2015-02-18 19

Per dylantį mėnulį pravarčiausia sodinti augalus, kurie derlių brandina žemėje – tai bulvės, morkos, burokėliai...
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Paula ALKSNĖ
* Augalus, kurių vaisiai bręsta virš augalo šaknų (pomidorus, žaliąsias daržoves, agurkus), geriausia sodinti pilnėjant mėnuliui.
* Per dylantį mėnulį pravarčiausia sodinti augalus, kurie derlių brandina žemėje – tai bulvės, morkos, burokėliai...
* Įdomus ir gal negirdėtas būdas tręšti kambarinius augalus – panaudotus kavos tirščius užpilkite ant kambarinių augalų. Tirščiai praturtins augalus maistinėmis medžiagomis, ypač kaliu, ir juos sustiprins.
* Natūrali priemonė naikinti amarus ir voratinklines erkutes nuo kambarinių augalų: susmulkinkite kelis svogūnus ir česnakus, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 6 – 24 valandas. Vėliau nukoškite ir nupurkškite kambarinius augalus 2 – 3 kartus per savaitę.
* Kadangi krakmolas aktyvina naudingųjų dirvos mikroorganizmų veiklą, tai išvirę bulves, likusį vandenį supilkite į indą ir leiskite atvėsti. Juo paliekite kambarinius augalus.
* Virintas vanduo daug tinkamesnis kambariniams augalams negu vandentiekio, nes jis yra minkštesnis.
* Žmonės dažnai persistengia laistydami tiek kambarinius augalus, tiek daržą. Dažnas laistymas kai kuriais atvejais gali padaryti daugiau žalos, negu naudos – reguliarus ir cikliškas laistymas padaro augalus neaktyviais, jų šaknys auga lygiagrečiai su žemės paviršiumi, todėl augalai subrandina skurdesnį derlių. Dar daugiau – tokie augalai tampa labiau pažeidžiami, jie greičiau pasiduoda įvairioms ligoms ir kenkėjams. Augalus lieti reikėtų pirmosiomis 2 – 3 dienomis, kai juos pasodinote, po ilgalaikės sausros, geriausia tada, kai mėnulis yra Vandens ženkluose (Vežio, Žuvų ir Skorpiono).
* Ne paslaptis, kad pamirkytos sėklos greičiau ir geriau dygsta, tačiau jas mirkyti reikia skirtingą laiko tarpą. Dar geriau – pamirkytas sėklas sudaiginti, tačiau jokiu būdu nedaiginkite moliūgų ir patisonų sėklų, nes jų šaknys supus, o jų sėklas geriausia mirkyti 12 – 24 valandas prieš sėją. Pomidorų, svogūnų, morkų, pastarnokų, petražolių, ridikų, arbūzų, kopūstų sėklas mirkykite 8 – 12 valandų, o žirnių ir pupelių tik 2 valandas. Šias sėklas galite ir sudaiginti – užberkite jas ant popieriaus plonu sluoksniu ir palaikykite kelias valandas šiltoje temperatūroje.
* Dažna pradedančiųjų sodininkų klaida – tai, kad sodinimo duobutes paruošia prieš pat sodinukų sodinimą. Duobutes geriausia paruošti iš anksto ir leisti joms pastovėti, kad dirvožemis būtų tinkamai paruoštas ir palankus sodinukams.
* Geriausia sodinti 1 – 2 metų sodinukus, jie greičiau prigyja, neserga ir gausiau užderės.
* Petražoles ir morkas auginkite ten, kur praėjusiais metais derėjo kopūstai, bulvės, burokėliai ar agurkai.
* Ridikėlius galite sodinti bet kokiame dirvožemyje, išskyrus ten, kur praėjusiais metais derėjo kopūstinės daržovės. Ridikėlius galite sodinti kelis kartus – ankstyvą pavasarį, kai pirmieji ridikėliai išleidžia savo lapelius. Jeigu labai mėgstate ridikėlius, juos dar galite sodinti liepos pabaigoje, rugpjūčio pradžioje.
* Kurmiai – dažno daržininko galvos skausmas. Jie minta sliekais, vabzdžių lėliukėmis, lervomis, varlėmis ir pelėmis. Nors jie puikūs augalų kenkėjų naikintojai bei išpurena žemę, vis tik dauguma daržininkų jų nepageidauja. Augalai, kurių šaknis pažeidžia kurmiai, ima vysti. Tad nuo jų apsisaugoti galite spąstais arba vėjo malūnėlių sukeliamu triukšmu.
* Burokėliai, baltagūžiai kopūstai, špinatai, salierai, česnakai, serbentai, slyvos ir vyšnios yra jautrūs rūgštingam dirvožemiui, todėl pravartu žemę patręšti kalkėmis.
* Štai pupelės, žirniai, salotos, agurkai, kalafiorai ir obelys gerai auga ir deri parūgštintame dirvožemyje.
* Kalkėmis netręštoje dirvoje labai gerai auga morkos, bulvės, pomidorai, ridikai, aguročiai, ropės, petražolės, rabarbarai, agrastai, braškės, kriaušės, avietės.


Į viršų