2015-01-12 23

Žiemą būtina bent 2–3 kartus per dieną po 3–5 minutes praverti langus arba nuolat laikyti langų rėmus mikroventiliacijos padėtyje.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Kai už lango ūbauja vėjai ir siaučia pūgos, šiuo šaltuoju metu laiku, tik ir norisi jaukiai įsitaisyti namuose ir mėgautis malonia šiluma.
Deja, dažnai yra susiduriama su problema ir klausimu, visgi kokia turi būti namų temperatūra, kad juose jaustumeisi gerai, šiltai bei jaukiai.
Būtina įsidėmėti, kad ilgesnį laiką būnant šaltose patalpose mažėja organizmo imunitetas. Veikiant šalčiui lėtėja kraujotaka, mažėja plaučių ventiliacija, kyla odos kraujagyslių spazmai.
Pernelyg šildomų patalpų problema – sausas oras. Šiltoje aplinkoje išsiplečia odos ir gleivinių kraujagyslės, padidėja jų pralaidumas.
Tad specialistų teigimu ir higienistų nustatyta norma, temperatūra gyvenamuosiuose namuose ir viešojo naudojimo pastatuose šaltuoju metų laiku turi svyruoti tarp 18 ir 22 laipsnių.

Vaikų kambariuose – šilčiausia
Vaikai, pagyvenę žmonės, ligoniai, ypač sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis, yra jautresni žemai aplinkos temperatūrai ir jos svyravimui, todėl jiems turėtų būti išlaikomos viršutinės temperatūros normos ribos. Kuo šalčiau lauke, tuo aukštesnė temperatūra turi būti patalpose.
Nustatyta, kad 7–10 metų vaikai kur kas blogiau prisitaiko prie temperatūros pokyčių nei suaugusieji.
Vaiko oda yra plona, joje daug kraujagyslių, taigi į aplinką pašalinama daugiau šilumos, vaikai greičiau suprakaituoja. Tačiau ir vėsesnėje aplinkoje jie greičiau pajaučia šaltį, peršąla. Todėl patalpoms, kuriose būna vaikai iki 7 metų, numatoma 20–23, o iki 1-erių metų 21–23 laipsnių temperatūra.
Kalbant apie atskirų kambarių mikroklimatą, verta prisiminti, kad miegas būna ramesnis ir gilesnis, jei miegamajame kambaryje nekaršta, todėl rekomenduojama 18 laipsnių temperatūra suaugusių ir 18–22 laipsnių – vaikų miegamuosiuose kambariuose.
Reikėtų namuose turėti termometrą ir dažniau atkreipti dėmesį į jo rodmenis ten, kur būna maži vaikai. Suaugusieji dažnai neatkreipia dėmesio į 3–4 laipsnių temperatūros svyravimus, kurie vaikui gali būti žalingi.

Namų oras turi būti drėkinamas
Jei kalbėtume apie patalpų šildymo sistemą, tai geriau jaučiamasi esant nekintamai oro temperatūrai, kurią užtikrina centrinis šildymas. Šildant patalpas krosnimis, nekintamą temperatūrą sunkiau užtikrinti.
Gera savijauta ir namų mikroklimatas taip pat priklauso ir nuo patalpų drėgmės: drėgnose patalpose nejauku, dažnai atsiranda nemalonus kvapas, pelėsis. Tačiau ne ką malonesnės ir pernelyg sausos patalpos, kuriose dažnai atsiranda nemalonių odos ir gleivinių sausėjimo požymių, pasireiškiančių odos išsausėjimu, paraudimu, niežėjimu, burnos ir nosies, gerklės gleivinės džiuvimu, sausu kosuliu rytais.
Norint užsitikrinti tinkamą mikroklimatą namuose, oras turi būti drėkinamas. Blokinių namų gyventojai, ypač jei patalpose karšta ir nepakankamai vėdinama, galėtų pagalvoti apie papildomas drėkinimo priemones.
Jei neturite specialaus drėkintuvo, ant radiatorių galima kabinti atviras talpas su vandeniu ar radiatorius dengti sudrėkintu audeklu.

Praverkime langus
Patalpų vėdinimas dažnai tampa didžiausia mikroklimato problema. Nepakankamai vėdinamose patalpose, kuriose būna daugiau žmonių, didėja santykinė drėgmė, kaupiasi anglies monoksidas, sieros vandenilis, acetonas, azoto oksidai, dimetilaminas, acto rūgštis ir kitų žmogui žalingų medžiagų, didėja mikroorganizmų skaičius.
Drėgname ore ilgiau išsilaiko ligas sukeliančios bakterijos ir virusai, todėl dažniau sergama peršalimo ligomis, blogėja žmogaus organizmo dujų apykaita, keičiasi kvėpavimo ritmingumas ir gilumas, prasideda smegenų pusrutulių žievės slopinimo procesai.
Žmonės (ypač tam jautrūs vaikai) negali susikaupti, silpnėja atmintis, atsiranda bendras organizmo silpnumas, galvos skausmai.
Prie šių problemų nemažai prisideda ir ypač populiarūs plastikiniai langai, kurie paprastai nepraleidžia oro.
Ne visada į rėmą montuojamos orlaidės, o žiemą atidaryti langą ir šildyti lauką dažnam atrodo šventvagiška. Tačiau apšiltinus sienas, sudėjus nepralaidžius orui langus, gyvename tarsi šiltnamyje.
Todėl žiemą būtina bent 2–3 kartus per dieną po 3–5 minutes praverti langus arba nuolat laikyti langų rėmus mikroventiliacijos padėtyje.

Parengė Lėja IRMANTIENĖ

Į viršų