2015-01-12 26

A. Klimienė sako, kad jeigu namuose yra palangė, ant kurios patenka daug šviesos, galima nebijoti žiemą auginti plačialapius, žydinčius augalus.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Ieva LIUBŠYTĖ
Šiuo šaltuoju metų laiku tikriausiai ne vienas kambarinių augalų mylėtojas nerimauja dėl namus puošiančių augalų likimo. Dienos trumpėja, naktys ilgėja, taip mėgstamos ir gyvybiškai svarbios šviesos kambariniai augalai gauna vis mažiau. Negana to, šaltis, skersvėjai ir sausas namų oras tampa tikru išbandymu namuose augantiems žalialapiams - jie atrodo suglebę, pavytę ir sergantys.
Tad kad jūsų namuose esantys augalai atrodytų gražūs, sveiki, žaliuotų bei žydėtų patarimais, kaip jiems padėti peržiemoti ir kaip juos prižiūrėti šaltuoju metų laiku, pasidalino Šiaulių universiteto Botanikos sodo direktorė, vyriausioji mokslo darbuotoja, profesorė dr. Asta Klimienė.
„Gražiausi kambariniai augalai tie, kurie yra sveiki ir nesergantys“, - tikino A. Klimienė.

Nėra sąlygų – venkite šviesamėgių augalų
Pasak A. Klimienės, pirmiausia kambarinių augalų priežiūra priklauso nuo to, kur gyvename - ar bute, ar name, bei nuo to, kurioje pusėje mūsų langai – ar šiaurinėje, ar pietinėje, ar rytinėje, ar vakarinėje.
„Labai gerai, kad dabar, kai prekybos centrai pardavinėja kambarinius augalus, yra parašyta, ar tai pavėsio augalas, ar jam reikia daugiau šviesos. Jei namuose nėra gerai apšviestų palangių, patarčiau, kad ir labai norėtume, kad ir būtų labai gražu, vengti šviesamėgių augalų“, - patarė A. Klimienė.
Anot Šiaulių universiteto Botanikos sodo direktorės, žiemą patys gražiausi kambariniai augalai tie, kurie yra sveiki ir nesergantys.
„Ypač jautrūs ir reikalaujantys daug šviesos yra margų lapų augalai – su baltomis dėmelėmis arba dryžuoti. Augalams, kurių lapai nėra ištisai žali, reikia kuo daugiau šviesos, kad tas lapas vykdytų fotosintezę. Tad tokiems augalams reikia ieškoti, kuo šviesesnės vietelės. Augalus, kurių lapai yra ištisai žali, galima nebūtinai laikyti ant palangės. Tokie kambariniai augalai puikiai jaučiasi ir prie palangės“, - teigė A. Klimienė.
A. Klimienė patikino, kad jeigu namuose yra palangė, ant kurios patenka daug šviesos, galima nebijoti žiemą auginti plačialapius, žydinčius augalus.
„Iš nuostabiai žydinčių augalų šaltuoju metų laiku galima rinktis orchidėjinius augalus. Nors ta kambarinių augalų įvairovė yra labai didžiulė ir priklauso nuo kiekvieno skonio, nuo to, kokie žiedai patinka ir žavi. Tiesiog pagrindinė mintis būtų ta, kad žiemą galime auginti tokius augalus, kurie mums patinka, jeigu juos tinkamai priderinsime prie palangės“, - teigė A. Klimienė.

Laistyti reikia saikingai
Kalbėdama apie kambarinių augalų laistymą žiemą A. Klimienė pabrėžė, kad jis turi būti labai saikingas.
„Iš tiesų, žmonės įsivaizduoja, kad įpylei gėlei į vazonėlį vandens ir užtenka. Tačiau vis dažniau susiduriame su tokia situacija, kad žiemą, kai įjungiamas šildymas, namai prisipildo labai sauso oro. Tas sausas oras kenkia ne tik žmonėms, bet lygiai taip pat ir augalams. Todėl kartais reikia vandeniu papurkšti augalo lapus, palaikyti drėgmę ir tuomet augalas tikrai labai sveikai ir gražiai atrodys“, - kalbėjo A. Klimienė.
Pasak Šiaulių universiteto Botanikos sodo direktorės, atsakyti į klausimą, kiek visgi kartų per savaitę žiemą reikėtų laistyti kambarinius augalus, yra labai sunku.
„Laistymas priklauso nuo to, kurioje vietoje augalas auga, tad geriausia būtų jį nuolat prižiūrėti ir stebėti. Juk jei žmogus nori valgyti ar gerti, jis nežiūri, kiek yra valandų, tiesiog valgo ir geria. Tas pats galioja ir augalams. Jeigu vazonėlis yra išdžiuvęs ar netgi jau perdžiūvęs, tuomet, suprantama, augalą būtinai reikia palaistyti. O jeigu vazonėlyje žemė dar drėgna, o nuo laistymo praėjo net savaitė, vis vien laistyti dar nereikėtų“, - teigė A. Klimienė
A. Klimienė aiškino, kad per dažnas augalo laistymas jam tikrai nėra naudingas ir gali būti net mirtinas.
„Dažniausiai po palange, ant kurios stovi augalas, yra radiatorius, iš apačios sklinda šiluma, o kai vazone drėgmės yra sočiai, atsiranda bėdos – ligos, puvimai, galų gale pradeda ir vabzdžiai veistis. Tad geriausia leisti augalui pasiekti išdžiuvimą ir tik tada jį laistyti“, - patarimais pasidalijo A. Klimienė.

Eglutę vazonėlyje paruoškite peržiemojimui
Praūžus šventiniam laikotarpiui, ne vieno namuose liko kalėdinė eglutė vazonėlyje ir ne vienam iškilo klausimas, kaip šia eglute rūpintis toliau, kad ji sėkmingai augtų, žaliuotų bei džiugintų ir per kitas Kalėdas.
Pasiteiravus A. Klimienės, ką ji galėtų patarti su šia bėda susidūrusiems žmonėms, Šiaulių universiteto Botanikos sodo direktorė atsakė, kad geriausia eglutei vazonėlyje namuose paieškoti atokesnės vietos nuo radiatorių.
„Kaip tokios eglutės augs toliau, priklauso nuo to, ar į prekybos centrus jos buvo atvežtos kokybiškos. Jeigu eglutė vazonėlyje gerai įleidusi šaknis, tai po švenčių nupuošus jai reikėtų rasti kokią šviesią vietelę vėsiame kamputyje ir minimaliai laistyti. O jei gyvenama nuosavame name, tai labai tiktų palėpė, kur temperatūra būtų nuo +5 iki 0 “, - teigė A. Klimienė.
Taip pat A. Klimienė pabrėžė, kad eglutės, augančios vazonėlyje, jokiu būdu nereikėtų skubėti nešti į lauką, kai oro temperatūra yra minusinė, nes eglutė jau yra pasiruošusi augti ir ją būtina užmigdyti labai iš lėto bei pripratinti prie vėsesnio oro.
„Kai kelias dienas oro temperatūra yra pliusinė, tada eglutę jau galima po truputėlį pratinti prie lauko, o vėliau jau ir įkasti į žemę vazonėlį. Tuomet eglutę reikia uždengti, apklostyti, apvynioti ar agroplėvele, ar eglišakėmis ir leisti jai peržiemoti“, - kalbėjo A. Klimienė.
Tačiau, pasak A. Klimienės, taip prižiūrima eglutė vazonėlyje prigis, žaliuos ir toliau džiugins tik tada jei ji yra kokybiška, jei ne – ji tiesiog nudžius.

 

Į viršų