2015-01-26 05

„Reikėtų vengti ir pramoninių būdu pagamintų maisto produktų su pelėsiu – tokių, kaip pelėsiniai sūriai ar patiekalai su jais“, – pataria J. Karalevičienė.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Lėja IRMANTIENĖ
Išgirdus apie pelėsį dažną nukrečia šiurpas. Jis ne tik gadina namų interjerą, bet ir stipriai kenkia sveikatai. Deja, su šia problema susidurti teko ne vienam, nes pelėsius ir jų sporas galima aptikti ne tik ant maisto, bet ir ant įvairių medžiagų: medžio, kartono, tinko, plastiko, silikono, dažų, odos, net ant cementinių ar betoninių grindų ir sienų.
Tad būtina įsidėmėti, kad nekovojant su namuose įsiviešpatavusiu pelėsiu jis gali tapti rimtu įvairių ligų, alergijų židiniu. Todėl pašalinti jį be galo svarbu, nes tik tuomet jūsų namai bus saugūs ir tinkami gyventi.

Kovojant su pelėsiu – vėdinkime patalpas
Pelėsių vystymuisi reikalingos tam tikros būtinos sąlygos: drėgmė, maisto medžiagos (mitybinė terpė), šiluma, rūgštinis Ph, deguonis.
Kad namuose išsivystytų pelėsis, pakanka per mažai vėdinamų patalpų, kuriose cirkuliuoja tas pats šiltas oras ir drėgmė. Tad dažniausiai pirmosios pelėsio užuomazgos pastebimos vonios kambaryje, kuriame gausu drėgmės ir šilumos. Pelėsiai susidaro ir sunkiau prieinamose vietose – už baldų, sunkiai pasiekiamuose ir mažai valomuose kampuose.
Taip pat dažnai pelėsiai atsiranda ir prie langų ar tiesiog ant sienų, to priežastis – nepakankamai vėdinamos patalpos, netvarkingi lietvamzdžiai ar sienos konstrukcijos defektai.
Norint išnaikinti namus užkariavusį pelėsį reikia nieko nelaukiant imtis pačių efektyviausių priemonių – nepabijoti net ir šaltuoju metu laiku plačiai, bent kelioms minutėms praverti langus ir įleisti šviežio oro.

Sukelia rimtų sveikatos problemų
Pasak Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjos Jūratės Karalevičienės, reikėtų akcentuoti, kad pelėsiai gali sukelti trumpalaikį ir ilgalaikį poveikį sveikatai. „Trumpalaikis poveikis dažniausiai pasireiškia padidėjusiu dirglumu, akių bei odos perštėjimu, galvos skausmais, alerginėmis slogomis, bendru organizmo nuovargiu. Ilgalaikis žmogaus organizmo kontaktas su pelėsiais sudaro sąlygas išsivystyti lėtinei patologijai (bronchitai, astma, migrena)“, – apie kenksmingą pelėsio poveikį sveikatai sako J. Karalevičienė.
Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja tvirtina, kad daugeliu atvejų pagrindinė to priežastis yra alergizuojantys pelėsiai.
„Jautriausi alergizuojančiam pelėsių poveikiui žmonės, sergantys bronchine astma. Atliktos mokslinės studijos įrodo, kad vaikai žymiai dažniau įsijautrina pelėsių sporoms nei suaugusieji. Todėl ypač svarbu jaunoms šeimoms renkantis naują būstą įsitikinti, ar nėra patalpose pelėsio, ar efektyvi patalpų vėdinimo sistema, ar optimali santykinė drėgmė, nes dažniausiai pelėsiai auga nepakankamai vėdinamose bei didelę santykinę drėgmę turinčiose patalpose“, – tikina J. Karalevičienė.

Pelėsinius patiekalus reikia valgyti saikingai
Pelėsis gali netik „papuošti“ jūsų namus, bet ir pagardinti maisto produktus. Pamiršti maisto produktų likučiai po keleto dienų pasidengia voratinklišku grybienos sluoksniu, pašerpetojusiu baltais, pilkais, žaliais ar juodais plaukeliais.
Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja J. Karalevičienė teigia, kad pelėsiai plinta per sporas, kurios keliauja oru tol, kol patenka ant kokio nors paviršiaus, o tai gali būti ir maisto produktai. Be to, kalbant apie pelėsius maiste, tai dažniausiai užteršti pelėsiais būna riešutai bei įvairios sėklos.
„Pelėsių sporos į žmogaus organizmą gali patekti ne tik per kvėpavimo takus, bet ir su maistu – per virškinimo sistemą, dėl to gali išsivystyti vadinamoji maistinė alergija. Reiktų pastebėti, kad kiekvieno žmogaus organizmas į apsinuodijimą pelėsiu reaguoja skirtingai. Jautriausia pelėsio poveikiui žmonių grupė: kūdikiai, mažamečiai vaikai, nėščiosios bei, kaip minėjau, žmonės su nusilpusiu imunitetu, sergantys lėtinėmis ligomis“, – aiškino J. Karalevičienė.
Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja pataria, kad minėtai žmonių grupei reikėtų vengti ir pramoninių būdu pagamintų maisto produktų su pelėsiu – tokių, kaip pelėsiniai sūriai ar patiekalai su jais.

2015-01-26 08

Dažnai pelėsiai atsiranda ir prie langų ar tiesiog ant sienų, to priežastis – nepakankamai vėdinamos patalpos. 
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų