Dauguma Lietuvos gyventojų poilsį pajūryje renkasi žiemą, o ne vasarą. Tie, kurie pasirenka poilsį žiemą, didžiausiais privalumais įvardija mažas kainas ir ramybę. Todėl atostogas su šeima vasarą iškeičia į atostogas prie jūros žiemą. Tokiu būdu ne tik sutaupo pinigų, bet ir be jokių didelių žmonių srautų pailsi ir atsipalaiduoja.

Paperka mažos kaina ir vyraujanti ramybė
Visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ atlikta gyventojų apklausa parodė, kad net 37 proc. apklaustųjų mieliau vyksta prie jūros atvėsus orams. Iš jų didžioji dalis (24 proc.) poilsį renkasi Palangoje, o 11 proc. – Klaipėdoje ir jos apskrityje. Taip pat apklaustieji minėjo, kad viena iš priežasčių, viliojančių į pajūrį žiemą, yra mažos kainos.

Apklausa atskleidė ir tai, kad atostogas ne sezono metu prie jūros mieliau leidžia 35–45 metų žmonės, iš kurių net 53 proc. yra vyrai.

Pasak atostogaujančiųjų, pajūrio miestai ne sezono metu yra itin tylūs bei ramūs, o kartu siūlo ir gerokai pigesnes nei vasarą pramogas.

Trečdalis tyrimo dalyvių paminėjo, kad žiemos metu prie jūros neatostogauja, bet užsuka bent kelis kartus per sezoną. Dešimtadalis pažymėjo, kad ne sezono metu į Palangą vyksta dėl Birutės parko bei muziejų, o 15 proc. – dėl ramios aplinkos, SPA malonumų ir pasivaikščiojimų. Likusieji rinkosi Klaipėdą ir išskyrė šio miesto architektūrą bei ramybę šaltuoju laikotarpiu.

Trumpą viešnagę pajūryje žiemos sezonu renkasi žmonės, patenkantys į 25–35 metų amžiaus grupę. Didžioji dalis (59 proc.) iš jų yra moterys.

Apklausa taip pat parodė, kad neatostogauja ir žiemos metu prie jūros nevieši žmonės, patenkantys į 45–55 metų amžiaus grupę. Paprašyti atsakyti, kur leidžia žiemos atostogas, 10 proc. pažymėjo, kad mieliau lieka namie, o 12 proc. atsakė, kad vyksta į šiltus kraštus. Likusieji pažymėjo, kad žiemą dažniausiai neatostogauja.

Vienos vartojimo paskolų bendrovės marketingo vadovės Justinos Ambrasienės manymu, žiemos metu aplankyti Lietuvos pajūrį tikrai verta: kritusios maitinimo bei apgyvendinimo įstaigų kainos bei vyraujanti ramybė dažnai paperka poilsiautojus.

„Jei iš anksto pasirūpinama kelionės pramogomis, gyvenimo vieta bei kitais planais – tai gali tapti gražia žiemos tradicija už fiksuotą kainą“, – teigė J. Ambrasienė.
    
Poilsis pajūryje žiemą – tikra atgaiva smegenims ir sielai
Pastaruoju metu poilsis Palangoje ypač traukia jaunus žmones bei šeimas su vaikais. Jaunimui Palanga asocijuojasi su nesibaigiančiomis pramogomis, tuo tarpu šeimoms su vaikais poilsis Palangoje – tai galimybė pabūti prie jūros, pastatyti smėlio pilį bei atsipalaiduoti. Ir vieniems, ir kitiems Palanga yra vasaros kurortas, tuo tarpu ramybės trokštantiems poilsiautojams Palanga daug mielesnė žiemos metu.

Interneto platybėse žiemos sezonu galima rasti daugybę įvairiausių pasiūlymų, kurie tikrai verčia pagalvoti, jog verta atostogauti pajūryje žiemą. Pavyzdžiui, visiems puikiai žinomas lyderiaujantis pigių kelionių internetu pardavėjas Rimvydas Širvinskas-Makalius siūlo atostogas šauniausiame pajūrio kurorte Palangoje už itin patrauklią kainą. Į pasiūlymą įeina atpalaiduojančios procedūros, sveikas jūros oras, jauki nakvynė. Palangos centre esantis 4 žvaigždučių viešbutis svečiams siūlo turiningą poilsį, gerą aptarnavimą ir šiuolaikiškai įrengtus kambarius, o poilsio paketas dviem kainuotų nuo 75 eurų. Vargu ar vasaros sezonu pavyktų įsigyti tokį poilsio pasiūlymą Palangoje.

Šiaulietė Rasa papasakojo, jog jos šeimos viena iš svajonių ir buvo išbandyti poilsį pajūryje žiemą. O tai išbandžius ne tik kad nenusivylė, bet ir žada kitiems parekomenduoti.

„Mano vyras surado puikų pasiūlymą, todėl nebuvo net laiko kada apsigalvoti. Didelės kompanijos nesinorėjo. Norėjosi tiesiog ramiai pabūti su šeima. Žiemos metu, važiuojant ilsėtis su vaiku, rodos,  ir susiruošti visko mažiau reikia.

Nereikia palapinių, kremų nuo saulės, patiesalų. Svarbiausia buvo pasirūpinti, kad nesušaltume. Atvykę į Palangą ir apsistoję, pasivaišinę kava su pyragu, išėjome pasivaikščioti po žiemiškai pasipuošusią Palangą. Keista matyti pustuštes gatves, kai įpratę ten vasarą stumdytis miniose. Tačiau kas mane nustebino – tai poilsiautojų net ir žiemą buvo. Einant pagrindine gatve girdėjosi jūros ošimas, o artėjant prie didžiojo tilto, viduje užliejo toks keistas jaudulys lyg pirmą kartą savo gyvenime artėtume prie jūros. Kai ją pamatėme, visi labai džiūgavome. Net jūros kvapas žiemą buvo kitoks.

Žiemą paplūdimys atrodė lyg miegantis, vos vienas kitas žmogus stovėjo ant tilto, matėsi žvejų kompanija, prie jūros kranto jauna šeima vietoj smėlio pilies statė besmegenį, buvo gera, tylu ir ramu. Tikra atgaiva ne tik smegenims, bet ir  sielai“, – savo įspūdžiais pasidalijo šiaulietė Rasa.

Keliautojams žiemą svarbu oras bei atostogų pobūdis
„Kelionių centro“ turizmo vadybininkas Rokas Zapalskis pasakojo, jog galima pastebėti, kad kasmet žiemos sezono krypčių tendencijos išlieka panašios. Kaip įprastai, pagal didžiausią turistų, vykstančių poilsio kelionėms žiemos sezono metu, kryptis išlieka Egiptas. Keliautojų pasirinkimą dažniausiai lemia pakankamai geras kainos/kokybės santykis, siūlomas šia kryptimi. Antroje vietoje būtų galima išskirti Kanarų salas, populiariausia kryptimi išlieka Tenerifė.

„Daugėja keliautojų, ieškančių egzotinių kelionių pasiūlymų žiemos sezono metu. Bene populiariausia žiemos sezono kryptimi iš Azijos šalių išskirčiau Tailandą. Galima būtų pastebėti, kad keliautojai, besirenkantys atostogas žiemos sezono metu, įprastai pirmenybę teikia oro sąlygoms šalyje (nori šilumos) bei atostogų pobūdžiui (poilsio arba slidinėjimo kelionės). Pažintinių kelionių kontingentas taip pat išlieka, tačiau gerokai mažiau aktyvus nei vasaros sezono metu. Lietuvos keliautojai žiemos sezono metu renkasi tas poilsio kelionių kryptis, kuriose temperatūra perkopia bent +18 C šilumos. Negalima teigti, kad žiemos sezonu Lietuva yra visiškai užmirštama, tačiau vasaros sezono metu Lietuvos pažintinės kelionės bei poilsio Lietuvoje sektorius susilaukia tikrai daugiau dėmesio. Galima teigti, kad Lietuvos pajūrio lankymas vasaros sezono ir žiemos sezono metu tikrai drastiškai skiriasi (vasaros sezono metu lankymas žymiai aktyvesnis). Atkreipčiau dėmesį, kad žiemos sezono metu lietuviai aktyviau į pajūrį vyksta specialiųjų švenčių, pavyzdžiui, Naujieji metai, išpuolantys ilgieji savaitgaliai bei pajūryje organizuojamų renginių metu“, –  sakė turizmo vadybininkas R. Zapalskis.

Šiaulietis Česlovas pasakojo, jog jam šaltuoju metų sezonu pajūryje taip pat patinka poilsiauti, tačiau jis nesirenka pasivaikščiojimo prie jūros, o mieliau renkasi SPA procedūras.

„Aš sulaukiau jau tokio amžiaus, kad nebesinori romantiškai su žmona už rankučių susikibus eiti prie jūros. Dabar mums mieliau gulėti, ilsėtis ir mėgautis SPA procedūromis. Labai abu džiaugiamės išbandytomis SPA procedūromis užsienyje. Apsilankėme tokiame SPA centre, kuriame atliekamos kūno puoselėjimo procedūros ne tik moterims, vyrams, bet ir ypatingas dėmesys yra skiriamas nėščiosioms ar neseniai pagimdžiusioms moterims. Išbandėme masažus,

SPA ritualus, specialistai pakonsultavo apie mums tinkamiausius eterinius aliejus, supažindino su aromaterapijos paslaptimis, suteikė reabilitacijos paslaugas. Žinoma, išbandėme ir netradicines procedūras, pavyzdžiui, detoksikuojantį juodųjų pipirų ir bazilikų kūno šveitimą, kūno šveitimą su apelsinais ir ryžiais ar Lanna žolelėmis“, – pasakojo šiaulietis Česlovas.

Į viršų