Interjero stilių maišymas yra lengvesnis nei gali pasirodyti. Tiesa ta, kad yra tik keletas „grynų“ namų dekoravimo būdų, visi kiti – skirtingais laiko periodais vyravusių tendencijų mišiniai. Dauguma stilių atsirado tuomet, kai dizaineriai paėmė geriausius to meto ar ankstesnės mados elementus ir pritaikė juos namuose. Taigi, kiekvienas iš mūsų gali sukurti erdvę, kurioje harmoningai susilieja skirtingi dekorai. Tam tereikia žinoti keletą taisyklių.

Rinkitės siauresnę spalvų paletę

Per daug spalvų gali išardyti erdvę, o dėl to kiekvienas baldas bei aksesuaras tarsi stovės atskirai. Siekiant to išvengti, rekomenduojama pasirinkti siauresnę tonų paletę ir nuolat ją atkartoti. Pavyzdžiui, jei savo svetainėje norite smaragdinės sofos-lovos, patalpoje verta panaudoti ir daugiau tokios spalvos detalių. Tai gali būti tiek kitas minkštas baldas (fotelis ar pufas), tiek nuolat žaliuojantis augalas ar dekoratyvinės pagalvėlės. Prie šių elementų puikiai dera neutralesni, t. y. pilki bei rudi atspalviai. Juos paprasta pritaikyti sienoms, grindims ar mediniams baldams. Pasitelkus keletą mėgstamų tonų, nesudėtingai sukuriamas vientisas interjeras, nepriklausomai nuo pasirinktų dekoracijų stiliaus.

Naudokite vieningus raštus

Erdvėje naudojamos formos ir motyvai gali sujungti skirtingus dekoro elementus ir padėti išvengti jų išsibarstymo. Taip sukuriama harmoningai atrodanti aplinka, kurioje susilieja ne tik kontrastingi raštai, bet ir tekstūros. Kitas būdas, įnešantis darnos – atsikartojančių formų baldai. Tarkime, prie sofos-lovos su nugludintais kampais tinka apvalesni pufai, staliukai.

Pabrėžkite išskirtinius baldus

Jei jau kurį laiką svajojate apie išskirtinio stiliaus baldus, tačiau vis delsiate įsigyti – nebedvejokite. Tai puiki proga juos paversti pagrindiniu kambario ar netgi visų namų akcentu. Galbūt tai – vintažinio stiliaus minkštas kampas, aptrauktas rusvai pilku audiniu su auksinės spalvos detalėmis? Prie šio baldo galima derinti visas likusias (tiek minimalistines, tiek prabangesnes) interjero detales.

Derinkite medinius baldus

Nustebsite, kaip harmoningai tarpusavyje gali atrodyti skirtingo stiliaus, tačiau tokių pat atspalvių ir raštų mediniai baldai. Įvairaus dizaino spintelės, staliukai, komodos ir netgi lentynos – visus juos paprasta pritaikyti tiek svetainėje, tiek miegamajame ir netgi prieškambaryje. Prie šviesios spalvos sofos-lovos, minkšto kampo, fotelių ar lovos itin dera tamsesni mediniai baldai. Taigi, jei žavitės kontrastais, kodėl gi neišbandžius šios idėjos ir savo namuose?

Kokius interjero stilius panaudoti?

Tam, kad suderinti skirtingus stilius būtų paprasčiau, pateikiame keletą konkrečių pavyzdžių. Jie turėtų įkvėpti pokyčiams namuose ir leisti susikurti ryškesnį svajonių interjero vaizdinį. Kad ir ką pasirinktumėte, nevaržykite savęs ir nepamirškite improvizuoti.

Abstrakčios detalės ir tradiciniai motyvai

Eklektiška aplinka, kurioje susilieja tradiciniai ir abstraktūs elementai, neatsiejama nuo patogios minkštos sofos-lovos ir neaukšto stačiakampio kavos staliuko. Ant jo galima pastatyti klasikinio stiliaus vazą su gėlėmis ar kitą mėgstamą aksesuarą. Tokios detalės suteikia kambariui rafinuotumo. Tuo tarp ryškiaspalvės dekoratyvinės pagalvėlės ant sofos įneša daugiau modernumo ir padeda išlaikyti balansą.

Ten, kur susilieja minimalizmas ir maksimalizmas

Tokio tipo interjere rekomenduojama nevengti tiek ryškių (oranžinės, mėlynos ir netgi auksinės), tiek neutralesnių (pilkos, smėlio) spalvų. Jas lengva maišyti naudojant įvairaus stiliaus baldus ir aksesuarus. Siekiant išvengti sumaišties, verta prisiminti anksčiau pateiktus patarimus: keleto dominuojančių tonų pasirinkimą, skirtingų tekstūrų ir raštų naudojimą.

Bohemiški elementai formalioje aplinkoje

Jei žavitės bohemišku gyvenimo būdu, tačiau norite išlaikyti pakankamai formalią aplinką, verta suklusti. Šiuo atveju jums gali praversti krepšius primenančios laikraštinės, spalvingos dekoratyvinės pagalvėlės ir minkštučiai pledai. Pastaruosius galite drąsiai dėti ant kuo primityvesnio dizaino sofos-lovos ar fotelio. Prie šių baldų patariama derinti žemą ir apvalų medinį staliuką.

Išreikšite save ir sukurkite originalų namų įvaizdį derindami skirtingus interjero stilius. Pasinaudojus šiais patarimais ir pasitelkus tinkamas priemones, tokias kaip baldai ir aksesuarai, tai įgyvendinti nebus sudėtinga.

Į viršų