09-21-2015 08

„Profesionalių tarpininkų Lietuvoje, patikėkite, yra labai mažai“, – sako G. Garuolienė.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Dina RAKAUSKIENĖ
Namai – jūsų poilsio ir ramybės zona. O juos įsigyti nėra lengva. Juk neperki buto ar namo metams, sezonui, skaičiuoji, kiek jūsų šeimoje bus narių, kiek kišenė išspaus, kada karas prasidės, kas dar netyčia nutiks.
Belieka pripažinti, kad jaunai šeimai įsigyti butą Šiauliuose nėra lengva, nes pagrindinis pajamų šaltinis būstui – paskola. O paskola lyg pakaruoklis – smaugs visą gyvenimą. Bet mes pozityvūs! Tik kas su paskola – tas antras, kas turi pinigų čia ir dabar – pirmas. O ir tarpininkai – kaip koks prakeiksmas Šiauliuose: pilna ant kiekvieno kampo (skelbimo), bet žiūrėk – vienas „tarpininkas“ nė nepasirodė pirmojoje apžiūroje, pareiškęs, kad pirma su nuomininkais pasikalbėti pakaks patiems. Ir išklausk ką tik parūkiusios dviejų bamblių mamos, kodėl parketas prie radiatoriaus – išardytas, o palangė atšipusi, kol bamblys tau „žeria“ per užpakalį.
Kitam susitarus buto apžiūrėjimo laiką nebuvo įmanoma prisiskambinti (strikinėjo iš laimės, kad pardavė tą patį kitam pirkėjui su grynųjų avansu). Ir kito varianto nė nepasiūlė. Viso gero!
Kas į internetą kyštelėjo labai žavias nuotraukas, ką? Tik atėjęs pamatai, kad viskas, pasirodo, bute „nudrožta“. Populiariausiuose nekilnojamojo turto skelbimų portaluose seni butų (niekaip neparduodamų) skelbimai nuolat atnaujinami.
O dar vienas net juoką sukėlė – skelbime rašo, kad „šalia mokykla“ – tik tiek, kad ta mokykla seniai uždaryta!Vup vup! Vieno „brokerio“ net gaila pasidarė, žmogus, toks drovus, akis bijo pakelti, murma kažką po nosimi… Ir čia – Šiaulių nekilnojamojo turto tarpininkų fokusai.

Eik paskui rekomendacijas ir metų patirtį
Nekilnojamojo turto vertinimo, pardavimo ir konsultacijų įmonės direktorė Gražina Garuolienė pirmiausia akcentuoja profesionalią nekilnojamojo turto brokerystę.
„Amerikoje žmonės turi licencijas, kad galėtų dirbti brokeriais, o sandorio nepadarysi be brokerio. Brokeris turi išsilavinimą, jis turi įspėti perkantįjį turtą, kad siena yra suskilusi, kad čia yra pelėsis, kad šildymas tiek kainuos. Jis turi pateikti visą informaciją ir jos nenuslėpti, nes jeigu nuslėps – kaltė kris ant jo pečių“, – sako G. Garuolienė.
O ir vadovės įmonė susiduria su klientais, kai šie nusiperka butą su baldais, bet šių, nusipirkus butą, jau nebebūna arba nupirkta buitinė įranga pakeista kažkokia kita. Čia ir prasideda nepasitikėjimas tarpininkais.
„Profesionalių tarpininkų Lietuvoje, patikėkite, yra labai mažai. Profesionalus tarpininkas yra labai raštingas visais teisiniais nekilnojamojo turto klausimais. Šiandien šitas dalykas yra nelicencijuojamas Lietuvoje, kad galėtum apsiginti nuo visiškų troleibusų vairuotojų-tarpininkų (visiškai neperdedu). Vilniuje tarpininkais yra praktiškai visi – kas tik nori, tas tarpininkauja“, – sako G. Garuolienė.
Įmonės direktorė pataria, kad iš tikrųjų reikia ieškoti rimtų kompanijų, kurios Lietuvoje dirba nuo 10 metų, pasiklausinėti rekomendacijų – ar geri atsiliepimai, ar nusipirkę butą ar namą pirkėjai liko patenkinti.
„Lietuva yra pusbrolių kraštas, būtinai reikia gauti rekomendacijas ir tada eiti. Kodėl kitos įmonės daug pinigų skiria reklamai, o kitos neskiria ir taip pat sėkmingai dirba? Lietuva – mažas kraštas, vis dėlto daugelis ateina, bent jau į mūsų įmonę, per rekomendacijas“, – paklausta, kaip atskirti pelus nuo grūdų, atsako direktorė.
Pasirodo, kad žmonės pirkinį matuoja net du kartus – pirkdami „per kitus“ kreipiasi dar į vienus pasikonsultuoti, ar teisingą pirkinį perka, ar nepermoka, ar bus tiek įvertinta rinkos vertė.

Šiaulių nekilnojamojo turto mados
Yra madingi rajonai Šiauliuose. „Esu Kaune gimusi, man keista, kokie čia yra madingi rajonai. Jie yra praktiškai po oro uosto taku arba prie geležinkelio. Arba po aukšta įtampa. Labai tiesiogiai sakau“, – sako G. Garuolienė.
Mūsų miestą kerta geležinkelis, ir jeigu galėtumėte traukinuku pravažiuoti, jūs pamatytumėte, kad stovi ir prabangūs namai. O triukšmas, sklindantis nuo geležinkelio, labai gerai girdisi 300 m spinduliu – visi tie namai pastatyti triukšmo zonoje. Žiūrint į ateitį ir į tai, kad priklausome Europos Sąjungai, geležinkelių apkrova didės, pirmiausia siekiant sumažinti oro taršą.
„Keista, kai žmonės statosi prabangius namus po aukštos įtampos laidais. Aukšta įtampa miestą daug kur kerta. Labai akivaizdžiai matosi Medelyne, pagal Architektų gatvę, Ginkūnuose, Gegužiukuose ir kitur...Vis dėlto elektros tinklai turi įsipareigoti – pakišti viską po žeme, negali viskas eiti erdvėje ir užimti tiek miesto teritorijos, kiek užima šiandien. Žinoma, to nepadarysi per vienerius metus, čia reikia 5 – 10 metų“, – sako vadovė. Paprasčiausiai atitinkamo atstumo reikalauja higieninės sąlygos. Bet didžioji dalis mūsų statinių paveldėti iš sovietinių laikų.
Dėl oro uosto „ramybės“ teritorijos reikėtų turėtų mažiau vilčių – lėktuvai čia skraidys. G. Garuolienė įsitikinusi, kad skrydžių mūsų oro uoste nemažės. Na, žmonės įspėjami, bet...
Informacija apie miesto detalųjį planą yra viešai prieinama ir visiems matoma. Bet čia ir prasideda profesionalaus brokerio, kuris viską pateikia žmogui, darbas, parodydamas, kas tavo būsimajame būste ar jo aplinkoje yra ne taip.

Salve, pietinis rajonas!
Atrodo, pietiniame rajone vis tie patys daugiaaukščiai namai, gal skiriasi tik statybos metai. Bet eini per kiemą ir matai: ar žolė nupjauta, ar šiukšlės mėtosi, kokios laiptinės durys. O pati laiptinė – tai to daugiabučio namo gyventojų panorama, ji ir pasakys, kokie gyventojai būtų jūsų kaimynai.
Dar paklausi, ar žmonės renka pinigus į fondą – namo savininkai turi mestis nuolat papildomai. Dėl stogo atnaujinimo darbų rinkliavos nė klausimų negali būti.
„Dabar stogai „leidžia“ tik pas apsileidusius žmones. O jeigu langai nekeisti, klausiate, ar žmonės nori pasikeisti langus laiptinėje, rūsyje. Jums būtinai turi pasakyti perspektyvą, ką namas yra numatęs. Vieni gyventojai visą laiką kelia rankas, kad tik būtų geriau, o tas namas, kuris nesugeba kelių metrų žolės nusipjauti ir sumokėti kiemsargiui kelių eurų, niekam tikęs... Tada reikia keltis į vidurį lauko, statytis savo trobą ir pamatysi, kad išlaikyti namą ir jo aplinką reikia labai daug pinigų“, – sako G. Garuolienė.
Visiškai nereikia bijoti pasikalbėti su kaimynais. Ateikite kitą dieną pasivaikščiodami, eidami pro šalį ir užeikite, paklausinėkite. „Vieną dalyką lietuvis pamiršta. Ateina vasara, renkasi sau nekilnojamąjį turtą – kai tamsu būna nuo vidurnakčio iki 3 ryto. Reikia pirkti spalio mėnesį, kai šviesas Lietuvoje užgesina nuo ryto iki vakaro“, – apie tai, kaip vaikas pareis iš mokyklos – tamsoje ar šviesoje, paaiškina G. Garuolienė. Bet jeigu trūksta šviesos, galima apie tai priminti Savivaldybei, kuri turi rūpintis mumis.
Tiesa, tikriausiai centro gyventojai turėtų susirūpinti jau dabar, nes vilties, kad mūsų Vilniaus gatvė ims skleisti gyvenimo garsus, dar negreitai bus.… G. Garuolienė pateikia Kauno senamiesčio pavyzdį su atgijusia Laisvės alėja, kuri sukėlė šūsnį skundų miesto valdžiai – triukšmas, muzika, šokiai iki vėlaus vakaro. Bet valdžios pareikšta – čia yra komercinė zona, jeigu norite ramybės valandų nuo dešimt vakaro, turite keltis į miegamuosius rajonus! Tad jeigu mes norime gyventi, išsilaikyti, dirbti, uždirbti, pritraukti ir visa kita – čia irgi kažkas turės tarti, kad Vilniaus gatvė – komercinė zona, pramogų zona ir čia gali visą naktį sklisti muzika. O kam nepatinka, tam yra pietinis rajonas arba vienkiemiai miške!
G. Garuolienė primena, kad pirkdami butą susimąstytumėte apie 1 – 2 aukštus, kuriuose dažniausiai bus pavėsis, o į pirmąjį daugiausiai sklis vėsa. Tiesa, mūsų mieste kol kas labai pigūs butai, esantys paskutiniame aukšte. Vilniuje taip jau nebemanoma, ten viršutinis aukštas yra brangiausias. „Nereikia bijoti penkto aukšto. Kiek mėnesių Lietuvoje būna karštis? Kai renovuoja stogus, automatiškai juos apšildo, ir jeigu stogas bus apšildytas tuo sluoksniu, tai visuose butuose bus lygiai karšta“, – susimąstyti verčia apie dviejų mėnesių karščius Lietuvoje vadovė. Net jeigu stogą ištinka bėda – yra tarnybos, kurios turi tuojau pat suteikti pagalbą.
Ji taip pat primena, kad būtina paklausti, ar senos statybos blokiniame name numatoma renovacija. „Labai svarbu, kas virš tavęs gyvena – nepamirškite, kad viską girdėsite, ypač jeigu viršuje gyvena vaikai. Šalti butai – kraštiniai, bet jie tylesni. Kuo mažiau kontaktų, tuo tyliau gyveni“, – sako G. Garuolienė.
Ir tai dar – ne visi specialistės pastebėjimai...

 

Į viršų