildyti erdvę. Taip pat nepamirškite unikalių savo šeimos meno kūrinių - šeimos kurtų paveikslų ar kompozicijų. Rekomenduojama sienas puošti nuotraukomis. Namus sušildys vasaros atostogų prisiminimai. Toks pasirinkimas daug nekainuos, be to kolekciją bus lengva nuolat atnaujinti pagal nuotaiką.

Gėlės namams suteikia grožio
Gėlės visada padeda namuose sukurti estetinį vaizdą. Pamerkite rudeninių gėlių, tarkim, saulėgražų. Norėdami ilgiau išlaikyti jų žydėjimą, pašalinkite lapus žemiau vandens linijos ir dažnai keiskite vandenį. Alternatyvus pasiūlymas - pagalvokite apie džiovintas gėles. Gražios džiovintos gėlės sėkmingai gali pakeisti skintas gėles. Jaukiai atrodo džiovintų levandų puokštelės, dumplainiai ar medvilnės žiedai. Taip pat galite sukurti originalią rudeninę kompoziciją iš šio sezono gėrybių (lapų, šermukšnių, gilių, kaštonų). Dekoratyviai atrodo konkorėžiai, kaštonai, riešutai supilti į permatomo stiklo indus. Taip papuošti namai atrodys jaukiau ir juose norėsis daugiau praleisti laiko.

Šildantys audiniai
Ruduo skatina mus rengtis šilčiau ir sluoksniuoti rūbus, tą patį darykime ir namuose - padėkite jaukių pledų, užtiesalų (kašmyro, vilnos ar kitos šiltos medžiagos). Nieko nėra jaukiau, nei susisupti į pledą ir mėgautis šiluma, rankose laikant puodelį arbatos. Pasirinkite natūralaus pluošto, lengviau prižiūrimus audinius, kuriuos būtų galima skalbti mašinoje. Jei namuose daug kietų paviršių – suminkštinkite juos, naudodami audinius. Ant kėdžių padėkite minkštas pagalvėles, tai suteiks jaukumo ir daugiau komforto. Ant stalo patieskite staltiesę ar padėkite jaukius padėkliukus. Turintiems didelius kambarius rekomenduojama ant grindų patiesti vilnonį kilimą.
Akivaizdų efektą padės sukurti naujos pagalvėlės. Galite tiesiog pakeisti vasariškus lino, šilko ar medvilninius pagalvėlių užtiesalus šiltesniais (pavyzdžiui vilnos, velveto). Suteikite namų erdvei rudeniškų, šildančių atspalvių. Stilingai atrodys slyvos, garstyčių ar cinamono spalvos pagalvėlės su dekoratyviais raštais. Labai jaukiai atrodo rankų darbo - pavyzdžiui, megztos pagalvėlės. Beje, jei mėgstate rankdarbius – sėkmingai patys galite atnaujinti lempų gaubtus, pufus, daiktų dėžes ar netgi vazas.
Norėdami namuose sustiprinti jaukumo pojūtį, vietoje lengvo audinio naktinių užuolaidų, pakabinkite minkšto, storesnio audinio, tačiau lengvai krentančias draperijas. Jos padės sukurti šilumos įspūdį, o be to padės išvengti skersvėjo. Nenorėdami vizualiai apsunkinti aplinkos, rinkitės natūralias šviesesnes spalvas.

Kvapų magija
Stiprų poveikį mūsų savijautai ir namų atmosferai turi aromaterapija. Vakarais užsidekite aliejinę žvakę, ar mėgstamus smilkalus, taip pat kvapais mėgaukitės vonioje. Rudenį labiausiai tinka prieskoniniai eteriniai aliejai (cinamono, imbiero, muskato), kurie šildo, padeda pašalinti įtampą, sudaro jaukią, kūrybišką atmosferą. Taip pat namų jaukumo pojūtį sustiprins citrusiniai eteriniai aliejai (apelsinų, mandarinų), kurie pasižymi gaivinamuoju ir balansuojančiu poveikiu, suteikia malonius pojūčius. Geriausia rinktis natūralius, ne sintetinius kvapus, taip pat svarbu neleisti kvapams pasklisti pernelyg intensyviai, kad neimtų varginti.

Parengė Laima SIMAITYTĖ

Į viršų