Paaiškinti žodžiais, kas yra „suplėkęs kvapas“ gali būti sudėtinga, tačiau daugeliui užtenka ir šio vieno būdvardžio, kad jį galėtų įsivaizduoti ar prisiminti. Ir ši mintis kelia ne itin malonias emocijas. Suplėkęs kvapas spintoje beveik visada yra pelėsio pasekmė ir jį valyti neretai prireikia etapais – pirma išvalote pelėsį, o po dar papildomai naikinate jo paliktą kvapą.

Pelėsis veisis ten, kur drėgna
Pelėsis, kaip žinome, yra grybas, o grybai mėgsta drėgmę, pastovų orą ir tamsą. Todėl aptikus ir išvalius pelėsį, taip pat svarbu pabloginti bent vieną iš trijų jam tinkamų sąlygų, o geriausia visas tris iškart. Išvalius pelėsį, spintas ir patalpas geriausia išvėdinti, ir tai daryti kuo ilgiau, taip pat nedelsti ir pradėti tirti drėgmės šaltinį arba jo atsiradimo priežastį. Pasitikrinkite, koks drėgmės lygis jūsų namuose ar konkrečioje patalpoje. Rekomenduojamas drėgmės lygis yra iki 60 procentų. Sumažindami drėgmės lygį, ne tik sumažinsite riziką pelėsiui vėl atsirasti, tačiau ilgainiui pajusite efektą sveikatai, savijautai ir bendram komfortui. Prietaisas drėgmei matuoti yra vadinamas higrometru arba drėgnomačiu, todėl jeigu turite nuolatinių problemų su pelėsiu ne tik spintoje, tačiau ir kitose namų vietose, rekomenduotina jį įsigyti – tai padės tiksliau kontroliuoti drėgmės lygius.
Pelėsis spintoje labai dažnai yra pelėsio už spintos tąsa. Jeigu spintos duris atidarote bent kartą kitą, už spintos esančioje erdvėje oro cirkuliacija bei šviesos patekimas yra labai menkas, o jeigu dar dėl kokių nors priežasčių drėgna – tai puikios sąlygos pelėsiui vystytis. Atsiradęs ant sienos, pelėsis ilgainiui persikelia ant spintos. Jeigu jūsiškė spinta sena ir jos galinė pusė yra iš nestoros fanerinės plokštės, kelias į spintos vidų dar palengvėja, kadangi pelėsis pamažu gali ardyti jūsų baldą. Nieko nedarant, jis gali plisti dar toliau – į spintoje laikomus drabužius, o jo mikotoksinai – į jūsų organizmą. Tai tikrai nėra gera žinia, kadangi mikotoksinai gali sukelti alergines reakcijas, nosies užsikimšimą, galvos skausmą, konjuktyvitinį uždegimą, čiaudulį, rinitą, karštinę, viduriavimą, netgi astmą, vyresniems arba labai jauniems asmenims tai gali baigtis plaučių liga - mikoze.

Kaip kartu su pelėsiu panaikinti ir jo kvapą
Jeigu pelėsį išnaikinote, o kvapas vis tiek juntamas, gali būti, kad liko sporų arba kvapas įsigėrė į baldo sieneles. Be abejo galite rasti įvairių specializuotų priemonių, tačiau jeigu dėl kokių nors priežasčių nenorite jų naudoti, galite išbandyti šias klasikines priemones, naudojamas kvapams iš kietų paviršių šalinti: didelės koncentracijos actas, citrinų sultys ir vanduo, paprastas muilas ir vanduo yra papildoma priemonė nuvalyti likusiems pelėsio likučiams po to, kai panaudojote rūgštį (acto ar citrinos). Reikia nepamiršti gerai nusausinti nuvalytas vietas, antraip rizikuojate palikti sąlygas vystytis naujam pelėsiui.
Prietaisai, valantys karštais garais – tai gana veiksminga priemonė naikinant pelėsį nuo kietų medinių paviršių. Kvapams naikinti galite panaudoti kepimo sodą. Pelėsį išvalius buitinėmis arba specialiai įsigytomis priemonėmis, pabarstykite spintos stalčių ar lentynų dugną kepimo soda ir palikite 24 valandoms. Panaudokite dulkių siurblį, kad būtumėte tikri, jog pašalinote visą sodą. Kitas klasikinis būdas atsikratyti kvapų yra sulankstyti laikraščiai, tiesa tokiai priemonei suveikti gali prireikti daugiau laiko. Dar vienas metodas – panaudoti aktyvuotą anglį. Skirtingai nei kai kurios paplitusios kvapų naikinimo priemonės, kaip pavyzdžiui kepimo soda, aktyvuota anglis pati nekvepia, tačiau efektyviai sugeria įvairius kvapus. Tiesiog palikite jos gabalėlių (kiekis priklauso nuo spintos ar stalčiaus tūrio) 1-2 dienoms. Žinia, kad malta kava yra kitas geras kvapų sugerėjas, maža to, daugeliui jos kvapas yra malonesnis nei kepimo sodos. Kava ne tik pamažu naikins nemalonų pelėsio kvapą, tačiau pakeis jį malonesniu, lengvai išvėdinamu kvapu. Palikite kelis indelius tuščioje spintoje 24 valandoms.
Turintys kačių taip pat greičiausiai žino būdą kaip naikinti nemalonius kvapus – tai kačių kraikas. Natūralų molio kraiką galite supilti į kelis indelius ir spintoje palikti 24 valandoms.
Jeigu pelėsio nebuvo itin daug, gali suveikti paprastas sprendimas – išneškite stalčius ar netgi visą spintą, jei ji nedidelė, į lauką išsivėdinti. Geriausios sąlygos tam yra saulėta, vidutiniškai vėjuota diena, o oro drėgmė turėtų būti žema. Tai labai svarbu, nes tai atlikus drėgnesnę dieną, galite ne tik kad nepajusti rezultato, o gauti atvirkštinį efektą.
Skirtingi spintos dydžiai, pelėsio išplitimo intensyvumas, drėgmės lygis ir galimybės jį mažinti. Todėl gali prireikti šias priemones taikyti ilgiau ar intensyviau, ypatingais atvejais procesas gali užtrukti ir kelias savaites.

Parengė Laima SIMAITYTĖ

 

Į viršų