2014-12-30 19

Sukurti jaukumo atmosferą, kurios taip trokštame šaltuoju metų laiku, padės pasteliniai, rudi atspalviai, židinyje spragsinti ugnis, o jei židinio nėra - mirguliuojančios žvakių liepsnelės.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Juk keičiantis metų laikams bent minimalių permainų reikalauja ne tik garderobas, bet ir būstas.
Kaip tą padaryti? Pasak dizainerio, atsakymas į šį klausimą gali būti dvejopas: priklauso, ar norima bėgti, ar priešingai - išreikšti metų laiką interjero detalėmis.

Su fantazija, bet saikingai
Atnaujinti savo namus galima ryškiais elementais, kurie pakeis ne tik bendrą namų vaizdą, bet ir padės pabėgti nuo pamažu bespalve tampančios gamtos bei darganotų orų.
Tiktų ryškūs oranžiniai, indigo ar kitos intensyvios spalvos akcentai, teigė interjero dizaineriai. Tokie keičiami elementai galėtų būti ryškios pagalvės, vazos, meno dirbiniai. Taip pat tai gali būti užuolaidos, užtiesalai, ant sienos kabinamos fotografijos ar, tarkim, paveikslas su vasariškais žydrais vaizdais.
Ryškiai žalios spalvos stambus augalas taipogi gali tapti puikiu patalpos akcentu.
Seniau šiek tiek „pigiai“ atrodžiusios ir buvusios blogo tono ženklu dirbtinės gėlės - dabar skoninga namų dekoravimo priemonė. Juolab kad galima rasti tokių, kurias sunkiai atskirsi nuo tikrų gėlių. Tik nepamirškite auksinės taisyklės: kas per daug, tas nesveika.
Gėlės, tiksliau, jų motyvais margintos interjero detalės (pvz., tapetai), gali puikiai papuošti jūsų namus, tik ryžtantis tokiam žingsniui reikia viską gerai apgalvoti, suderinti.
Vis dėlto svarbiausia namuose sukurti jaukumo atmosferą, kurios taip norisi šaltuoju metų laiku. Tam puikiai tiktų lengvi pasteliniai, šilti rudi atspalviai. Siekiant minkštumo įspūdžio, patartina erdves užpildyti šviesia organza ar kitomis skaidriomis medžiagomis. Panašų minkštumo efektą suteiks ir ilgesnio plauko kilimas.
Grįžus namo po dienos darbų ypatingos ramybės suteikia ugnis. Jei neturite židinio, kurio šiluma galėtumėte lepintis ilgais rudens ar žiemos vakarais, teks pasitelkti fantaziją ir namų jaukumą kurti žvakėmis. Prekiaujama taip pat ir elektriniais židiniais, kurie padės siekti norimo rezultato.

Atgal į praeitį
Jeigu jums neužtenka tik tokių nedidelių pokyčių ar kaip tik planuojate namo, buto remontą, interjero dizaineriai pataria atsižvelgti į vyraujančias mados tendencijas.
Grįžtama prie natūralių medžiagų (akmens, medžio), o į madą vėl įsiveržė rankų darbas, paprastumas ir kaimo stilius.
Dažnai dizainas atspindi laikmetį, ekonominę situaciją. Kai ji labai gera, čia vyrauja prabangos stilius: barokas, prabangi klasika, pasirenkami sintetiniai, blizgūs audiniai, medžiagos.
Šiuo metu stengiamasi išvengti nuobodulio: ieškoma naujų formų, įdomesnių sprendimų. Pamažu traukiasi griežtos linijos, jos lengvėja.
Įrengiant būstą labai svarbu taisyklingai išdėlioti apšvietimą, šiek tiek „pažaisti“ su juo. Patartina jį grupuoti į intensyvų ir paslėptą. Toks universalus sprendimas padės skirtingais metų bei paros laikais sukurti vis kitokią aplinką, atmosferą.
Būtina atskirti erdves: kur bus judrioji, o kur darbo, poilsio zonos. Pastarojoje turėtų vyrauti tamsesni, ramesni atspalviai, blankesnis apšvietimas.
Miegamajame reikėtų vengti roletų, žaliuzių, nes šiai zonai jos visiškai netinka.
Virtuvėje dizaineris siūlo nebijoti ryškių spalvų: intensyvios raudonos, oranžinės, salotinės. Jos ne tik pakels ūpą gaminti, bet ir didins apetitą.
O judriojoje zonoje neapsiriksite pasirinkę vieną didesnį akcentą. Sukurti žaismingumui rekomenduojama vieną sieną nudažyti ar ištapetuoti ryškiaspalviais tapetais. Įspūdingu akcentu taptų ir didžiulė fotografija ar paveikslas.

Parengė Laima TRUMPYTĖ

 

Į viršų